Som besökare på Filmtipset samtycker du till användandet av s.k. cookies för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!
 
Betyg idag: 540 Besökare idag: 4 944
annons
Laddar...

Recension av Butch Cassidy och Sundance Kid

Regissör: George Roy Hill
Ã…r: 1969
Till filminfo
Betygsätt:
Antal visningar (2207)    Forumdiskussion (0)
17/4 2009
Recenserad av BeforeYouDie
V
i får genom filmen följa den verkliga berättelsen om Butch Cassidy, hjärnan och ledaren av ett gäng laglösa, som livnär sig på att kapa tåg och råna banker. Med sig har han även sin pistolman Sundance Kid, en av de snabbaste personerna i hela western. De lever ett ganska fridfullt liv, då de kapar och rånar sina tåg på ett högst gentlemannaaktigt och stiligt vis och drar sig sedan tillbaka till stillsamheten av kvinnor för att vänta in nästa stöt.

Tillslut har dock några av ”de goda” fått nog av deras röverier och tvingar Butch och Sundance på flykt. En flykt som aldrig tycks ta slut. De finner snart ingen annan utväg än att fly till Bolivia för att starta livet på nytt.

George Roy Hill berättar här den verkliga historien om Butch och Sundance, självklart med sina egna dramatiseringar här och där, men han gör det på ett lättsamt och trevligt sätt och man blir glad när man ser det.

Kemin mellan Paul Newman (Butch) och Robert Redford (Sundance) är lysande och kontrasten mellan dem är genial. Den optimistiska och glade Butch mot den pessimistiska och realistiska Sundance skapar en harmoni som får dialoger och små tjafs att bli trovärdiga och realistiska.

Musiken är signerad Burt Bacharach, och även om det kan låta märkligt till en början så är det perfekt där vi hör den väl. Jag tänker speciellt på när ”Raindrops keep fallin’ on my head” ackompanjerar cykelturen mellan Burt och Sundance flickvän (Katharine Ross), vilket i sig är en av de mest minnesvärda scenerna i hela filmen. Vad beträffar minnesvärda scener så bör även slutet läggas till den listan, och utan att avslöja någonting så ska det sägas att det är ett av filmhistoriens mest kända någonsin.

Vidare gör George Roy Hill ett fantastiskt jobb i sitt berättande, han inleder filmen i en sepiabrun stil, där vi får möta Butch’ gäng och se hur de rånar tåg i klassisk western anda, vi får även ett bevis på Sundance snabbhet med pistol innan vi övergår till filmen i färg och den riktiga berättelsen. Vidare är fotomontaget av deras vistelse i New York ett riktigt snyggt sådan, där Hill visar att musik och stillbilder är det ända som krävs för att tittarna ska förstå vad som händer.

Butch Cassidy and the Sundance Kid är ett klassiskt westernäventyr av den lugna sorten. Den är välgjord och snygg och dessutom mer eller mindre sann. Musiken och skådespelarna är perfekta och regissören gör ett lysande jobb. Detta är helt klart en av tidernas bästa westernrulle.

Recensera denna film själv (endast medlemmar)
Fler recensioner
Länkar
av samma film
BeforeYouDie 2 har röstat
 
av BeforeYouDie
Avatar
 27 har röstat
Toy Story 2
 2 har röstat
Ett småkryps liv
 2 har röstat
Toy Story
 3 har röstat
Slumdog Millionaire
 7 har röstat
Indiana Jones och kristalldödskallens rike
 5 har röstat
Indiana Jones och det sista korståget
 1 har röstat
Jakten på den försvunna skatten
 5 har röstat
Casablanca
 5 har röstat
Indiana Jones och de fördömdas tempel
 3 har röstat
 
Senaste recensioner
Cannibals
1 har röstat
The Favourite
0 har röstat
G.I. Joe: Retaliation
0 har röstat
Army of Darkness - Evil Dead III
0 har röstat
Ett fall för Johnny Cousin
0 har röstat
Olofs frostiga äventyr
2 har röstat
Slender Man
1 har röstat
Annie
0 har röstat
Mördaren - en helt vanlig person
1 har röstat
ReGOREgitated Sacrifice
3 har röstat
Unforgettable
1 har röstat
Love, Simon
1 har röstat
Evil Dead
0 har röstat
Den bästa sommaren
1 har röstat
Psycho II
0 har röstat
Spinal Tap
0 har röstat
Lilja 4-ever
0 har röstat
Den blomstertid nu kommer
3 har röstat
Mystic River
0 har röstat
Hobbit: En oväntad resa
2 har röstat
 
Adhype AB © 2000-2019 Om du vill kontakta oss gällande annonser, maila till info@adhype.se Om Filmtipset Kontakt Medhjälpare Länkar Hjälp Regler & Villkor