Som besökare på Filmtipset samtycker du till användandet av s.k. cookies för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!
 
Betyg idag: 497 Besökare idag: 5 813
annons
Laddar...

Recension av Buenos Aires, 1977

Regissör: Adrián Caetano
Ã…r: 2006
Till filminfo
Betygsätt:
Antal visningar (2986)    Forumdiskussion (0)
19/3 2008
Recenserad av kanzi
Buenos Aires 1977” handlar om hur en universitetsstuderande fotbollsmålvakt, Claudio Tamburrini, till synes utan anledning blir kidnappad av den korrupta militären under Argentinas diktaturperiod. Han förs till ett hemligt fångläger, där han och andra unga män systematiskt blir utsatta för tortyr och brutala förhör för att få dem att erkänna kopplingar till vänsterrörelsen samt att ange misstänkta rebeller och andra personer.

Männen hålls hela tiden instängda i ett hus med beväpnade vakter som avlöser varandra och som med jämna mellanrum förhör och misshandlar dem. De får bära ögonbindlar och handfängsel och utsätts för psykologiska experiment som att leva tillsammans med andra fångar som har angivit dem. Snart börjar de inse att människorna som släpps och får återvända till sina hem troligen istället dödas – ett öde som även väntar dem själva om de inte lyckas rymma.

Argentina styrdes under åren 1976-83 av en militärdiktatur och under den här tiden försvann människor dagligen som ifrågasatte systemet, eller troddes göra det. Upp till 30 000 människor beräknas ha försvunnit i militärens tortyrläger. Filmen är baserad på Claudio Tamburrinis självbiografiska bok ”Pase Libre – Crónica de una fuga” från 2002. Tamburrino flydde Argentina efter sin tid i fånglägret och bosatte sig i Sverige. Han var senare en av många drabbade som vittnade i rättegångarna mot de inblandade generalerna. Idag bor han kvar i Sverige, har en doktorstitel i praktisk filosofi och forskar i ämnen som sportetik och mänskliga rättigheter. Filmen kom ut redan 2006 och visades bland annat på Stockholms Filmfestival det året samt nominerades till guldpalmen i Cannes.

Vi får alltså framförallt följa Claudio (Rodrigo De la Serna) under hans 120 dagar i fångenskap. Filmens format är minimalistiskt drama och det tar ett tag innan man vänjer sig vid den skakiga kameran och de låga golvvinklarna, men det är också när man har betat av de inledande tortyrscenerna som filmen blir spännande med ett par riktiga thrillerscener. Tortyren är för övrigt ganska snäll i sammanhanget, särskilt i relation till skadorna som kropparna senare vittnar om.

Det är en avskalad men fascinerande film som bjuder på lite annorlunda infallsvinklar och förhållningssätt än man är van vid. Skådespelarna sköter sig allt som oftast bra, särskilt fångarna, som får visa upp mer än sina skådespelartalanger i vissa scener. Rodrigo De la Serna är väl den enda i sammanhanget man som europé känner igen, från sin roll som Che Guevaras sidekick i ”Dagbok från en motorcykel”. Han spelar sin huvudroll utmärkt utan att ta för mycket plats, eller för den skull få för mycket plats. I huset är alla fångar på samma nivå och det är exempelvis sådana saker som känns genomtänkta och realistiska.

Det mest intressanta med filmen, på gott och ont, är hur man som tittare blir inkastad i handlingen utan särskilt mycket bakgrundsinformation. Man får inga förklaringar till varför saker är som de är eller varför deras fångvaktare agerar som de gör. Det känns bitvis väldigt befriande att slippa pekpinnar och all övertydlighet vi är matade med från amerikanska filmer, men samtidigt hade det inte skadat med lite tydligare karaktärsutvecklingar. Uppföljningen av karaktärernas öden i slutet känns lite väl snål. Efter den minimalistiska epilogen sitter man kvar och tänker ”vänta nu?”. Man hänger liksom i lufter och undrar om man som argentinare hade kunnat relatera till filmen bättre. Eller så är det tänkt att man bara ska ges en inblick i Argentinas mörka förflutna.

Är ni ute efter lite meta i filmen så pass på när Guillermo möter ”domaren” och får veta att han snart skall dödas – det är nämligen den riktige Guillermo Fernández som spelar honom.

Recensera denna film själv (endast medlemmar)
Fler recensioner
Länkar
av samma film
kanzi 2 har röstat
 
av kanzi
Instängd 2
 13 har röstat
(500) Days of Summer
 12 har röstat
[Rec]
 37 har röstat
Buenos Aires, 1977
 2 har röstat
Bristande bevis
 14 har röstat
Freedom Writers
 4 har röstat
Ghost Rider
 8 har röstat
Jakten på lycka
 18 har röstat
Sherrybaby
 8 har röstat
The Departed
 17 har röstat
 
Senaste recensioner
Cannibals
1 har röstat
The Favourite
0 har röstat
G.I. Joe: Retaliation
0 har röstat
Army of Darkness - Evil Dead III
0 har röstat
Ett fall för Johnny Cousin
0 har röstat
Olofs frostiga äventyr
2 har röstat
Slender Man
1 har röstat
Annie
0 har röstat
Mördaren - en helt vanlig person
1 har röstat
ReGOREgitated Sacrifice
3 har röstat
Unforgettable
1 har röstat
Love, Simon
1 har röstat
Evil Dead
0 har röstat
Den bästa sommaren
1 har röstat
Psycho II
0 har röstat
Spinal Tap
0 har röstat
Lilja 4-ever
0 har röstat
Den blomstertid nu kommer
3 har röstat
Mystic River
0 har röstat
Hobbit: En oväntad resa
2 har röstat
 
Adhype AB © 2000-2019 Om du vill kontakta oss gällande annonser, maila till info@adhype.se Om Filmtipset Kontakt Medhjälpare Länkar Hjälp Regler & Villkor