Som besökare på Filmtipset samtycker du till användandet av s.k. cookies för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!
 
Betyg idag: 495 Besökare idag: 5 206
annons
Laddar...

Recension av Changeling

Regissör: Clint Eastwood
Ã…r: 2008
Till filminfo
Betygsätt:
Antal visningar (5437)    Forumdiskussion (0)
10/1 2009
Recenserad av Melvin Udall
C
lint Eastwoods politiska åskådningar brukar kunna sammanfattas "everyone leave everyone else alone". Inte sällan har denna önskan uttryckts i hans filmer (som i Unforgiven, exempelvis). Överheter verkar han inte ha mycket till övers för, och nu fortsätter han att sparka uppåt med sin nya film Changeling, en samhällskritisk thriller som ytterst ifrågasätter de myndigheter som säger sig skydda medborgarnas rättigheter.

Angelina Jolie spelar Christine Collins, en ensamstående mor som bor och jobbar i 20-talets Los Angeles. Med sin lille son Walter för hon en vanlig, inordnad och trygg tillvaro. Men en dag är inte Walter hemma när hon kommer hem från jobbet. Polisen tar sig tid med att ta Christines oro på allvar, men snart står det klart att det inte är säkert att Walter kommer tillbaka. Vad som sedan följer är en Kafkaartad händelsekedja som tyvärr råkar vara verklighetsbaserad. Christine får genomlida otaliga hemskheter som inte sällan kommer just från de instanser som ska hjälpa henne. Den ende som verkar stå på hennes sida är radiopredikanten Gustav Briegleb (spelad av John Malkovich), en aktivist som ägnar sig helhjärtat åt att få den korrumperade Los Angelespolisen på fall.

Clint Eastwood är en av Hollywoods mest produktiva regissörer med åtta filmer på lika många år. Bara om någon månad kommer hans nästa film, Gran Torino, och man skulle kunna tro att sådan ihärdghet skulle gå ut över verkens kvalitet. Men tvärtom har Eastwood bidragit med några av sina bästa alster just under senare år, som Mystic River och Letters from Iwo Jima. Million Dollar Baby föll mig inte helt i smaken, men den gjorde onekligen ett starkt intryck på de flesta (inte minst Oscarjuryn). Med Changeling fortsätter han sätta ribban högt och visar än en gång på sin styrka som filmskapare.

Angelina Jolie gör en riktigt stark insats som Christine. Hon får ge uttryck för många olika känslolägen, många extrema, men det blir aldrig falskt eller tillgjort. Jolie är en extremt begåvad skådespelare som bär upp filmen med bravur och utan tvekan förtjänar en Oscarnominering för den här rollen. En imponerande prestation gör också Jason Butler Harner som Gordon Northcott, en man som visar sig ha avgörande betydelse i sammanhanget.

20- och 30-talets Los Angeles är fantastiskt återskapat (jag var ju inte där på riktigt i och för sig, men vackert att titta på är det) och fotot har en aningen blek ton som understryker Christines utsatta situation.

Changeling är i grunden väldigt konventionellt gjord, men med ett sådant öga för detaljer såväl som helhet att det aldrig blir enahanda eller likgiltigt. Det här är en fantastisk film.

Recensera denna film själv (endast medlemmar)
Fler recensioner
Länkar
av samma film
canyonjoe 7 har röstat
Melvin Udall 15 har röstat
 
av Melvin Udall
Take This Waltz
 5 har röstat
Hugo Cabret
 6 har röstat
Safe House
 3 har röstat
Apornas planet: (r)Evolution
 5 har röstat
Berättelsen om Narnia: Kung Caspian och skeppet Gryningen
 3 har röstat
Somewhere
 2 har röstat
Dinner for Schmucks
 2 har röstat
Som hund och katt - Kitty Galores hämnd
 0 har röstat
Brothers
 7 har röstat
Rembrandts anklagelser
 0 har röstat
 
Senaste recensioner
Cannibals
1 har röstat
The Favourite
0 har röstat
G.I. Joe: Retaliation
0 har röstat
Army of Darkness - Evil Dead III
0 har röstat
Ett fall för Johnny Cousin
0 har röstat
Olofs frostiga äventyr
2 har röstat
Slender Man
1 har röstat
Annie
0 har röstat
Mördaren - en helt vanlig person
1 har röstat
ReGOREgitated Sacrifice
3 har röstat
Unforgettable
1 har röstat
Love, Simon
1 har röstat
Evil Dead
0 har röstat
Den bästa sommaren
1 har röstat
Psycho II
0 har röstat
Spinal Tap
0 har röstat
Lilja 4-ever
0 har röstat
Den blomstertid nu kommer
3 har röstat
Mystic River
0 har röstat
Hobbit: En oväntad resa
2 har röstat
 
Adhype AB © 2000-2019 Om du vill kontakta oss gällande annonser, maila till info@adhype.se Om Filmtipset Kontakt Medhjälpare Länkar Hjälp Regler & Villkor