Som besökare på Filmtipset samtycker du till användandet av s.k. cookies för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!
 
Betyg idag: 353 Besökare idag: 4 262
annons
Laddar...

Recension av Blade Runner

Regissör: Ridley Scott
Ã…r: 1982
Till filminfo
Betygsätt:
Antal visningar (3449)    Forumdiskussion (0)
29/6 2004
Recenserad av Orvar_Säfström
E
n bladerunner är en specialiserad polis, vars uppdrag är att leta fram och likvidera replikanter (artificiella människor). I en sådan framtidsversion av Los Angeles år 2019 får bladerunnern Deckard (Harrison Ford) ett uppdrag att se till att fem replikanters vistelse på jorden blir kortast möjligast. De har kapat ett rymdskepp och är på väg till jorden för att ställa sin skapare till svars. En utav dessa sk replikanter, Roy, (Rutger Hauer) är särskilt arg på skaparen Tyrell, (Joe Turkel) då Tyrell programmerat replikanterna att endast leva i fyra år. Saker och ting kompliceras när Deckard blir förälskad i en av replikanterna, Rachel (Sean Young).

Det intressanta med dessa replikanter är att man först får intrycket att de är ena styggingar och att Deckard gör det enda rätta genom att försöka sätta en kula i deras huvuden. Efter ett tag började jag dock utveckla medlidande för replikanterna. Dessa replikanter, har i motsats till sina föregångare börjat utveckla känslor, därför ses de som ett hot mot mänskligheten. Kontentan är att hur perfekt och sofistikerad teknik människan skapar så uppstår de verkliga buggarna när människan försöker skapa en artificiell självbild. I Blade Runner är replikanterna varken människor, eller robotar och filmen kanske bekräftar att vi aldrig skulle kunna acceptera ting som ser ut och tänker precis som oss, men ändå är annorlunda.
Framtiden är mer dystopisk än du kunde tänka dig och änglarnas stad kommer sannerligen att tappa sin roll som turistmagnet om vi ska tro författaren Philip K. Dick och regissören Ridley Scotts framtidsvision.

Atmosfären i Bladerunner kan man nästan ta på. Kolsvarta gator, svävande bildar i skyn, neonskyltar som adverserar ”Coca Cola –enjoy”, brunnar som pyr ut ånga, bisarra gadjets och steampunkklädda invånare. Samtidigt som många av effekterna, vilka bygger upp illusionen av ett framtida, dystopiskt LA håller än idag, har några scener en skön 80-talskänsla över sig. Datorn Deckard använder för att förstora upp en bild, med den extremt långsamma inzoomningstiden känns exceptionellt förlegad i dessa tider, men det är inget som stör, snarare en rolig liten detalj och man kan ju lätt konstatera att mycket har hänt sedan 1982.

Den ödesmättade scenen på ett regnigt tak mellan Deckard och Roy är troligen vad jag kommer att minnas starkast. Regndroppar dimper sakta ned för Roys plågade ansikte och Rutger Hauer stjäl i det ögonblicket showen från Harrison Ford.

Som ni kanske har märkt är Blade Runner en film jag starkt rekommenderar, se den, om inte annat för den otroliga stämningen.

Recensera denna film själv (endast medlemmar)
Fler recensioner
Länkar
av samma film
Stomberg 7 har röstat
AddeColciago 5 har röstat
Priceguy 10 har röstat
Windwhistler 8 har röstat
Spöket 41 har röstat
Orvar_Säfström 35 har röstat
Shahin 25 har röstat
 
av Orvar_Säfström
Soluppgång
 12 har röstat
Night of the Living Dead
 24 har röstat
Blade Runner
 35 har röstat
Cinema Paradiso
 15 har röstat
Gudfadern del II
 36 har röstat
Deer Hunter
 50 har röstat
Rumble Fish
 13 har röstat
Lost in Translation
 41 har röstat
Apocalypse
 40 har röstat
Tokyo Godfathers
 26 har röstat
 
Senaste recensioner
Cannibals
1 har röstat
The Favourite
0 har röstat
G.I. Joe: Retaliation
0 har röstat
Army of Darkness - Evil Dead III
0 har röstat
Ett fall för Johnny Cousin
0 har röstat
Olofs frostiga äventyr
2 har röstat
Slender Man
1 har röstat
Annie
0 har röstat
Mördaren - en helt vanlig person
1 har röstat
ReGOREgitated Sacrifice
3 har röstat
Unforgettable
1 har röstat
Love, Simon
1 har röstat
Evil Dead
0 har röstat
Den bästa sommaren
1 har röstat
Psycho II
0 har röstat
Spinal Tap
0 har röstat
Lilja 4-ever
0 har röstat
Den blomstertid nu kommer
3 har röstat
Mystic River
0 har röstat
Hobbit: En oväntad resa
2 har röstat
 
Adhype AB © 2000-2019 Om du vill kontakta oss gällande annonser, maila till info@adhype.se Om Filmtipset Kontakt Medhjälpare Länkar Hjälp Regler & Villkor