Som besökare på Filmtipset samtycker du till användandet av s.k. cookies för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!
 
Betyg idag: 395 Besökare idag: 4 860
annons
Laddar...

Recension av Congo

Regissör: Frank Marshall
Ã…r: 1995
Till filminfo
Betygsätt:
Antal visningar (1910)    Forumdiskussion (0)
2/4 2009
Recenserad av Rollywood
F
in och lite speciell äventyrsfilm baserat på en bok av Michael Crichton om en grupp människor som reser till Afrika av olika anledningar...

Dr. Peter Elliot (Dylan Walsh) har uppfunnit en utrustning för gorillor som omvandlar deras tankar till tal. Något som dagens forskare ser som banbrytande. Men hans testgorilla Amy längtar hem till Afrika och Elliot söker därför anslag om att få göra en expedition till Kongo. En rumänsk upptäcktsresande vid namn Herkermer Homolka (Tim Curry) tar på sig kostnaderna och tillsammans med Elliots fega assistent Richard (Grant Heslov) så gör de sig redo för avfärd.

Samtidigt, på kommunikationsföretaget TraviCom, har en operation gått fruktansvärt fel. En fältagent (Bruce Campbell) och hans team har dött under mystiska omständigheter. Chefen för TraviCom (Joe Don Baker) ber en annan agent på företaget, Dr. Karen Ross (Laura Linney) att åka dit och undersöka saken.

Under ledning av den tuffe guiden Munro Kelly (Ernie Hudson) så ger sig de båda sällskapen av olika anledningar ut på en expedition i den farliga vildmarken.

Congo är baserad på boken av Michael Crichton med samma namn. Det fanns dessutom ett dataspel under 90-talet med liknande koncept. Eftersom jag personligen varken läst boken eller spelat spelet så har jag lite svårt att relatera till dessa två faktorer men filmen i sig har jag inga jätteproblem med.

Det är en udda samling skådespelare som samlas i den här produktionen, med Laura Linney, Dylan Walsh och Ernie Hudson i spetsen. Walsh är väl inte mycket att hurra för och inte heller Linney gör många knop men det är roligt att se Ghostbusterslegenden Ernie Hudson ta en så stor roll på film igen.

Annars lever filmen mycket på sina biroller. Tim Curry är ju alltid bra med sin egen originella charm och likaså att ha dragit in Oscarnominerade Grant Heslov i en liten roll är ju kul.

Vad som dock är synd med filmen är hur man undvikit att träna riktiga gorillor och istället klätt ut människor i gorillakostymer för dessa roller. Visserligen gör de ett trovärdigt intryck men det hade varit ännu bättre med riktiga djur.

Jag måste ändå säga att det finns något obeskrivligt speciellt i den här filmen och därför höjs betyget en del. Att kasta ettor och tvåor på den är otänkbart. Här blir det slutligen en stark trea.

Recensera denna film själv (endast medlemmar)
Fler recensioner
Länkar
av samma film
Rollywood 0 har röstat
 
av Rollywood
Bad Boys II
 5 har röstat
Avgrunden
 9 har röstat
Och han älskade dem alla
 1 har röstat
Freaky Friday
 0 har röstat
Spy Hard
 2 har röstat
A Man Apart
 0 har röstat
Ghostbusters II
 2 har röstat
Mitt Super Ex
 0 har röstat
28 dagar
 1 har röstat
My Horrible Year!
 0 har röstat
 
Senaste recensioner
Cannibals
1 har röstat
The Favourite
0 har röstat
G.I. Joe: Retaliation
0 har röstat
Army of Darkness - Evil Dead III
0 har röstat
Ett fall för Johnny Cousin
0 har röstat
Olofs frostiga äventyr
2 har röstat
Slender Man
1 har röstat
Annie
0 har röstat
Mördaren - en helt vanlig person
1 har röstat
ReGOREgitated Sacrifice
3 har röstat
Unforgettable
1 har röstat
Love, Simon
1 har röstat
Evil Dead
0 har röstat
Den bästa sommaren
1 har röstat
Psycho II
0 har röstat
Spinal Tap
0 har röstat
Lilja 4-ever
0 har röstat
Den blomstertid nu kommer
3 har röstat
Mystic River
0 har röstat
Hobbit: En oväntad resa
2 har röstat
 
Adhype AB © 2000-2019 Om du vill kontakta oss gällande annonser, maila till info@adhype.se Om Filmtipset Kontakt Medhjälpare Länkar Hjälp Regler & Villkor