Som besökare på Filmtipset samtycker du till användandet av s.k. cookies för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!
 
Betyg idag: 441 Besökare idag: 4 041
annons
Laddar...

Recension av Chappie

Regissör: Neill Blomkamp
Ã…r: 2015
Till filminfo
Betygsätt:
Antal visningar (1834)    Forumdiskussion (0)
5/3 2015
Recenserad av August Dellert
C
happie är ett humoristiskt actiondrama som känns som en blandning mellan Wall-E, Robocop och Blomkamps egna District 9. Om du gillar udda, smutsiga och emotionella science fiction-filmer så kan jag med enkelhet rekommendera Chappie.

Jag har varit ett stort fan av Neill Blomkamp ända sedan han tog mig med storm med den fenomenala överraskningen "District 9" år 2009. För att inte tala om hans kortfilm om "Halo" som kom redan 2007. Jag uppskattade även Blomkamps andra storfilm "Elysium", trots att den inte alls nådde upp till genombrottets kvalitet.

Det jag uppskattar med Blomkamps filmer är att de har en rå diskbänksrealism som sällan skådas i scifi-genren. En sorts smutsig old-school känsla som för tankarna till en tidig George Lucas eller Ridley Scott i sina glansdagar. Visst innehåller hans filmer många datoranimeringar, men de lyckas för det mesta kännas väldigt grundade i verkligheten. Jag uppskattar även att det alltid finns ett djupare budskap i Blomkamps filmer.

Chappie handlar om en nära framtid där datorstyrda robotstyrkor hjälper polisen hålla ordning i det kaotiska Johannesburg i Sydafrika. När ett gäng kriminella typer blir utpressade av ett större gäng så får de idén att kidnappa polisrobotarnas skapare och få honom att ge dem en egen robotgangster. Men vad de får blir den första egentänkande roboten någonsin, Chappie, och saker går inte riktigt som planerat.

Den mörka humorn som vi fick se i District 9, men som saknades i Elysium, är nu tillbaka med råge. Mycket tack vare Chappies röst av Sharlto Copley som varit med i alla tre av Blomkamps filmer och är känd för att improvisera väldigt mycket.

Ett annat avsevärt tillägg är duon Ninja och Yo-Landi Visser från musikgruppen Die Antwoord som i Chappie underligt nog spelar sig själva (till stor del). Vad Ninja och Yo-Landi saknar i ren skådespelartalang vägs upp av deras genuint coola och väldigt udda stil, vilken genomsyrar hela filmen med både musik, kostym och attityd. Det är uppfriskande att se riktiga stilikoner istället för påklistrat stylade skådisar. Det får de betydligt mer etablerade skådisarna som Hugh Jackman och Sigourney Weaver att stå ut, inte som dåliga, men som mindre äkta. Men filmens största bedrift är ändå Chappie själv som känns mer levande och känslofylld än någon annan robot jag sett. Trots sina begränsade uttrycksmedel så är Chappie ljusår från den artificiella mänsklighet vi såg i ex I, Robot eller AI.

Chappie innehåller Bloomkaps säregna estetik tillsammans med en både brutal, humoristisk och hjärtlig berättelse som jag sent kommer glömma.

Recensera denna film själv (endast medlemmar)
Fler recensioner
Länkar
av samma film
August Dellert 7 har röstat
 
av August Dellert
Star Wars: The Last Jedi
 7 har röstat
Spider-Man: Homecoming
 3 har röstat
The Mummy
 2 har röstat
Ghost in the Shell
 5 har röstat
Rogue One: A Star Wars Story
 14 har röstat
Arrival
 5 har röstat
Warcraft: The Beginning
 4 har röstat
Batman v Superman: Dawn of Justice
 16 har röstat
Star Wars: The Force Awakens
 27 har röstat
Dope
 1 har röstat
 
Senaste recensioner
Cannibals
0 har röstat
The Favourite
0 har röstat
G.I. Joe: Retaliation
0 har röstat
Army of Darkness - Evil Dead III
0 har röstat
Ett fall för Johnny Cousin
0 har röstat
Olofs frostiga äventyr
2 har röstat
Slender Man
1 har röstat
Annie
0 har röstat
Mördaren - en helt vanlig person
1 har röstat
ReGOREgitated Sacrifice
3 har röstat
Unforgettable
1 har röstat
Love, Simon
1 har röstat
Evil Dead
0 har röstat
Den bästa sommaren
1 har röstat
Psycho II
0 har röstat
Spinal Tap
0 har röstat
Lilja 4-ever
0 har röstat
Den blomstertid nu kommer
3 har röstat
Mystic River
0 har röstat
Hobbit: En oväntad resa
2 har röstat
 
Adhype AB © 2000-2019 Om du vill kontakta oss gällande annonser, maila till info@adhype.se Om Filmtipset Kontakt Medhjälpare Länkar Hjälp Regler & Villkor