Som besökare på Filmtipset samtycker du till användandet av s.k. cookies för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!
 
Betyg idag: 1 571 Besökare idag: 5 817
annons
annons
Laddar...

Recension av Bröderna Grimm

Regissör: Terry Gilliam
År: 2005
Till filminfo
Betygsätt:
Antal visningar (3205)    Forumdiskussion (0)
25/10 2005
Recenserad av Laszlo Kovacs
F
örst och främst hoppas jag att många barn går och ser den här filmen. Det skulle i så fall kunna göra både Peter Stormare och Monica Bellucci till legender ända fram till nästa sekelskifte. Peter Stormare i egenskap av clown: Cavaldi, hans italienska polismästare är en dråplig ondskefull idiot som hela tiden jagar filmens båda hjältar. Han får de båda pizzabagarna i Lady & Lufsen att framstå som vettiga representanter för italienarna. Monica Bellucci i egenskap av den vackraste häxa som filmvärlden någonsin uppbringat, hon borde kunna förvända huvudet på alla de lyckligt lottade som är mottagliga för hennes demoniska utstrålning.

Terry Gilliam då, vad har min favoritgalning till regissör åstadkommit. Först av allt vill jag säga att han verkar ganska ointresserad av storyn. Manusförfattaren Ehren Kruger har t ex vävt in en känslomässig konflikt mellan de båda bröderna Jakob och Wilhelm Grimm och visst, konflikten finns där men något engagemang för den märks inte. Gilliams intresse ligger helt och hållet hos de skrämmande sagoväsena. Det är den gamle illustratören från Monty Python som väckts till liv fast nu med digital hjälp och det är bara att tacka och ta emot.

Huvudrollsinnehavarna Matt Damon och Heath Ledger förhåller sig lite olika till uppgiften. Damon är laid-back, han verkar ha situationen klar för sig, detta är ingen film med fokus på skådisarna. Ledger å andra sidan ger järnet i alla scener och det får honom ibland att halka lite vid sidan av men det stör aldrig filmens helhetsintryck. Inte heller får Lena Headey som hjältinnan Angelika mycket att bita i.

Storyn går i korthet ut på att bröderna Grimm växer upp i extrem fattigdom och därför tvingats in i en brottslig karriär som kringresande lurendrejare som utnyttjar vidskepelsen hos befolkningen i olika tyska små samhällen, som vid den här tiden, 1796, låg under franskt styre. De utger sig för att kunna förgöra häxor och annat oknytt och tar ordentligt betalt av den okunniga befolkningen. När de åker fast blir de lejda att lösa en kidnappningshistoria, som bottnar i Grimms alla sagor om Rödluvan, Törnrosa, Rapunzel, Hans och Greta osv. Nog om storyn.

Vad fick mig då att älska denna film? Gilliams fantasi naturligtvis! Lerklumpar och hästar är lika blodtörstiga som varulvar. Myror och sniglar översållar alla stackars däggdjur, tvåbenta som fyrbenta. Detta gör att de flesta skådisarna hamnar i skymundan, förutom då Monica Bellucci och Peter Stormare vars utspel kameran glupskt frossar i. Efter den här filmen är jag stolt över att vara landsman med Stormare! Filmen snålar ordentligt med Bellucci under äventyrets gång och släpper loss den italienska divan som ett fyrverkeri i finalen. Mycket smart drag i mitt tycke.


Recensera denna film själv (endast medlemmar)
Fler recensioner
Länkar
av samma film
Laszlo Kovacs 14 har röstat
 
av Laszlo Kovacs
No Country for Old Men
 43 har röstat
Rio Bravo
 11 har röstat
Spetsknypplerskan
 9 har röstat
The Departed
 7 har röstat
JLG/JLG
 3 har röstat
Det amerikanska imperiets fall
 3 har röstat
Stolthet och fördom
 19 har röstat
Jarhead
 29 har röstat
The Constant Gardener
 13 har röstat
Bröderna Grimm
 14 har röstat
 
Senaste recensioner
Låt den rätte komma in
0 har röstat
House on the Hill
0 har röstat
Dennis firar jul
0 har röstat
Tomtetass och jakten på julen
0 har röstat
Skräcken i svarta lagunen
0 har röstat
Austin Powers: The Spy Who Shagged Me
2 har röstat
The Square
1 har röstat
Summer of Sam
0 har röstat
Maniac
1 har röstat
Awakening the Zodiac
0 har röstat
Trassel
0 har röstat
Röjar-Ralf
1 har röstat
Tryggare kan ingen vara
0 har röstat
Vad hände med Baby Jane?
0 har röstat
The Mole People
0 har röstat
Tin Man
0 har röstat
Carrie
0 har röstat
Cannibal Holocaust
0 har röstat
Gul gul gul är vår undervattningsbåt
0 har röstat
Psycho
0 har röstat
 
SESN AB © 2000-2017 Om du vill kontakta oss gällande annonser, maila till info@sesn.se Om Filmtipset Kontakt Medhjälpare Länkar Hjälp Regler & Villkor