Aktuellt

Regissör: Mike Nichols
År: 2004
Till filminfo
Ditt betyg på filmen:
Antal visningar (1448)    Forumdiskussion (0)
12/9 2005
Recenserad av princessrock
I
en tid där människans uteslutande drivkraft för ett kärleksförhållande är självbekräftelse visar bräckligheten snabbt upp sitt ansikte. Den moderna människans största rädsla, rädslan för ensamheten, visar sig hos var och en av de fyra storstadskaraktärerna vars liv vävs samman i denna film.

Eftersom filmen är baserad på en pjäs är det självklart dialogen som för filmen framåt och denna levereras av lysande skådespelare. Fotot är snyggt, och människorna är ännu snyggare. Den tilltalande estetiken väger tyvärr inte upp saknaden av ett djupare budskap.

Man vill genom filmen förtvivlat sätta in dessa människors cyniska hållning till kärlek i större frågor så som; handlar verkligen kärleken till en annan människa uteslutande om kärleken till sig själv, sedd genom den andres ögon? Vad är det egentligen som driver oss? Man vill förtvivlat läsa in samhällskritik; a la Roy Anderssons ”Sånger från andra våningen”, som belyser (och parodierar över) dagens ego/yta/slit och släng/självförverkligande- samhälle och dess följder på mänskigt handlande. Då blir cynismen ett medel, här verkar den tyvärr vara ett självändamål.

Vi får ta del av karaktärernas rädsla över att lämna ut sig själv samtidigt som dessa törstar efter självbekräftelse, egokickar och trygghet. Denna flyktiga trygghet som kommer med denna paradoxala önskan är det närmaste vi kommer kärleken. ”Closer”, närmare vill man inte komma kärnan. Eller, i alla fall, vågar man inte. N. Portmans roll belyser detta utomordentligt.

För riktig kärlek, den där, där man låter sig falla, lämna ut sina innersta farhågor och tankar existerar inte i denna film.

Vad vill egentligen regissören förmedla? För nog måste det ligga en bakomliggande tanke. Och visst måste det i så fall 2005 finnas mer provocerade medel än sex?

Recensera denna film själv (endast medlemmar)
Fler recensioner

Flugan
Airport '80 The Concorde
Thirst
3 har röstat

Entertainity AB © 2000-2009 Om Filmtipset Kontakt Medhjälpare Länkar Hjälp Regler & Villkor
Logga in!
Bli medlem!
Nyheter Verktyg Stödmedlem Senaste recensionerna Senaste kommentarer Senaste kolumnerna Statistik Online just nu
På Bio just nu Biopremiärer Biorecensioner Sök
DVD-toppen DVD-releaser DVD-recensioner Sök
TV, filmtablån TV-kolumnen Sök
Filmtipset Topp 250 Senast inlagda Mest betygsatta Mest betygsatta du inte sett Alla i bokstavs-ordning
Min Sida Filmdejt Filmtips Vänner online Min filmsamling Mina listor Mitt forum Svarsforum Sök Medlem
Filmsnack Listor Lek & Rösta Analys Recensioner
Om Sajten