Som besökare på Filmtipset samtycker du till användandet av s.k. cookies för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!
 
Betyg idag: 714 Besökare idag: 4 702
annons
Laddar...

Recension av Caligula

Regissör: Tinto Brass, Bob Guccione
Ã…r: 1979
Till filminfo
Betygsätt:
Antal visningar (2634)    Forumdiskussion (0)
31/10 2003
Recenserad av MfAP
D
et här är den absurda men till stora delar sanna historien om kejsar Caligula, som låter dräpa sin föregångare Tiberius, för att sedan göra sig populär genom att sätta fart på den romerska ekonomin som Tiberius i stort sett lagt på hög i sitt kassavalv. Det dröjer tyvärr inte länge innan Caligula blir en bindgalen tyrann att räkna med. Han förklarar sig själv som gud, större än alla andra gudar. Han förklarar krig mot Neptunus och låter de romerska soldaterna kasta sina spjut mot vågorna. Och han låter prostituera den romerska senaten för att hjälpa upp statsfinanserna.

Jag är mycket ambivalent vid bedömningen av den här filmen. Den har mycket som är riktigt bra, men också mycket som är rätt dåligt. Skådespeleriet är i många fall lysande. Det är roligt att se Peter O'Toole som den perverse gamle Tiberius. Claudius (sedermera kejsare) spelas också mycket trovärdigt. Men framför allt: Vem ska spela Caligula om inte Malcolm McDowell? Han är formgjuten för rollen. (För en målande beskrivning av nästan hela persongalleriet samt Caligulas bisarra regering rekommenderas Robert Graves böcker "Jag, Claudius" och "Claudius guden" varmt!) Det starka manuset av Gore Vidal står sig väl genom hela filmen.

Mindre positiva är kanske kulisserna som haltar lite emellanåt, men det är ändå inte det värsta. De helt omotiverade hårdporrscenerna som Penthouse klippt in i efterhand (vilka också är orsaken till den stora uppståndelsen kring filmen och anledningen till att bl.a. Vidal tog avstånd från den) förtar mycket av stämningen - kanske just för att man vet vilket bråk de ställde till med. Den ogenerade nakenheten är annars något som gynnar filmen, även om det är ovant att se. Dessutom finns scener med brutalt våld som jag ställer mig rätt frågande inför - men framför allt blir jag äcklad.

Sammanfattningsvis kan man säga att "Caligula" är en intressant film att se. Men om jag hade barn hemma skulle jag definitivt ta bort den från filmhyllan.

Recensera denna film själv (endast medlemmar)
Fler recensioner
Länkar
av samma film
MfAP 19 har röstat
 
av MfAP
King Arthur
 8 har röstat
Spring Lola
 25 har röstat
Three Kings
 10 har röstat
Matrix Revolutions
 38 har röstat
Cube
 86 har röstat
Labyrint
 10 har röstat
Den stora illusionen
 16 har röstat
Romeo + Julia
 13 har röstat
Amelie från Montmartre
 31 har röstat
American Beauty
 23 har röstat
 
Senaste recensioner
Cannibals
1 har röstat
The Favourite
0 har röstat
G.I. Joe: Retaliation
0 har röstat
Army of Darkness - Evil Dead III
0 har röstat
Ett fall för Johnny Cousin
0 har röstat
Olofs frostiga äventyr
2 har röstat
Slender Man
1 har röstat
Annie
0 har röstat
Mördaren - en helt vanlig person
1 har röstat
ReGOREgitated Sacrifice
3 har röstat
Unforgettable
1 har röstat
Love, Simon
1 har röstat
Evil Dead
0 har röstat
Den bästa sommaren
1 har röstat
Psycho II
0 har röstat
Spinal Tap
0 har röstat
Lilja 4-ever
0 har röstat
Den blomstertid nu kommer
3 har röstat
Mystic River
0 har röstat
Hobbit: En oväntad resa
2 har röstat
 
Adhype AB © 2000-2019 Om du vill kontakta oss gällande annonser, maila till info@adhype.se Om Filmtipset Kontakt Medhjälpare Länkar Hjälp Regler & Villkor