Som besökare på Filmtipset samtycker du till användandet av s.k. cookies för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!
 
Betyg idag: 614 Besökare idag: 4 505
annons
annons
Laddar...

Recension av Big Fish

Regissör: Tim Burton
År: 2003
Till filminfo
Betygsätt:
Antal visningar (4056)    Forumdiskussion (0)
15/3 2004
Recenserad av Kiril
J
ättar, dvärgar, häxor, surrealistiska världar, överdrivna situationer – historien om Edward Bloom’s (ständigt dessa Edwards i Burton-sammanhang) berättelser och hans tvivlande sons sökande efter sanningen, nu när fadern ligger på sin dödsbädd, innehåller allt som varit Tim Burton’s signum.
Manusförfattaren John August verkar åter ha fått engagemanget som fick honom att penna den fantastiska ”Go” för fem år sedan, när han nu i bearbetningen av Daniel Wallace’s bok lägger upp det snyggt för Burton att få in en riktig fullträff. Men Burton verkar paradoxalt nog osedvanligt oinspirerad.

Det är egentligen inget fel på denna film. Det är en snygg produktion, gjord med ett säkert handlag, med en enormt skicklig skådespelarensemble in i minsta biroll och Burton återanvänder flertalet gamla favoriter.
Jag lyckas till och med bli tårögd för första gången på jag minns inte hur länge sedan det var sist. Men det känns ändå som om det är något som saknas.

Burton verkar ha tappat stinget. Han verkar ha tappat fingertoppskänslan som lyfte vad som borde vara en standardiserad serietidningsaction till att vara den formidabla ”Batman Returns”.

Tidigare behövde se ett fragment av valfri rulle han var inblandad i, vare sig det var mästerverket ”Edward Scissorhands”, den sorgligt underskattade ”Planet of the Apes” eller ”The Nightmare Before Christmas” som han bara var med och producerade, för att uppleva filmmagi av högsta kaliber. Något som är svårt att sätta fingret på. Något som måste ses för att förstås. Något ”Big Fish” saknar.

Det känns som om Burton varit livrädd för att han, med det manus han har som underlag, skulle riskera att spåra ut fullständigt och i stället siktat sig in på att ha sitt på det torra hos den breda publiken.
Synd och skam, för det blir alltför slätstruket. Man skulle i princip kunna låta valfri hyfsat kompetent regissör ta sig an detta projekt och få ett likvärdigt resultat.

Men det är bara att hålla tummarna och hoppas att han drar fram sitt trollspö så att hans kommande ”Charlie and the Chocolate Factory” blir allt som han tidigare visat sig vara kapabel till att göra. Hoppet är ju det sista som dör.

Recensera denna film själv (endast medlemmar)
Fler recensioner
Länkar
av samma film
rikirock 0 har röstat
MissMalibu 5 har röstat
Nemralis 8 har röstat
Caspian 23 har röstat
bobbot 14 har röstat
Poivoroinen 16 har röstat
Kiril 46 har röstat
 
av Kiril
Hellboy
 7 har röstat
Mean Girls
 14 har röstat
One Missed Call
 12 har röstat
Shrek 2
 11 har röstat
Day After Tomorrow
 10 har röstat
Van Helsing
 18 har röstat
Out of Time
 6 har röstat
50 First Dates
 12 har röstat
Big Fish
 46 har röstat
Scary Movie 3
 9 har röstat
 
Senaste recensioner
Hobbit: En oväntad resa
0 har röstat
The Unsaid
0 har röstat
The Green Inferno
0 har röstat
Star Wars: The Last Jedi
0 har röstat
Ben Hur
0 har röstat
Lethal Invasion
0 har röstat
Farligt experiment
0 har röstat
Captain America: Civil War
0 har röstat
Barnjungfrun
1 har röstat
Jurassic World: Fallen Kingdom
0 har röstat
Ella den förtrollade
0 har röstat
Måndag hela veckan
0 har röstat
The Lost Boys
0 har röstat
Get Out
0 har röstat
Repet
0 har röstat
A Moment of Innocence
0 har röstat
Den yttersta gränsen
1 har röstat
Kidnap
0 har röstat
Lolita
1 har röstat
En underbar jävla jul
0 har röstat
 
SESN AB © 2000-2017 Om du vill kontakta oss gällande annonser, maila till info@sesn.se Om Filmtipset Kontakt Medhjälpare Länkar Hjälp Regler & Villkor