Som besökare på Filmtipset samtycker du till användandet av s.k. cookies för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!
 
Betyg idag: 519 Besökare idag: 4 380
annons
annons
Laddar...

Recension av Brothers

Regissör: Jim Sheridan
År: 2009
Till filminfo
Betygsätt:
Antal visningar (1958)    Forumdiskussion (0)
17/3 2010
Recenserad av Melvin Udall
F
ilmkritikern Roger Ebert har vid ett flertal tillfällen påpekat att en film inte bör dömas efter vad den handlar om, utan hur den handlar om det. Han fann ett tydligt exempel med Brothers och dess danska förlaga, och menade att nyinspelningen är för polerad. Det är kanske skumt att inleda en recension med att referera till en annan, men just den formuleringen var så klockren att jag inte kunde utesluta den. Utan att ha sett originalet var det nämligen precis vad jag kände inför Brothers, ett godhjärtat drama som tyvärr gör sitt bästa för att inte beröra sin publik trots sitt ämne.

Tobey Maguire spelar Sam, en yrkesofficer som lever tillsammans med sin fru Grace (Natalie Portman) och deras två barn, och som snart ska till att skeppas över till Afghanistan. Strax innan han åker släpps Sams bror Tommy (Jake Gyllenhaal) ut ur fängelset. Två syskon, en strulpelle och ett mönsterbarn, ställs mot varandra i filmens inledning; en bild som kommer att förändras under handlingens gång. Det ska inte avslöjas här vad som händer med Sam i Afghanistan, annat än det hör till filmens starkare scener.

Brothers mynnar ut i vad som borde vara en stark och väldigt obehaglig historia. Men de sekvenser som verkligen skulle kunna slå en i magen slätas ut med avståndstagande foto eller tröstande musik. Det är som att regissören Jim Sheridan befarat att man som publik blivit för skakad om han varit mer rättfram. Det är givetvis ironiskt med tanke på att det är samme Sheridan som gjorde In the Name of the Father och The Boxer.

Det är tråkigt att Brothers inte lyckas med sitt uppsåt, men det finns många förmildrande drag. Alla de tre huvudskådespelarna gör väldigt bra ifrån sig, särskilt Maguire som får brottas med många olika känslotillstånd. Gyllenhaal är förvisso rätt mycket Gyllenhaal men samtidigt med tillräcklig närvaro för att ro hem sin struliga kåkfarare. Jag hade svårt för Natalie Portman som tvåbarnsmor i början, men med all sannolikhet var det för att det är första gången jag ser henne i en mer mogen roll; medan jag lärde känna karaktären började jag också känna med karaktären.

Jag tror inte jag någonsin tidigare rekommenderat en film jag inte sett, men Susanne Biers original är nog ett bättre val om man vill följa den här historien. Jag kan också passa på att åter tipsa om hennes amerikanska debut, Things We Lost in the Fire, som Brothers påminner om till stor del men som är mycket bättre på att förvalta temat.

Recensera denna film själv (endast medlemmar)
Fler recensioner
Länkar
av samma film
Melvin Udall 7 har röstat
 
av Melvin Udall
Take This Waltz
 5 har röstat
Hugo Cabret
 6 har röstat
Safe House
 3 har röstat
Apornas planet: (r)Evolution
 5 har röstat
Berättelsen om Narnia: Kung Caspian och skeppet Gryningen
 3 har röstat
Somewhere
 2 har röstat
Dinner for Schmucks
 2 har röstat
Som hund och katt - Kitty Galores hämnd
 0 har röstat
Brothers
 7 har röstat
Rembrandts anklagelser
 0 har röstat
 
Senaste recensioner
Jurassic World: Fallen Kingdom
0 har röstat
Ella den förtrollade
0 har röstat
Måndag hela veckan
0 har röstat
The Lost Boys
0 har röstat
Get Out
0 har röstat
Repet
0 har röstat
A Moment of Innocence
0 har röstat
Den yttersta gränsen
1 har röstat
Kidnap
0 har röstat
Lolita
1 har röstat
En underbar jävla jul
0 har röstat
Evil Dead
0 har röstat
Evil Dead II
2 har röstat
The Edge of Seventeen
0 har röstat
Jimi: All Is by My Side
0 har röstat
A Child's Cry for Help
0 har röstat
Wind River
1 har röstat
Winston Churchill
0 har röstat
Den långa flykten
0 har röstat
Dödens leksaker
0 har röstat
 
SESN AB © 2000-2017 Om du vill kontakta oss gällande annonser, maila till info@sesn.se Om Filmtipset Kontakt Medhjälpare Länkar Hjälp Regler & Villkor