Som besökare på Filmtipset samtycker du till användandet av s.k. cookies för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!
 
Betyg idag: 865 Besökare idag: 5 067
annons
Laddar...

Recension av Bram Stoker's Dracula

Regissör: Francis Ford Coppola
Ã…r: 1992
Till filminfo
Betygsätt:
Antal visningar (4811)    Forumdiskussion (0)
14/11 2008
Recenserad av Switchblade
H
istorien börjar 1452, kristna Konstantinopel har fallit under muslimskt styre. I Rumänien reser sig en krigare ur Drakens Order som av någon oförklarlig anledning presenteras som Prins Draculea, gestaltad av den mycket mångsidige Gary Oldman. Han tar farväl av sin älskade Elizabeta (Winona Ryder) och drar ut att möta en tiofaldigt överlägsen härd turkar, ett slag ingen tror att han kommer att återvända från. Men prinsen är segerrik och spetsar sina fiender i traditionell form, samtidigt som hämndlystna turkar skickar ett falskt bud om prinsens död till slottet. I sin förfäran och desperation över att hennes älskade dött, så slänger sig prinsessan Elizabeta nedför ett stup, och drunknar i ån Arges.

När Draculea återkommer och finner sin prinsessa död, och med prästernas påpekanden om att hon inte kan begravas på vigd mark på grund av sitt självmord, så blir han vansinnig. Han anklagar Gud och korset för att ha förrått honom och han sticker sitt svärd rakt in i ett hängande kors. Hade det varit ett crucifix så hade det motsvarat platsen där hjärtat skulle ha suttit. Det börjar då rinna blod ur korset och ur alla stearinljus och väggar, Draculea plockar upp en skål och fyller den med blod. Han svär att återfå henne, med mörkrets makter om så behövs, och han dricker blodet ur skålen och uttalar orden: "Blodet är livet. Och det skall bli ock mitt liv"

Denna version av Dracula är en förbannat bra film, en av mina favoritfilmer faktiskt, nedan följer motivering varför.

Om inte handlingen skulle vara trollbindande nog serveras Bram Stoker´s Dracula i en hysteriskt vacker och ruggigt välgjord filmisk förpackning. En del av bildövergångarna är det bästa Coppola har åstadkommit och därmed per automatik det bästa som har gjorts inom film. Kompositionen, bildspråket och kostymeringen är lika episkt som summan av alla 80 och 90-tals vampyrfilmer. Scener från de pampigt färgrika Viktorianska trädgårdarna blandas med tagningar från Transsylvaniens ödemark och Draculas skuggbelagda slott på ett sätt som balanserar på gränsen till att bli svulstigt men istället landar på rätt sida och blir till en milstolpe inom den gotiska genren.

Bram Stoker’s Dracula är den ultimata vampyrfilmen, åtminstone av de jag har sett. Regin är superb, skådisarna spelar bra, musiken är väldigt väl tilltagen men det som imponerar mest är scenografin, otroligt vad bra de lyckats få till den, Oscarklass lätt!

Det enda denna filmen saknar är den där slagkraften som krävs för att jag ska ge en film 10/10 så det blir 9.5/10 till denna.

Recensera denna film själv (endast medlemmar)
Fler recensioner
Länkar
av samma film
Switchblade 14 har röstat
 
av Switchblade
Batman - återkomsten
 18 har röstat
Alla helgons blodiga natt
 6 har röstat
Tenebre
 4 har röstat
Saw
 8 har röstat
Dawn of the Dead
 8 har röstat
Bram Stoker's Dracula
 14 har röstat
Låt den rätte komma in
 27 har röstat
Ichi the Killer
 4 har röstat
Flykten från helvetet
 11 har röstat
Zatoichi
 5 har röstat
 
Senaste recensioner
Cannibals
1 har röstat
The Favourite
0 har röstat
G.I. Joe: Retaliation
0 har röstat
Army of Darkness - Evil Dead III
0 har röstat
Ett fall för Johnny Cousin
0 har röstat
Olofs frostiga äventyr
2 har röstat
Slender Man
1 har röstat
Annie
0 har röstat
Mördaren - en helt vanlig person
1 har röstat
ReGOREgitated Sacrifice
3 har röstat
Unforgettable
1 har röstat
Love, Simon
1 har röstat
Evil Dead
0 har röstat
Den bästa sommaren
1 har röstat
Psycho II
0 har röstat
Spinal Tap
0 har röstat
Lilja 4-ever
0 har röstat
Den blomstertid nu kommer
3 har röstat
Mystic River
0 har röstat
Hobbit: En oväntad resa
2 har röstat
 
Adhype AB © 2000-2019 Om du vill kontakta oss gällande annonser, maila till info@adhype.se Om Filmtipset Kontakt Medhjälpare Länkar Hjälp Regler & Villkor