Som besökare på Filmtipset samtycker du till användandet av s.k. cookies för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!
 
Betyg idag: 517 Besökare idag: 5 218
annons
Laddar...

Recension av Cannibal Holocaust

Regissör: Ruggero Deodato
Ã…r: 1980
Till filminfo
Betygsätt:
Antal visningar (1936)    Forumdiskussion (0)
13/2 2004
Recenserad av Marathon Night
I
Cannibal Holocaust kritiserar Deodato mondo-industrin; den italienska nischen som går ut på att exploatera exotiska folkslag och få västerlänningar, i sina sammetsklädda biosalongsfåtöljer, att sitta och gapa åt vildars märkliga ritualer. Jag har ingenting emot att de sitter där storögda och glömmer bort djävulskapet att prassla med de nyinköpta godispåsarna, så länge den uttalade dokumentärfilmen är på riktigt. Nu är en dokumentärfilm sällan på riktigt. En dokumentär är alltid mer eller mindre vinklad, och då är mondo inte ett undantag. Mondo har flera gånger fått utstå kritik för iscensatt skådespeleri. Filmen i filmen, "The Last Road to Hell", som visar mondo-scener med avrättningar och lik av infödingar, påstås i filmen vara fejk. Teamet bakom detta hån mot filmindustrin är en skara glada ungdomar som nu har gett sig ännu längre in i djungeln, med dubbla längden film, ett sällan skådat engagemang för sensationella filmupptagningar, men med samma baktanke som förut; att klippa bort alla egna provokationer och inofficiella överenskommelser och lämna kvar de rörliga bilderna på ett synnerligen ociviliserat, barbariskt folkslag med ett ologiskt tankemönster.

Men det är här Deodato själv faller offer för vad det är han kritiserar. Det är här jag hittar min största invändning mot filmen. Ni som har hört om den förut, kanske vet att den har blivit bannad och hatat, främst för dess sanna djuravrättningar. Jag hittar inget syfte till de scenerna, annat än att de är där för att uppröra. Det ligger ingen hyllning till filmen i att fånga djurslakt på bild, även då det är ackompanjerat av tragiska toner, som på ngt sätt ska försöka belysa att rollpersonerna är tvungna till att göra vad de gör. Det kan väl visserligen vara sant för handlingens skull, eftersom alla behöver mat, men att sticka kniven i en bisamråtta ett antal gånger innan den dör eller att röra runt bland inälvor i ett sköldpaddsskal, i inget annat syfte än att chockera och väcka uppståndelse för en filmproduktion, gör att Deodato inte är ett strå vassare än sina tidigare landsmän. Jag kunde ha gett filmen en fyra, men all djursnuff gör att den inte är värd det.

Recensera denna film själv (endast medlemmar)
Fler recensioner
Länkar
av samma film
Pingstpastorn 0 har röstat
thedyinglight 19 har röstat
Blasphemer 18 har röstat
Kalkonhönan 20 har röstat
FreddyKrueger 43 har röstat
De Rossi 25 har röstat
Marathon Night 45 har röstat
 
av Marathon Night
Hotet från underjorden 3
 11 har röstat
Hotet från underjorden 2
 18 har röstat
Ringu: Kanzen-ban
 14 har röstat
Evil Dead II
 11 har röstat
Cannibal Holocaust
 45 har röstat
Evil Dead
 32 har röstat
 
Senaste recensioner
Cannibals
1 har röstat
The Favourite
0 har röstat
G.I. Joe: Retaliation
0 har röstat
Army of Darkness - Evil Dead III
0 har röstat
Ett fall för Johnny Cousin
0 har röstat
Olofs frostiga äventyr
2 har röstat
Slender Man
1 har röstat
Annie
0 har röstat
Mördaren - en helt vanlig person
1 har röstat
ReGOREgitated Sacrifice
3 har röstat
Unforgettable
1 har röstat
Love, Simon
1 har röstat
Evil Dead
0 har röstat
Den bästa sommaren
1 har röstat
Psycho II
0 har röstat
Spinal Tap
0 har röstat
Lilja 4-ever
0 har röstat
Den blomstertid nu kommer
3 har röstat
Mystic River
0 har röstat
Hobbit: En oväntad resa
2 har röstat
 
Adhype AB © 2000-2019 Om du vill kontakta oss gällande annonser, maila till info@adhype.se Om Filmtipset Kontakt Medhjälpare Länkar Hjälp Regler & Villkor