Som besökare på Filmtipset samtycker du till användandet av s.k. cookies för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!
 
Betyg idag: 531 Besökare idag: 4 665
annons
Laddar...

Recension av Brazil

Regissör: Terry Gilliam
Ã…r: 1985
Till filminfo
Betygsätt:
Antal visningar (3168)    Forumdiskussion (0)
10/8 2006
Recenserad av erc
T
erry Gilliams Brazil är en märklig film. Mardrömslik men komisk. Gilliam beskrev den en gång som "Franz Kafka möter Walter Middy". Jag skulle vilja säga att vi har att göra med en satirisk flykt från en absurd, allomslutande megamaskin. I ett samhälle där byråkratin tränger in i livets samtliga aspekter blir den enda friheten flykten till fantasin. Detta är vad Brazil handlar om.

Handlingen utspelar sig i en dystopisk framtid där en teknokratisk byråkrati har underkastat hela det samhälleliga livet med meningslösa, motstridiga och allmänt absurda regler och förordningar. Allt som kan kallas mänskligt har reducerats till tomma och mätbara kuggar i ett oöverskådligt maskineri. Vi får följa Sam Lowry (Jonathan Pryce) som jobbar på Ministry of Information där han har anpassat sig och helst bara vill flyta med strömmen. Men i sina drömmar är Sam en hjälte. En dag får han syn på kvinnan i sina drömmar och släpper allt för att få tag på henne. Systemet, men också Sams egna föreställningar, kommer dock i vägen och reser hinder i jakten. Med tiden flyter verklighet och fantasi ihop, och en mardrömslik stämning inträder.

Vi får under filmens gång stöta på flera oförglömliga karaktärer; Robert De Niro är fantastisk som revolutionären Harry Tuttle; Michael Palin som Sams bästa vän och torterare; Katherin Helmond som excentrisk moder; med flera. Alla dessa speciella roller (spelade av mycket bra skådespelare) tillsammans med den surrealistiska scenografin och den underbara musiken bidrar på ett fantastiskt sätt till Gilliams värld.

Brazil behandlar problemen med myndigheters informationssamling, övervakning, kränkningar av privatlivet, brott mot mänskliga rättigheter, statlig terror i "kampen mot terrorism". Frågor som är lätta att relatera till vår situation idag. Men också lite mer abstrakta frågor kring teknokratisk byråkrati, teknologins urartning och konsumtionssamhället. Vad som gör Brazil bättre än genomsnittet är att den behandlar dessa frågor med satir snarare än uppgivenhet.

I Brazil flyr Sam till fantasin; den enda utvägen i det totalitära samhälle som beskrivs. Men vi får inte förlora hoppet. Som Harry Tuttle säger: "Listen, kid, we're all in it together."

Recensera denna film själv (endast medlemmar)
Fler recensioner
Länkar
av samma film
erc 17 har röstat
 
av erc
Brazil
 17 har röstat
13:e våningen
 6 har röstat
 
Senaste recensioner
Olofs frostiga äventyr
2 har röstat
Slender Man
1 har röstat
Annie
0 har röstat
Mördaren - en helt vanlig person
1 har röstat
ReGOREgitated Sacrifice
3 har röstat
Unforgettable
1 har röstat
Love, Simon
1 har röstat
Evil Dead
0 har röstat
Den bästa sommaren
1 har röstat
Psycho II
0 har röstat
Spinal Tap
0 har röstat
Lilja 4-ever
0 har röstat
Den blomstertid nu kommer
3 har röstat
Mystic River
0 har röstat
Hobbit: En oväntad resa
2 har röstat
The Unsaid
0 har röstat
The Green Inferno
0 har röstat
Star Wars: The Last Jedi
3 har röstat
Ben Hur
0 har röstat
Lethal Invasion
0 har röstat
 
Adhype AB © 2000-2019 Om du vill kontakta oss gällande annonser, maila till info@adhype.se Om Filmtipset Kontakt Medhjälpare Länkar Hjälp Regler & Villkor