Som besökare på Filmtipset samtycker du till användandet av s.k. cookies för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!
 
Betyg idag: 490 Besökare idag: 4 596
annons
Laddar...

Recension av Captain America: The First Avenger

Regissör: Joe Johnston
Ã…r: 2011
Till filminfo
Betygsätt:
Antal visningar (1762)    Forumdiskussion (0)
8/8 2011
Recenserad av claudiomarino
M
in relation till Joe Simons och Jack Kirbys superhjälte var i det närmsta obefintlig. Regissören Joe Johnston har aldrig tidigare imponerat på mig, snarare tvärtom. Stålsatt mot flaggviftande och patriotism gick jag in i biosalongen med tämligen låga förväntningar. Jag skulle bli positivt överraskad.

Captain America skapades redan i mars 1941, mitt under andra världskriget, som en moralhöjare för den amerikanska befolkningen som snart skulle bli aktiva i kriget. Iklädd USAs flagga slog han tillbaka mot nazisterna med sin oförstörbara sköld. Filmen är av ”origins”-slag, likt de tidigare första filmerna med Avengers-hjältar, och fokuserar därför på att berätta historian om hur den modige men ack så klena astmatikern Steve Rogers blev den vältränade och starka Captain America.

På skådespelarfronten är det ingen förutom Hugo Weaving, som spelar vår protagonists nemesis Johann Schmidt/Red Skull, som vare sig imponerar eller sticker ut. Tommy Lee Jones går på tomgång som vanligt. Det är å andra sidan ingen som gör uselt ifrån sig. Chris Evans passar utseendemässigt bra som Steve Roger och dennes alter ego. Dessvärre känns dialogen bitvis ganska artificiell och stolpig. Och i vanlig ordning känns det superlarvigt när fascisterna pratar engelska med ”tysk” brytning. De två norrmännen som är med i en av inledningsscenerna får i alla fall prata norska.

Det visuella och tekniska hantverket lämnar inte mycket att önska. Den digitala förminskningen av Evans är riktigt bra genomförd och för tankarna till The Curious Case of Benjamin Button. Red Skull och hans hejdukar ser riktigt bra ut i sina uniformer som är en cross-over mellan tysk 40-tals militaria och modern laserteknik. De i efterhand pålagda 3D-effekterna fungerar bra men känns som alltid ganska överflödiga. Första halvan av eftertexterna är dessutom riktigt snygga och har en genuin retro-look. Något som däremot var riktigt dåligt var Alan Silvestris såsiga och alldeles för stereotypa musik. Jag tror absolut att man vunnit på att ha ett soundtrack som vågade stå ut lite.

Captain America: The First Avenger är en underhållande och snygg bagatell som inte lär göra en fluga förnär. Den fyller sitt syfte, precis som de första Hulk och Iron Man-filmerna (men till skillnad från Thor), som en introduktion till nästa års Marvel-mash-up The Avengers. Och ja, det kommer en scen när eftertexterna rullat klart.

Recensera denna film själv (endast medlemmar)
Fler recensioner
Länkar
av samma film
Newt 2 har röstat
Andy_B 4 har röstat
claudiomarino 5 har röstat
sethgecko 4 har röstat
Mihon86 5 har röstat
 
av claudiomarino
Nymphomaniac
 5 har röstat
Pacific Rim
 4 har röstat
Captain America: The First Avenger
 5 har röstat
True Grit
 7 har röstat
 
Senaste recensioner
Cannibals
1 har röstat
The Favourite
0 har röstat
G.I. Joe: Retaliation
0 har röstat
Army of Darkness - Evil Dead III
0 har röstat
Ett fall för Johnny Cousin
0 har röstat
Olofs frostiga äventyr
2 har röstat
Slender Man
1 har röstat
Annie
0 har röstat
Mördaren - en helt vanlig person
1 har röstat
ReGOREgitated Sacrifice
3 har röstat
Unforgettable
1 har röstat
Love, Simon
1 har röstat
Evil Dead
0 har röstat
Den bästa sommaren
1 har röstat
Psycho II
0 har röstat
Spinal Tap
0 har röstat
Lilja 4-ever
0 har röstat
Den blomstertid nu kommer
3 har röstat
Mystic River
0 har röstat
Hobbit: En oväntad resa
2 har röstat
 
Adhype AB © 2000-2019 Om du vill kontakta oss gällande annonser, maila till info@adhype.se Om Filmtipset Kontakt Medhjälpare Länkar Hjälp Regler & Villkor