Som besökare på Filmtipset samtycker du till användandet av s.k. cookies för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!
 
Betyg idag: 290 Besökare idag: 4 284
annons
Laddar...

Recension av Boogie Nights

Regissör: Paul Thomas Anderson
Ã…r: 1997
Till filminfo
Betygsätt:
Antal visningar (1530)    Forumdiskussion (0)
31/8 2004
Recenserad av Hank Vermin
B
oogie Nights är Paul Thomas Andersons andra långfilm (den första hette Hard Eight och gick ganska spårlöst förbi men är värd att se) och blev hans stora genombrott. Sedan dess har han hunnit med även Magnolia och Punch-Drunk Love och har etablerat sig som en av de mest spännande och stilsäkra yngre amerikanska regissörerna.

Boogie Nights utspelas i den amerikanska porrbranschen i San Fernando Valley under slutet av 1970- och början av 1980-talet. Huvudperson är den i filmens inledning 17-årige Eddie Adams (Mark Wahlberg), som blir upptäckt av och dras in i kretsen kring porrfilmsregissören Jack (Burt Reynolds). Filmen följer sedan Eddies uppgång och fall (under artistnamnet Dirk Diggler), liksom de övriga centrala karaktärernas öden och äventyr.

I grund och botten är berättelsen en typisk showbizsaga, löst kalkerad på John Holmes liv och levererad med P.T. Andersons drivna stil. Det är inte tidernas djupaste film, men en elegant hanterad blandning av komedi och drama, och med en rollista späckad av skickliga skådisar. Förutom Wahlberg (som väl aldrig varit bättre på film än här) och Reynolds (perfekt som godmodig porrpatriark) kan man njuta av starka insatser från Julianne Moore, John C Reilly, Philip Seymour Hoffman och Philip Baker Hall med flera.

Rent stilistiskt är Boogie Nights underbart kaxig och ogenerat flashig - själv är jag särskilt förtjust i de långa, komplexa steadycamtagningarna - och garnerad med ett tacksamt soundtrack av discostänkare.

Första hälften av filmen följer Eddies väg till toppen inom porrbranschen och speglar samtidigt den naivt idealistiska sidan av sjuttiotalets porrbransch: regissören Jack drömmer om att en dag göra en konstnärlig porrfilm som verkligen griper tag om publiken. Han får naturligtvis aldrig chansen: filmens andra hälft utspelas under början av åttiotalet, då videons ankomst slår ut celluloiden och förvandlar porrbranschen till ett hårdare och kallare ställe. Jack stretar emot men är tvungen att vika sig för marknadens krav. För Eddies del blir åttiotalet en brant utförslöpa med knarkberoende och falnande stjärnglans.

Boogie Nights ska inte ses som någon dokumentär skildring av porrbranschen. Den har kritiserats både för att vara förskönande (av porrmotståndare) och demoniserande (av representanter för porrbranschen). Båda sidor har säkert sina poänger - och att P.T. Anderson hyser en lätt nostalgisk svaghet för porrens "guldålder" på 70-talet är ingen hemlighet - men själv uppfattar jag Boogie Nights främst som en mycket underhållande tragikomisk melodram om en blåögd killes uppgång och fall.

Recensera denna film själv (endast medlemmar)
Fler recensioner
Länkar
av samma film
Cineasten 9 har röstat
RasmusOrsén 3 har röstat
Hank Vermin 10 har röstat
 
av Hank Vermin
Nattens väktare
 16 har röstat
Westworld
 4 har röstat
Boogie Nights
 10 har röstat
Barton Fink
 15 har röstat
 
Senaste recensioner
Cannibals
1 har röstat
The Favourite
0 har röstat
G.I. Joe: Retaliation
0 har röstat
Army of Darkness - Evil Dead III
0 har röstat
Ett fall för Johnny Cousin
0 har röstat
Olofs frostiga äventyr
2 har röstat
Slender Man
1 har röstat
Annie
0 har röstat
Mördaren - en helt vanlig person
1 har röstat
ReGOREgitated Sacrifice
3 har röstat
Unforgettable
1 har röstat
Love, Simon
1 har röstat
Evil Dead
0 har röstat
Den bästa sommaren
1 har röstat
Psycho II
0 har röstat
Spinal Tap
0 har röstat
Lilja 4-ever
0 har röstat
Den blomstertid nu kommer
3 har röstat
Mystic River
0 har röstat
Hobbit: En oväntad resa
2 har röstat
 
Adhype AB © 2000-2019 Om du vill kontakta oss gällande annonser, maila till info@adhype.se Om Filmtipset Kontakt Medhjälpare Länkar Hjälp Regler & Villkor