Som besökare på Filmtipset samtycker du till användandet av s.k. cookies för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!
 
Betyg idag: 382 Besökare idag: 4 552
annons
Laddar...

Recension av Cabaret

Regissör: Bob Fosse
Ã…r: 1972
Till filminfo
Betygsätt:
Antal visningar (1790)    Forumdiskussion (0)
6/1 2004
Recenserad av JoeZ
U
dda musikal med åtta oscar på nacken.

Sanningen är att jag aldrig varit på ett ställe som Cabaret, redan från första början så luktar det sex och en visshet av fetish. Själv kan jag inte tänka mig någon klubb som är mer tysk på andra världskriget än just Cabaret.
Visst, den har blivit hyllad av oscarakademin, kritiker och folk världen över och det finns flera anledningar varför och det finns flera anledningar varför den är udda som musikal.

Lisa Minelli spelar en kvinna som är på jakt efter att bli känd. Efter att hon har varit i Tyskland några månader och efter några vilda kvällar med sex och droger så flyttar en proffessor från USA in i samma byggnad och dem två blir förälskade, men Lisas drömmar glöms ändå aldrig bort.
Helmut Griens karaktär är blir och är mycket nära vän med dem två, han bli också förälskad i en rik kvinna som är judinna, vilket vi alla vet inte är det bästa under andra världskriget.

Jag läste att i orginalpjäsen fanns inte trekanten som utvecklas mellan dem två huvudepersonerna och en karaktär som plötsligt kommer in. Jag tyckte att just den där trekanten blev alldeles för slibbig och man kunde lukta sig till vad som kommer att hända där. Den blev alldeles för slibbig och kunde ha gjorts mer proffissionell.

Det första som skiljer den sig från andra riktigt uppskattade musikaler är att den är inte till för att glädjas av. I Singin In The Rain eller The Sound Of Music så växer inte ett leénde fram, det främsta man känner är kanske förtvivlan eller deperation eller kanske till och med inget alls. Visst är det en musikal med hyfsat bra låtar som håller ihop bra men ofta känner man faktiskt hopplöshet.

Det andra som jag tycker skiljer sig är att man inte låter musiken bli en del av handlingen utan man låter handlingen bli en del av musiken. I West Side Story får vi t.ex. veta mycket pågrund av just musiken, men här får vi det bara bekräftat av musiken. Filmen skulle ha överlevt utan några av dem mest spektakulära musiknummerna, visst hade den inte blivit lika bra men den hade övelevt och tittaren hade kunnat följat med i historian utan musiknummerna.

Dock så är filmen oförglömlig, jag tror man aldrig kommer att glömma klubben Cabaret och Lisa Minnelis underbara skådespeleri, hon ser hemskt ung ut i början men verkar ha mognat till i slutet av filmen men just hennes härliga tolkning av karaktären och Bob Fosses regi som känns fellös lyfter upp filmen till topp.

Som sagt så vann den åtta oscar men förlorade bästa film till Gudfadern vilket var lika bra det. Däremot så fick Minneli och Fosse en oscar.

Ändå som helehet så lyfts filmen inte upp till toppbetyget. Den är oförglömlig men klarar inte att sätta sig till den höga toppen.

Recensera denna film själv (endast medlemmar)
Fler recensioner
Länkar
av samma film
Bokuto 4 har röstat
JoeZ 14 har röstat
 
av JoeZ
Kontakt
 7 har röstat
TMNT
 2 har röstat
Diligensen
 5 har röstat
Sista skrattet ...
 5 har röstat
My Fair Lady
 1 har röstat
Nationens födelse
 4 har röstat
Berg-Ejvind och hans hustru
 3 har röstat
Rätt upp i 90-talet
 10 har röstat
Guldfeber
 8 har röstat
X-Men 2
 11 har röstat
 
Senaste recensioner
Cannibals
1 har röstat
The Favourite
0 har röstat
G.I. Joe: Retaliation
0 har röstat
Army of Darkness - Evil Dead III
0 har röstat
Ett fall för Johnny Cousin
0 har röstat
Olofs frostiga äventyr
2 har röstat
Slender Man
1 har röstat
Annie
0 har röstat
Mördaren - en helt vanlig person
1 har röstat
ReGOREgitated Sacrifice
3 har röstat
Unforgettable
1 har röstat
Love, Simon
1 har röstat
Evil Dead
0 har röstat
Den bästa sommaren
1 har röstat
Psycho II
0 har röstat
Spinal Tap
0 har röstat
Lilja 4-ever
0 har röstat
Den blomstertid nu kommer
3 har röstat
Mystic River
0 har röstat
Hobbit: En oväntad resa
2 har röstat
 
Adhype AB © 2000-2019 Om du vill kontakta oss gällande annonser, maila till info@adhype.se Om Filmtipset Kontakt Medhjälpare Länkar Hjälp Regler & Villkor