Som besökare på Filmtipset samtycker du till användandet av s.k. cookies för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!
 
Betyg idag: 592 Besökare idag: 4 516
annons
Laddar...

Recension av Brotherhood of War

Regissör: Kang Je-gyu
Ã…r: 2004
Till filminfo
Betygsätt:
Antal visningar (4578)    Forumdiskussion (0)
17/10 2005
Recenserad av Greenleaf
1
998 kom Steven Spielbergs “Saving Private Ryan“ på biografer världen över. Mycket uppmärksamhet lades på landsättningsscenen som visade hur brutalt ett krig kunde vara på ett mycket detaljerat och hemskt sätt. Föreställ er denna scen, fast i en uträckning av c:a två timmar. Då har ni fått den sydkoreanska filmen “Brotherhood of War”.

Jin-Tae och Jin-Seok är två bröder som bor i 50-talets Sydkorea. Av misstag råkar de bli anmälda som soldater till koreakriget. Väl där i kriget bestämmer de sig för att aldrig skiljas från varandra under striderna. Men kriget påverkar den äldre brodern Jin-Tae psykiskt. Han förändras från en godhjärtad och omtänksam man till en råbarkad soldat som njuter av krigets brutalitet. Den yngre brodern försöker att stoppa detta, men misslyckas och sakta glider de ifrån varandra.

Lugn i början, sedan brakar helvetet löst. Filmen är full av krigsscener som för tankarna till Spielbergs “Saving Private Ryan“, både bildmässigt och innehållsmässigt. Det är ett hysteriskt kaos av blod, lemmar och jord som sprängs till ljudet av bomber som faller ständigt. Vi kastas snabbt in i krigsscenerna utan förvarning. Ena sekunden kan det vara en lugn dialog mellan två karaktärer, medan andra sekunden ersätts det med dödsskrik och närbilder på hemska krigsskador.

”Brotherhood of War” har blivit mycket uppmärksammad i hemlandet Sydkorea. Den har slagit många rekord, bl.a. publikrekord när den släpptes, samtidigt som det är den mest påkostade sydkoreanska filmen hittills. Detta märks. Man har verkligen satsat på realistiska krigsscener, och denna satsning kanske påverkade filmen negativt till slut. Främst i mitten känns filmen mer som en uppvisning av den tekniska briljansen som man har använt sig av. Början av filmen är mycket intressant och fungerar bra som en öppning. Sedan, helt utan förvarning, kastas vi in i dessa brutala krigsplatser och så fortsätter filmen. Jag hade gärna sett att man lade mer krut på handlingen. Hade man kunnat knyta an mer till dramat som fanns i första halvan hade filmen blivit mer intressant. Dock är det tillräckligt intressant att se hur kriget förvärrar den äldre broderns psyke och hur relationen påverkas av detta.

Detta är en mycket välgjord film som verkligen förtjänar äran för det visuella. Samtidigt som man satsar lite för mycket på antalet krigsscener, lämnar det ett starkt intryck till tittaren. Ingen lämnar filmen oberörd. Man lyckas att baka in historien om dessa två bröder och det ger resultat i form av det mänskliga i detta hemska krig. Deras relationsutveckling blir den röda tråden under filmen och griper tag i en som en döende hand. “Brotherhood of War” bör ses av de som uppskattar krigsfilmer, men jag rekommenderar att tänka till om man är känslig för våld, brutalitet och mycket blod.

Recensera denna film själv (endast medlemmar)
Fler recensioner
Länkar
av samma film
Greenleaf 15 har röstat
 
av Greenleaf
25th Hour
 6 har röstat
Blood and Bones
 1 har röstat
A History of Violence
 32 har röstat
Flightplan
 7 har röstat
The Bow
 3 har röstat
Kingdom of Heaven
 10 har röstat
Ung rebell
 6 har röstat
Gudfadern
 28 har röstat
Brotherhood of War
 15 har röstat
The Rules of Attraction - Lustans lagar
 9 har röstat
 
Senaste recensioner
Cannibals
1 har röstat
The Favourite
0 har röstat
G.I. Joe: Retaliation
0 har röstat
Army of Darkness - Evil Dead III
0 har röstat
Ett fall för Johnny Cousin
0 har röstat
Olofs frostiga äventyr
2 har röstat
Slender Man
1 har röstat
Annie
0 har röstat
Mördaren - en helt vanlig person
1 har röstat
ReGOREgitated Sacrifice
3 har röstat
Unforgettable
1 har röstat
Love, Simon
1 har röstat
Evil Dead
0 har röstat
Den bästa sommaren
1 har röstat
Psycho II
0 har röstat
Spinal Tap
0 har röstat
Lilja 4-ever
0 har röstat
Den blomstertid nu kommer
3 har röstat
Mystic River
0 har röstat
Hobbit: En oväntad resa
2 har röstat
 
Adhype AB © 2000-2019 Om du vill kontakta oss gällande annonser, maila till info@adhype.se Om Filmtipset Kontakt Medhjälpare Länkar Hjälp Regler & Villkor