Som besökare på Filmtipset samtycker du till användandet av s.k. cookies för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!
 
Betyg idag: 425 Besökare idag: 4 711
annons
annons
Laddar...

Recension av Borat

Regissör: Larry Charles
År: 2006
Till filminfo
Betygsätt:
Antal visningar (2425)    Forumdiskussion (0)
19/12 2006
Recenserad av distinkt
K
araktären Borat är ett påhitt av komikern (det krävs tydligen inte mycket för att kunna räkna sig till den skaran) Sacha Baron Cohen. Jag saknar helt kunskap om hans tidigare gestaltningar, och varför har jag inte svårt att förstå efter att ha sett Borat.

Borat ska föreställa en kazakstanier som åker till USA för att lära sig om västlandets kultur. Själv är han fast i ett hopplöst konservativt tankesätt. Med provokativa repliker och ett osedvanligt korkat beteende ska han blottlägga de amerikanska medborgarnas fördomar, och bryta mot alla existerande tabun. Pinsamt nog slutar de flesta möten i att det är Borat som är fördomsfull medan den andra parten endast försöker vara tillmötesgående.

När han lyckas går han inte vidare utan nöjer sig med det lilla han fick, som om han vore medveten om hur dåligt det gick tidigare. Ypperliga tillfällen sjabblas bort, som när Borat ska lära sig bordsskick och uppförande för att äta middag med överklassen. Det är alltid roligt att driva med överklassen. Trodde jag. Men Borat gör det på ett sådant överdrivet (filmen är genomgående gapig och vår huvudrollsinnehavare tycks ha brått till tåget) sätt att vem som helst hade blivit förskräckt, och poängen går förlorad. Det lämnas inte någon plats för subtiliteter.

Politisk korrekthet kan vara nog så irriterande men när den så desperat måste brytas att det bara sker för sakens skull blir det bara barnsligt. Borat sparkar in öppna dörrar, innovativiteten lyser med sin frånvaro och det är svårt att hitta ett syfte med filmen.

Det är en lite värre version av den verklighet jag (och förmodligen många andra) lever i. I Borat serveras jag samma ogenomtänkta humor som jag har tvingats stå ut med i snart tio år. Det är obeskrivligt traumatiskt, och när den omtalade brottningsscenen uppenbarar sig funderar jag på vad som har gått snett, när människor på allvar tycker att något sådant är roligt. I åttiofyra minuter exponeras jag för dessa ändlösa kavalkader av smaklöshet, som personifierar allting jag hatar.

Jag överväger nu att råna en bank och sedan låta frysa ner min kropp med en bön att inte tina mig förrän komedi är roligt igen.

Recensera denna film själv (endast medlemmar)
Fler recensioner
Länkar
av samma film
Priceguy 42 har röstat
distinkt 75 har röstat
 
av distinkt
Borat
 75 har röstat
 
Senaste recensioner
Olofs frostiga äventyr
2 har röstat
Slender Man
1 har röstat
Annie
0 har röstat
Mördaren - en helt vanlig person
1 har röstat
ReGOREgitated Sacrifice
3 har röstat
Unforgettable
1 har röstat
Love, Simon
1 har röstat
Evil Dead
0 har röstat
Den bästa sommaren
1 har röstat
Psycho II
0 har röstat
Spinal Tap
0 har röstat
Lilja 4-ever
0 har röstat
Den blomstertid nu kommer
3 har röstat
Mystic River
0 har röstat
Hobbit: En oväntad resa
2 har röstat
The Unsaid
0 har röstat
The Green Inferno
0 har röstat
Star Wars: The Last Jedi
3 har röstat
Ben Hur
0 har röstat
Lethal Invasion
0 har röstat
 
SESN AB © 2000-2017 Om du vill kontakta oss gällande annonser, maila till info@sesn.se Om Filmtipset Kontakt Medhjälpare Länkar Hjälp Regler & Villkor