Som besökare på Filmtipset samtycker du till användandet av s.k. cookies för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!
 
Betyg idag: 425 Besökare idag: 4 703
annons
annons
Laddar...

Recension av Broderier

Regissör: Eléonore Faucher
År: 2004
Till filminfo
Betygsätt:
Antal visningar (2469)    Forumdiskussion (0)
24/11 2004
Recenserad av valsinger
G
raviditeter är som regel svåra att hålla hemliga eftersom det oftast framgår ganska tydligt när en kvinna är med barn. 17-åriga Claire är dock fast besluten att göra ett försök eftersom hon är övertygad om att hennes föräldrar skulle bli tokiga om de fick veta sanningen. Hon sjukskriver sig därför från snabbköpet där hon jobbar, under den dramatiska förevändningen att hon har fått cancer.

Eftersom Claires stora intresse är att brodera söker hon jobb hos Madame Melikian, en kvinna som livnär sig på just beställningsbroderier. Här hoppas Claire kunna gömma sig under månaderna fram till födseln, varefter hon tänker lämna bort barnet för adoption. Madame Melikian går dock själv igenom en personlig kris eftersom hon nyligen har förlorat sin enda son i en motorcykelolycka. De båda kvinnorna finner stöd hos varandra, vilket efterhand leder till en speciell vänskap över generationsgränserna.

Claire spelas av Lola Naymark och i rollen som Madame Melikian ser vi Ariane Ascaride, som bland annat är känd från flera av Robert Guédiguians filmer. Bägge porträtterar sina respektive rollkaraktärer med stor integritet och en stram återhållsamhet som döljer den sorg och oro som finns där under ytan. Filmen är mycket vacker och regissören Eléonore Faucher berättar sin historia i lugnt tempo som ger plats för egen eftertanke.

Ändå är det något viktigt som saknas. Det verkliga engagemanget uteblir och som åskådare känner man sig märkligt oberörd av huvudpersonernas dilemman och bekymmer. Kanske ligger en del av problemet i svag dramaturgi där det tar alltför lång tid att komma personerna inpå livet, och att historien slutar just när vi verkligen börjar lära känna dem. En film som till så stor del förlitar sig på inre handling kräver också tydligare rollfigurer som väcker sympati och inbjuder till medkänsla.

Det hela blir inte mycket mer än en kort inblick i en komplicerad situation och när filmen är över lämnas vi snarare med en känsla av ”jaha?” än med några nya insikter. Smala filmer med tänkvärda teman är fortfarande starkt underrepresenterade i det allmänna biografutbudet. Därför är det synd att Broderier inte lyckas bättre i sin vilja att skapa en intressant berättelse som verkligen berör.

Recensera denna film själv (endast medlemmar)
Fler recensioner
Länkar
av samma film
valsinger 5 har röstat
 
av valsinger
Cursed
 6 har röstat
It's All Gone Pete Tong
 12 har röstat
Land of the Dead
 17 har röstat
Mondovino
 2 har röstat
Kung Fu Hustle
 8 har röstat
White Noise
 4 har röstat
Breaking News
 1 har röstat
Doom
 31 har röstat
Tarnation
 10 har röstat
The Grudge
 15 har röstat
 
Senaste recensioner
Olofs frostiga äventyr
2 har röstat
Slender Man
1 har röstat
Annie
0 har röstat
Mördaren - en helt vanlig person
1 har röstat
ReGOREgitated Sacrifice
3 har röstat
Unforgettable
1 har röstat
Love, Simon
1 har röstat
Evil Dead
0 har röstat
Den bästa sommaren
1 har röstat
Psycho II
0 har röstat
Spinal Tap
0 har röstat
Lilja 4-ever
0 har röstat
Den blomstertid nu kommer
3 har röstat
Mystic River
0 har röstat
Hobbit: En oväntad resa
2 har röstat
The Unsaid
0 har röstat
The Green Inferno
0 har röstat
Star Wars: The Last Jedi
3 har röstat
Ben Hur
0 har röstat
Lethal Invasion
0 har röstat
 
SESN AB © 2000-2017 Om du vill kontakta oss gällande annonser, maila till info@sesn.se Om Filmtipset Kontakt Medhjälpare Länkar Hjälp Regler & Villkor