Som besökare på Filmtipset samtycker du till användandet av s.k. cookies för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!
 
Betyg idag: 738 Besökare idag: 4 430
annons
annons
Laddar...

Recension av Billy Elliot

Regissör: Stephen Daldry
År: 2000
Till filminfo
Betygsätt:
Antal visningar (8913)    Forumdiskussion (0)
7/4 2003
Recenserad av Kiril
I
nom filmindustrin i England verkar två teman vara typiska, nämligen att antingen skildra aristokratin under 1800-talet eller den senare hälften av 1900-talets misär med arbetslöshet och fattigdom i de lägre klasserna. ”Billy Elliot” har det senare alternativet som bakgrund.

Det är 1984 mitt under gruvstrejken när man lade ned gruvor till höger och vänster. Mitt i smeten bor den 11-årige Billy (Jamie Bell) med sin far, sin äldre bror och sin senila mormor i Durham, en mindre stad som befolkningen har svårt att klara sig i. Varje vecka tvingas Billy gå till boxningslokalen eftersom hans far och bror anser att riktiga män brottas, boxas eller spelar fotboll vid sidan av deras hårda arbeten och supandet.
När balettlektioner flyttas till boxningslokalen, inser Billy vad han egentligen vill göra - dansa balett - och undervisas, utan faderns vetskap, av den hårda, men godhjärtade lärarinnan Mrs. (en evigt kedjerökande Julie Walters) som anser att han har potential att söka in i The Royal Ballet Academy i London. När de där hemma får reda på detta, försöker fadern fysiskt ”övertala” honom att sluta.

Sagolikt är nog ett passande uttryck för denna historia. Inte just för att den är bra, utan för att den är uppbyggd just som en saga, men utan bröderna Grimms våldsamheter. Filmer av det här slaget brukar ha en effekt på mig att jag tar fram min cyniska sida och normalt sett hade jag sågat en film av det här slaget jämns fotknölarna. Det är snällt, fullt av klichéer, förutsägbart, men alldeles, alldeles underbart.

Jag kommer rätt tidigt på mig själv att jag i alla lyckliga scener sitter med ett fånigt flin som sträcker sig från öra till öra. Det är i grund och botten en ”feel good”-film, men med dramatiska undertoner och man rycks verkligen med. Man sitter och sympatiserar med Billy och vill att han ska uppnå den totala friheten, man vill att familjen ska förstå vad som är hans bästa, man har förståelse för att balettlärarinnan är så krävande - hon vill ju bara väl. Men de bästa scenerna är i relationen mellan Billy och bäste vännen. Allt är så charmigt, så gulligt, så sött, men på ett väldigt positivt sätt.

Den tidigare teaterregissören Stephen Daldry som härmed gjorde regidebut (senare gjorde han "The Hours") lyckas över förväntan och med hjälp av fyndet Jamie Bell gör han alltså en film som bryter mot de normer manuset egentligen har genom att avleda uppmärksamheten från det dåliga till det bra. Man tänker inte på att den då 14-årige Bell egentligen är opassande för rollen, eftersom han ser äldre ut än vad hans karaktär ska vara. I stället tänker man inte på åldern och tänker vid alla sammanhang hans ålder nämns att ”de måste ha sagt fel”.
En film som lever på egen hand, finns vidare i minnet ett tag efteråt och som får en på gott humör. Och sådant måste premieras.

Recensera denna film själv (endast medlemmar)
Fler recensioner
Länkar
av samma film
Kiril 10 har röstat
 
av Kiril
Hellboy
 7 har röstat
Mean Girls
 14 har röstat
One Missed Call
 12 har röstat
Shrek 2
 11 har röstat
Day After Tomorrow
 10 har röstat
Van Helsing
 18 har röstat
Out of Time
 6 har röstat
50 First Dates
 12 har röstat
Big Fish
 46 har röstat
Scary Movie 3
 9 har röstat
 
Senaste recensioner
Trassel
0 har röstat
Röjar-Ralf
0 har röstat
Tryggare kan ingen vara
0 har röstat
Vad hände med Baby Jane?
0 har röstat
The Mole People
0 har röstat
Tin Man
0 har röstat
Carrie
0 har röstat
Cannibal Holocaust
0 har röstat
Gul gul gul är vår undervattningsbåt
0 har röstat
Psycho
0 har röstat
Super Mario Bros.
2 har röstat
Harry Potter och fången från Azkaban
2 har röstat
Psycho
1 har röstat
Rent
0 har röstat
Rock 'n' Roll High School
1 har röstat
10 orsaker att hata dig
1 har röstat
Nosferatu
1 har röstat
Vaiana
0 har röstat
Berättelsen om Beach Boys
0 har röstat
Simpsons - Filmen
2 har röstat
 
Entertainity AB © 2000-2016 Om du vill kontakta oss gällande annonser, maila till ads@n24g.se Om Filmtipset Kontakt Medhjälpare Länkar Hjälp Regler & Villkor