Som besökare på Filmtipset samtycker du till användandet av s.k. cookies för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!
 
Betyg idag: 345 Besökare idag: 4 594
annons
Laddar...

Recension av Bowling for Columbine

Regissör: Michael Moore
Ã…r: 2002
Till filminfo
Betygsätt:
Antal visningar (2306)    Forumdiskussion (0)
14/10 2002
Recenserad av pelikan
I
denna dokumentär vill Micheal Moore gå till botten med U.S.A.:s problem med skjutvapen. Varför skjuts så många ihjäl i U.S.A.? Framför allt är det den uppmärksammade händelsen i Columbine High School, Littleton, Colorado, då två pojkar dödade 12 elever och en lärare, som Moore utgår ifrån. även den lilla flickan som skjöts ihjäl av sin klasskamrat i förskolan (sic!) ägnas en extra tanke.

Det är framför allt med intervjuer som Moore försöker finna anledningar till den skrämmande statistik han redovisar. Han intervjuar ungdomar som bott i Columbine för att få veta hur just den platsen påverkades. Han intervjuar kanadensare för att fa en uppfattning om skillnaderna mellan U.S.A. och Kanada. Han intervjuar Charlton Heston, ordförande i National Rifle Association, Marlilyn Manson, som blivit utpekad som en orsak till våldet, och många fler.

Tyvärr verkar Moore ha sin uppfattning klar fran början. Det är, enligt honom, de generösa vapenlagarnas fel tillsammans med media, som gör allt för att sälja genom att skrämma folk. Visserligen säger han det inte rakt ut, men man förstår han åsikter utan problem. Han tar upp alternativa orsaker och diskuterar dem, men jag undrar om han ger dem en ärlig chans. Jag tror nog att han har rätt, men filmen är inte så objektiv som jag anser att en dokumentärfilm bör vara.

En annan anmärkning är att filmen ibland känns lite rörig. När man gör en sadan här dokumentär kan man inte utgå från ett manus, utan man måste klippa ihop det material som finns. Jag kan tänka mig att detta gör det extra svårt att få en röd tråd genom filmen. Det måste erkännas att han på slutet knyter ihop det på ett mycket snyggt sätt, vilket ger känslan av att man ändå sett en helhet. De två timmarna försvann i ett nafs, trots min oro inför en så lång dokumentärfilm, och om man är det minsta intresserad av samhället i U.S.A. är detta definitivt en film värd att se.

Recensera denna film själv (endast medlemmar)
Fler recensioner
Länkar
av samma film
* 6 har röstat
billybob 12 har röstat
sethgecko 4 har röstat
m86 8 har röstat
niklasjansson 19 har röstat
connya 13 har röstat
Juanito 9 har röstat
pelikan 19 har röstat
 
av pelikan
Spider
 13 har röstat
Diktatorn
 9 har röstat
Lyxraggaren
 3 har röstat
Summer Things
 0 har röstat
Ruy Blas
 1 har röstat
Bowling for Columbine
 19 har röstat
Simone
 3 har röstat
Berlin Is in Germany
 2 har röstat
Lilo & Stitch
 2 har röstat
Drakarnas rike
 5 har röstat
 
Senaste recensioner
Cannibals
1 har röstat
The Favourite
0 har röstat
G.I. Joe: Retaliation
0 har röstat
Army of Darkness - Evil Dead III
0 har röstat
Ett fall för Johnny Cousin
0 har röstat
Olofs frostiga äventyr
2 har röstat
Slender Man
1 har röstat
Annie
0 har röstat
Mördaren - en helt vanlig person
1 har röstat
ReGOREgitated Sacrifice
3 har röstat
Unforgettable
1 har röstat
Love, Simon
1 har röstat
Evil Dead
0 har röstat
Den bästa sommaren
1 har röstat
Psycho II
0 har röstat
Spinal Tap
0 har röstat
Lilja 4-ever
0 har röstat
Den blomstertid nu kommer
3 har röstat
Mystic River
0 har röstat
Hobbit: En oväntad resa
2 har röstat
 
Adhype AB © 2000-2019 Om du vill kontakta oss gällande annonser, maila till info@adhype.se Om Filmtipset Kontakt Medhjälpare Länkar Hjälp Regler & Villkor