Som besökare på Filmtipset samtycker du till användandet av s.k. cookies för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!
 
Betyg idag: 290 Besökare idag: 4 275
annons
Laddar...

Recension av Collateral Damage

Regissör: Andrew Davis
Ã…r: 2002
Till filminfo
Betygsätt:
Antal visningar (2669)    Forumdiskussion (0)
27/11 2002
Recenserad av steffoo
A
rnold är på krigsstigen igen och alla skurksen gör bäst i att se upp! Denna gång antar muskelberget från Österrike skepnaden av den godhjärtade (förstås!) brandmannen Gordy Brewer, som genom ett ödets nyck förlorar sin fru och barn i en riktad terrorattack mot det Colombianska konsulatet i Los Angeles. Det står ganska snart klart att attentatet utförts av en colombiansk rebellgrupp som leds av den fruktade terroristen ”Wolf”.
När myndigheterna inte visar sig speciellt intresserade av att hitta hustruns mördare tappar Brewer, förblindad av hat och sorg, tålamodet och bestämmer sig för att göra något åt saken själv.

Där har ni den omedelbara intrigen till denna tunga actionfilm regisserad av Andrew ”Jagad” Davis. Som vanligt i actionfilmer av denna kategori får man stoppa undan logiken en stund och istället låta sig dras med i actiontumultet. Brewer hamnar snart i Colombia där ingen tycks vilja hjälpa honom, förutom den vackra Selena (Francesca Neri) vars barn Brewer räddar undan ett bråk.

Historien rullar så sakteliga på och Arnie får ett antal tillfällen att visa musklerna och spöa upp diverse skurks som hotar honom och Selena, och givetvis får den efterspanade terroristen ”Wolf” upp ögonen för Brewer. Som alltid finns det också en tredje part som lurar i vassen, och i det här fallet är det självaste CIA som genom specialagenten Brandt (Elias Koteas) tänker lägga vantarna på ”Wolf”. För detta ändamål är man mer än villig att, givetvis utan den amerikanska regeringens vetskap, använda Brewer som ett lockbete utan att han själv vet om det.

Arnold som vanligt till sin rätt i actionträsket, här spelar han faktiskt inte med musklerna i onödan och han lyckas göra på papperet en rätt banal historia ganska underhållande. Filmen har absolut inget nytt att tillföra i genren, men det är dock rätt ok underhållning för stunden. I slutet drar historien vidare tillbaka till USA och Washington och regissör Davis ska ha credit för att han twistar till storyn och då bjuder på ett par plötsliga svängar.

Ren, rak, action utan krusiduller kännetecknar denna film som från början skulle ha haft premiär i mitten på september 2001, men efter 11/9-katastrofen vågade inte producenterna riskera ont blod genom att visa en historia om en terroristattack och oskyldiga offer. Filmen fick istället amerikansk premiär 4 februari 2002.

Personligen har jag mer och mer börjat gilla Arnies komiska ådra och uppskattar hans försök i komedisammanhang, men här visar han att han fortfarande klarar av att vara tuff utan att för den delen bli patetisk, som tex träskallen Steven Seagal eller ljushuvudet Van Damme…Närmast fortsätter också Schwarzennegger i den tunga actiongenren när han för tredje gången plockar fram skinnpajen och gör en insats i Terminator 3 som når biograferna sommaren 2003. Något att se fram emot. I väntan på den duger denna rulle dock gott som substitut.

Recensera denna film själv (endast medlemmar)
Fler recensioner
Länkar
av samma film
steffoo 1 har röstat
 
av steffoo
Collateral Damage
 1 har röstat
We Were Soldiers
 11 har röstat
Panic Room
 13 har röstat
Frailty
 6 har röstat
Time Machine
 4 har röstat
You Can Count on Me
 2 har röstat
From Hell
 8 har röstat
 
Senaste recensioner
Cannibals
1 har röstat
The Favourite
0 har röstat
G.I. Joe: Retaliation
0 har röstat
Army of Darkness - Evil Dead III
0 har röstat
Ett fall för Johnny Cousin
0 har röstat
Olofs frostiga äventyr
2 har röstat
Slender Man
1 har röstat
Annie
0 har röstat
Mördaren - en helt vanlig person
1 har röstat
ReGOREgitated Sacrifice
3 har röstat
Unforgettable
1 har röstat
Love, Simon
1 har röstat
Evil Dead
0 har röstat
Den bästa sommaren
1 har röstat
Psycho II
0 har röstat
Spinal Tap
0 har röstat
Lilja 4-ever
0 har röstat
Den blomstertid nu kommer
3 har röstat
Mystic River
0 har röstat
Hobbit: En oväntad resa
2 har röstat
 
Adhype AB © 2000-2019 Om du vill kontakta oss gällande annonser, maila till info@adhype.se Om Filmtipset Kontakt Medhjälpare Länkar Hjälp Regler & Villkor