Som besökare på Filmtipset samtycker du till användandet av s.k. cookies för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!
 
Betyg idag: 528 Besökare idag: 5 283
annons
Laddar...

Recension av Borkmanns punkt

Regissör: Erik Leijonborg
Ã…r: 2005
Till filminfo
Betygsätt:
Antal visningar (3539)    Forumdiskussion (0)
13/11 2005
Recenserad av Loomis
S
F fortsätter att släppa nya svenska polisfilmer som om det vore det mest självklara i världen. Lagom när den nyproducerade Wallander-serien snart nått halvtid av sina totalt 13 filmer så släpps Van Veeteren x3 den 14 december. ”Carambole” har redan visats på bio men ”Borkmanns Punkt” och ”Münsters Fall” släpps direkt på dvd. Istället för att sprida ut dessa filmer i omgångar så släpper man alltså tre st samtidigt. Det gör man också längre fram, tre st varav en film är biovisad.

Baserad på Håkan Nessers fiktiva europeiska stad Maardam så får Sven Wolter återigen axla rocken tillhörande den något åldrade polisen Van Veeteren och vid sin sida har hanThomas Hanzon och Eva Rexed.

En brutal mördare halshugger sina offer i något som liknar en enklare ritual. Det gemensamma är att offren är personer i den undre världen och en röd tråd visar på inblandning med prostituerade och pundare. Men även ett liknande mord som skett för längesedan blir återigen aktuellt då allt pekar åt samma håll. Frågan är bara vem/vilka som begått dessa hemska mord och varför.

Det är så här det ska vara! Här lyckas man med allt som den nya Wallander-serien fortfarande inte lyckats med. Här känns manuset inte så pressat och ansträngt, inte heller rollprestationerna för den delen. Det finns en trygghet i manus och regi som gör att historien får ett helt annat djup och känsla, även fast det mesta är på rutin. Det är inte lätt att hävda sig i den svenska polisgenren för vi har för längesedan drunknat i svensk skaparfattigdom och enkelspårighet.

Men i ”Borkmanns Punkt” så lyckas man leverera polisspänningen likt en Beck-film (om den standarden nu är det bästa i svensk polisfilm?) men persongalleriet med Sven Wolter i spetsen är än mer imponerande. Van Veeteren som nyss gått i pension och som försöker blunda för sitt liv som f.d. polis är svår och ännu svårare är det för honom att skapa en relation till sin kriminala son Erik. Det mänskliga får mer utrymme och det skildras skickligt av regissören Erik Leijonborg.

Namn på karaktärer och städer är helt påhittade och det är både till sin fördel men också nackdel. Nackdelen är att namnen på vissa personer gör att det emellanåt blir lite rörigt att hålla reda på vem som är vem i alla polisutredningar. Men fördelen väger något tyngre då miljön är skickligt skildrad och på något konstigt vis förstärker huvudhistorien och gör händelserna mer trovärdiga är sin fiktiva stad.

Sven Wolter fullständigt äger sin kostym som Van Veeteren och bevisar här att han inte bara kan agera skådespelare, han ÄR en skådespelare. Av riktig hög klass dessutom, det märks inte minst i det minimala skådespeleriet när inte mycket sägs.

Även om mycket är sig likt från andra svenska polisdeckare så är ”Borkmanns Punkt” en av de bättre på länge. Vet inte om det är för att standarden sjunkit något i all massproduktion eller om man nu helt enkelt lyckats leverera på flera plan? Det är nästan omöjligt att svara på men helt klart är i alla fall att Van Veeteren-serien är mycket mer intressant än Wallander.

Recensera denna film själv (endast medlemmar)
Fler recensioner
Länkar
av samma film
Loomis 4 har röstat
 
av Loomis
Turistas
 7 har röstat
Kärlekens slöja
 3 har röstat
Parfymen: Berättelsen om en mördare
 23 har röstat
Annapolis
 4 har röstat
The Benchwarmers
 6 har röstat
United 93
 17 har röstat
Lucky Number Slevin
 28 har röstat
Hooligans
 15 har röstat
Höjdarskolan: Sky High
 3 har röstat
Saw 2
 13 har röstat
 
Senaste recensioner
Cannibals
1 har röstat
The Favourite
0 har röstat
G.I. Joe: Retaliation
0 har röstat
Army of Darkness - Evil Dead III
0 har röstat
Ett fall för Johnny Cousin
0 har röstat
Olofs frostiga äventyr
2 har röstat
Slender Man
1 har röstat
Annie
0 har röstat
Mördaren - en helt vanlig person
1 har röstat
ReGOREgitated Sacrifice
3 har röstat
Unforgettable
1 har röstat
Love, Simon
1 har röstat
Evil Dead
0 har röstat
Den bästa sommaren
1 har röstat
Psycho II
0 har röstat
Spinal Tap
0 har röstat
Lilja 4-ever
0 har röstat
Den blomstertid nu kommer
3 har röstat
Mystic River
0 har röstat
Hobbit: En oväntad resa
2 har röstat
 
Adhype AB © 2000-2019 Om du vill kontakta oss gällande annonser, maila till info@adhype.se Om Filmtipset Kontakt Medhjälpare Länkar Hjälp Regler & Villkor