Som besökare på Filmtipset samtycker du till användandet av s.k. cookies för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!
 
Betyg idag: 485 Besökare idag: 4 238
annons
Laddar...

Recension av Casablanca

Regissör: Michael Curtiz
Ã…r: 1942
Till filminfo
Betygsätt:
Antal visningar (3736)    Forumdiskussion (0)
29/9 2006
Recenserad av Priceguy
F
ilm uppfanns för över 110 år sedan. Under den tiden har givetvis enorma framsteg gjorts, inte bara inom tekniken utan även med sättet att presentera film. Något så enkelt som att röra på kameran samtidigt som man filmar är flera år yngre än filmkonsten själv.

Av denna anledning fungerar många filmer, som på sin tid var banbrytande och fantastiska exempel på vad film kunde göra, helt enkelt inte lika bra i dag. Det är svårt att tävla med utvecklingen, särskilt om det originella man gjorde har kopierats dussintals gånger sedan dess. Så förgås många filmer.

Sedan finns det den andra kategorien. Filmer som fungerar precis lika bra i dag som när de först visades. Filmer som Trollkarlen från Oz, Doktor Caligaris kabinett, och Casablanca.

Casablanca är än i dag ett lysande exempel på en perfekt film. Inte en enda scen eller en enda replik är felplacerad. Vi följer en karaktär genom en förändring som återspeglas i de andra karaktärerna, och varje steg följer logiskt på det sista tills filmen når sitt klimax i en av de bästa, och mest kända, slutscenerna i filmhistorien.

Under andra världskriget försöker, enligt filmens inledningstal, många fly det härjade Europa. Många av dem hamnar i Casablanca i Marocko, där de väntar på att få utresetillstånd till det hägrande USA. I Casablanca driver den hårde och cyniske Rick Blaine (Humphrey Bogart) en natt- och spelklubb. Rick hyser ett tydligt ogillande för nazisterna och deras medlöpare. Han samarbetar med den korrupte polischefen Renault (Claude Rains), ett strålande exempel på en fullständig egoist. Renault får filmens bästa repliker och det är tydligt att Rains trivdes i rollen.

Till Casablanca, och till Ricks klubb, kommer motståndsledaren Victor Laszlo (Paul Henreid) med sin fru Ilsa Lund (Ingrid Bergman), som har ett gemensamt förflutet med Rick. Samtidigt har Rick kommit över resebrev som låter innehavaren lämna Casablanca för friheten i väster. Rick måste välja mellan sina känslor för Ilsa, och hans moraliska filosofi, koncist uttryckt i den tidiga repliken "I stick my neck out for nobody", testas i grunden.

Det är den ytliga handlingen, men egentligen handlar filmen om känslor. Ricks och Ilsas känslor för varandra. Ilsas känslor för Laszlo. Ricks gamle vän Sams känslor för honom. Renaults känslor för sig själv. Och kanske framför allt Ricks försök att ignorera det faktum att han över huvud taget har känslor.

Sårad man blir känslolös hårding men kan inte längre dölja sitt bultande hjärta. Det är en historia vi har sett på film tusen gånger förut. Det här var en av de första, och är fortfarande en av de bästa.

Recensera denna film själv (endast medlemmar)
Fler recensioner
Länkar
av samma film
BeforeYouDie 5 har röstat
Priceguy 22 har röstat
JoeZ 29 har röstat
 
av Priceguy
Watchmen
 21 har röstat
Shortbus
 6 har röstat
Glen or Glenda
 4 har röstat
Cubic
 8 har röstat
Romeo + Julia
 6 har röstat
12 edsvurna män
 18 har röstat
Chinatown
 8 har röstat
Josef - Drömmarnas konung
 1 har röstat
Borat
 42 har röstat
Midnight Cowboy
 10 har röstat
 
Senaste recensioner
Cannibals
1 har röstat
The Favourite
0 har röstat
G.I. Joe: Retaliation
0 har röstat
Army of Darkness - Evil Dead III
0 har röstat
Ett fall för Johnny Cousin
0 har röstat
Olofs frostiga äventyr
2 har röstat
Slender Man
1 har röstat
Annie
0 har röstat
Mördaren - en helt vanlig person
1 har röstat
ReGOREgitated Sacrifice
3 har röstat
Unforgettable
1 har röstat
Love, Simon
1 har röstat
Evil Dead
0 har röstat
Den bästa sommaren
1 har röstat
Psycho II
0 har röstat
Spinal Tap
0 har röstat
Lilja 4-ever
0 har röstat
Den blomstertid nu kommer
3 har röstat
Mystic River
0 har röstat
Hobbit: En oväntad resa
2 har röstat
 
Adhype AB © 2000-2019 Om du vill kontakta oss gällande annonser, maila till info@adhype.se Om Filmtipset Kontakt Medhjälpare Länkar Hjälp Regler & Villkor