Som besökare på Filmtipset samtycker du till användandet av s.k. cookies för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!
 
Betyg idag: 470 Besökare idag: 5 041
annons
Laddar...

Recension av Bone Tomahawk

Regissör: S Craig Zahler
Ã…r: 2015
Till filminfo
Betygsätt:
Antal visningar (2090)    Forumdiskussion (0)
13/11 2015
Recenserad av KULTURCHOCK
N
u var det dags för ”Bone Tomahawk” – en film som tre timmar innan jag såg den inte ens existerade i min värld. Men när jag läste om den blev jag med ens mycket exalterad. Den verkade ha allt; spänning, ovanlig miljö, ond lokalbefolkning, blod och Kurt Russel. Det är en regidebut vilket gjorde det svårt att balansera förväntningarna men jag placerade dem, minst sagt, högt.

Detta är alltså en slags road movie på steppen. En film som lånar stora delar av westerngenren, tillika stor del av Italiens gamla kannibalsplatter-pärlor. En kvick uppladdning, en intrig, en presentation av alldeles för klyschiga machomän, en kvinna i nöd och ett motiv för hämnd! Lite som det, störande nog, ska vara. Glimten i ögat finns där men den tar sig ändå nästan lite för stora friheter i sin burdusitet.

Nå väl. När kvinnan är kidnappad och männen ger sig ut på äventyr, blir det stiltje. De går. Och går. Nästan hela filmen består av att de går. Någon faller bort. Någon förlorar ett ben. Hästarna försvinner. Men allra mest så går de. Hela tiden mot sitt mål och aldrig ett endaste dugg vilse. När de väl kommer fram till målet, sker en upptrappning av tempot, de blir konfrontationer och det hela urartar i en överdriven splatterfest. Det är synd att underbart är kort, eftersom detta är över lika snabbt som det började.

Spänningen i början av filmen och i slutet av filmen är helt klart godkänd, rollinsatserna relativt goda, allt ovan till trots. Effekterna i slafsscenerna är helt klart över standard. Jag gillar filmens onda närvaro som är det mest monstruösa i filmväg på länge. Jag gillar däremot inte att hela köret är en uppvisning i rasism och sexism. Samtidigt gillar jag hur retro den känns i sin presentation.

Jag gillar musiken, även slutlåten som spelas när eftertexterna rullar, samma låt som min flickvän sågade totalt efter att ha sett filmen. ”Det var en riktigt kass jävla film”, sa hon, ”till och med västernmusiken i den suger ju”. Svår kritik för mig att ta in, när jag satt där och kände mig snarare tillfreds med vad jag just sett och vad jag hörde på.

När jag tänker tillbaka på ”Bone Tomahawk” är det filmens första kvart jag minns, och den sista halvtimman. All dötid där emellan har jag inga vidare minnen av alls. I samband med att jag skrev denna recension gjorde jag en snabb återblick, liksom hoppade mig igenom filmen, och förstår helt klart varför jag inte minns något; det händer inget. Som sagt, de går mest. Det är för mig ett stort mysterium att Craig Zahler valde att låta filmen gå över 2 timmar, när det gott och väl hade räckt med 80 minuter. Men spela roll, dötid i film är chipsätartid och det måste man få unna sig ibland. Jag var ändå nöjd med filmkvällen.

Markus Eriksson

Recensera denna film själv (endast medlemmar)
Fler recensioner
Länkar
av samma film
KULTURCHOCK 0 har röstat
 
av KULTURCHOCK
Turbo Kid
 1 har röstat
Bone Tomahawk
 0 har röstat
Among the Living
 2 har röstat
Blue Ruin
 2 har röstat
 
Senaste recensioner
Cannibals
1 har röstat
The Favourite
0 har röstat
G.I. Joe: Retaliation
0 har röstat
Army of Darkness - Evil Dead III
0 har röstat
Ett fall för Johnny Cousin
0 har röstat
Olofs frostiga äventyr
2 har röstat
Slender Man
1 har röstat
Annie
0 har röstat
Mördaren - en helt vanlig person
1 har röstat
ReGOREgitated Sacrifice
3 har röstat
Unforgettable
1 har röstat
Love, Simon
1 har röstat
Evil Dead
0 har röstat
Den bästa sommaren
1 har röstat
Psycho II
0 har röstat
Spinal Tap
0 har röstat
Lilja 4-ever
0 har röstat
Den blomstertid nu kommer
3 har röstat
Mystic River
0 har röstat
Hobbit: En oväntad resa
2 har röstat
 
Adhype AB © 2000-2019 Om du vill kontakta oss gällande annonser, maila till info@adhype.se Om Filmtipset Kontakt Medhjälpare Länkar Hjälp Regler & Villkor