Som besökare på Filmtipset samtycker du till användandet av s.k. cookies för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!
 
Betyg idag: 821 Besökare idag: 5 516
annons
annons
Laddar...

Recension av Casablanca

Regissör: Michael Curtiz
År: 1942
Till filminfo
Betygsätt:
Antal visningar (3552)    Forumdiskussion (0)
29/9 2006
Recenserad av Priceguy
F
ilm uppfanns för över 110 år sedan. Under den tiden har givetvis enorma framsteg gjorts, inte bara inom tekniken utan även med sättet att presentera film. Något så enkelt som att röra på kameran samtidigt som man filmar är flera år yngre än filmkonsten själv.

Av denna anledning fungerar många filmer, som på sin tid var banbrytande och fantastiska exempel på vad film kunde göra, helt enkelt inte lika bra i dag. Det är svårt att tävla med utvecklingen, särskilt om det originella man gjorde har kopierats dussintals gånger sedan dess. Så förgås många filmer.

Sedan finns det den andra kategorien. Filmer som fungerar precis lika bra i dag som när de först visades. Filmer som Trollkarlen från Oz, Doktor Caligaris kabinett, och Casablanca.

Casablanca är än i dag ett lysande exempel på en perfekt film. Inte en enda scen eller en enda replik är felplacerad. Vi följer en karaktär genom en förändring som återspeglas i de andra karaktärerna, och varje steg följer logiskt på det sista tills filmen når sitt klimax i en av de bästa, och mest kända, slutscenerna i filmhistorien.

Under andra världskriget försöker, enligt filmens inledningstal, många fly det härjade Europa. Många av dem hamnar i Casablanca i Marocko, där de väntar på att få utresetillstånd till det hägrande USA. I Casablanca driver den hårde och cyniske Rick Blaine (Humphrey Bogart) en natt- och spelklubb. Rick hyser ett tydligt ogillande för nazisterna och deras medlöpare. Han samarbetar med den korrupte polischefen Renault (Claude Rains), ett strålande exempel på en fullständig egoist. Renault får filmens bästa repliker och det är tydligt att Rains trivdes i rollen.

Till Casablanca, och till Ricks klubb, kommer motståndsledaren Victor Laszlo (Paul Henreid) med sin fru Ilsa Lund (Ingrid Bergman), som har ett gemensamt förflutet med Rick. Samtidigt har Rick kommit över resebrev som låter innehavaren lämna Casablanca för friheten i väster. Rick måste välja mellan sina känslor för Ilsa, och hans moraliska filosofi, koncist uttryckt i den tidiga repliken "I stick my neck out for nobody", testas i grunden.

Det är den ytliga handlingen, men egentligen handlar filmen om känslor. Ricks och Ilsas känslor för varandra. Ilsas känslor för Laszlo. Ricks gamle vän Sams känslor för honom. Renaults känslor för sig själv. Och kanske framför allt Ricks försök att ignorera det faktum att han över huvud taget har känslor.

Sårad man blir känslolös hårding men kan inte längre dölja sitt bultande hjärta. Det är en historia vi har sett på film tusen gånger förut. Det här var en av de första, och är fortfarande en av de bästa.

Recensera denna film själv (endast medlemmar)
Fler recensioner
Länkar
av samma film
BeforeYouDie 5 har röstat
Priceguy 22 har röstat
JoeZ 29 har röstat
 
av Priceguy
Watchmen
 21 har röstat
Shortbus
 6 har röstat
Glen or Glenda
 4 har röstat
Cubic
 8 har röstat
Romeo + Julia
 6 har röstat
12 Edsvurna Män
 18 har röstat
Chinatown
 8 har röstat
Josef - Drömmarnas konung
 1 har röstat
Borat
 42 har röstat
Midnight Cowboy
 10 har röstat
 
Senaste recensioner
The Roommate
0 har röstat
The Revenant
0 har röstat
Ett päron till farsa firar jul
0 har röstat
The Voices
0 har röstat
Star Wars: The Last Jedi
2 har röstat
Bright
0 har röstat
Mupparna på Manhattan
1 har röstat
Den onda cirkeln
0 har röstat
The Prophet's Game
0 har röstat
Hajen
1 har röstat
Split
0 har röstat
Låt den rätte komma in
0 har röstat
House on the Hill
0 har röstat
Dennis firar jul
0 har röstat
Tomtetass och jakten på julen
0 har röstat
Skräcken i svarta lagunen
0 har röstat
Austin Powers: The Spy Who Shagged Me
2 har röstat
The Square
2 har röstat
Summer of Sam
0 har röstat
Maniac
1 har röstat
 
SESN AB © 2000-2017 Om du vill kontakta oss gällande annonser, maila till info@sesn.se Om Filmtipset Kontakt Medhjälpare Länkar Hjälp Regler & Villkor