Som besökare på Filmtipset samtycker du till användandet av s.k. cookies för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!
 
Betyg idag: 354 Besökare idag: 5 654
annons
Laddar...

Recension av Chinatown

Regissör: Roman Polanski
Ã…r: 1974
Till filminfo
Betygsätt:
Antal visningar (3138)    Forumdiskussion (0)
4/1 2007
Recenserad av Priceguy
I
ngen kort beskrivning kan göra den här filmens handling rättvisa, det är den alldeles för komplicerad för. Jag tänker ändå göra ett försök. Jack Nicholson är perfekt som privatdetektiven JJ Gittes, som i förkrigstidens Los Angeles huvudsakligen lever på att avslöja otrogna makar. Det är en smutsig, skitig bransch, men han försvarar den med en hetta som får tittaren att ana att han själv håller med om kritiken. Gittes var tidigare polis i Chinatown, där han enligt egen utsago gjorde "så lite som möjligt", och nu plågas han av minnen från den tiden.

Gittes kontaktas av en kvinna som ber honom skugga hennes man för att utröna om han är otrogen mot henne. Under spaningen dras han in i en krånglig härva vars exakta natur och omfattning ständigt ligger precis bortom både hans och tittarens förståelse. Vem är vem, vad är det som försiggår, vilka är inblandade, och framför allt varför? Svaren kommer långsamt och plågsamt. Gittes förflutna är ständigt närvarande men aldrig definierat, och det hela utmynnar i ett antal scener så briljanta att jag önskar att jag kunde citera dem ordagrant.

Det Chinatown är, är ett av film noirs största mästerverk. Ingen biodetektiv har någonsin varit mer hårdkokt, men samtidigt guldhjärtad, än JJ Gittes. Ingen femme fatale har varit vackrare än Faye Dunaway. Alla män är stenhårda och bär rock och hatt, alla kvinnor bär klänning. Skurken är rik. Våldet är återhållet men samtidigt naket och brutalt. Staden är rutten inifrån och ut, alla är korrumperade och giriga, varenda karaktär röker. Om jag hade sett Chinatown innan jag såg Sin City hade jag kallat Sin City för en Chinatown 2000, nu känns Chinatown som en Sin City 1920. Chinatown visar upp mänskligheten från sin allra sämsta sida - en riktig feelbad-film, helt enkelt. Inte vacker, inte behaglig, men fullständigt underbar.

Recensera denna film själv (endast medlemmar)
Fler recensioner
Länkar
av samma film
Redwood 3 har röstat
LHE 8 har röstat
Priceguy 8 har röstat
 
av Priceguy
Watchmen
 21 har röstat
Shortbus
 6 har röstat
Glen or Glenda
 4 har röstat
Cubic
 8 har röstat
Romeo + Julia
 6 har röstat
12 edsvurna män
 18 har röstat
Chinatown
 8 har röstat
Josef - Drömmarnas konung
 1 har röstat
Borat
 42 har röstat
Midnight Cowboy
 10 har röstat
 
Senaste recensioner
Cannibals
1 har röstat
The Favourite
0 har röstat
G.I. Joe: Retaliation
0 har röstat
Army of Darkness - Evil Dead III
0 har röstat
Ett fall för Johnny Cousin
0 har röstat
Olofs frostiga äventyr
2 har röstat
Slender Man
1 har röstat
Annie
0 har röstat
Mördaren - en helt vanlig person
1 har röstat
ReGOREgitated Sacrifice
3 har röstat
Unforgettable
1 har röstat
Love, Simon
1 har röstat
Evil Dead
0 har röstat
Den bästa sommaren
1 har röstat
Psycho II
0 har röstat
Spinal Tap
0 har röstat
Lilja 4-ever
0 har röstat
Den blomstertid nu kommer
3 har röstat
Mystic River
0 har röstat
Hobbit: En oväntad resa
2 har röstat
 
Adhype AB © 2000-2019 Om du vill kontakta oss gällande annonser, maila till info@adhype.se Om Filmtipset Kontakt Medhjälpare Länkar Hjälp Regler & Villkor