Som besökare på Filmtipset samtycker du till användandet av s.k. cookies för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!
 
Betyg idag: 1 225 Besökare idag: 5 615
annons
annons
Laddar...

Recension av Crash

Regissör: Paul Haggis
År: 2004
Till filminfo
Betygsätt:
Antal visningar (8058)    Forumdiskussion (0)
20/10 2005
Recenserad av othis
P
aul Haggis (f. 1953) är amerikansk tv-veteran och manusförfattare med rader av avsnitt i serier som "LA Law" och "Loveboat" på sitt samvete. Haggis inledde sin karriär redan år 1975, men har först för något år sedan övergått från tv till vita duken. Övergången har varit en konstnärlig framgång; Haggis har haft sitt finger med i spelet i två av den senare tidens mest intressanta Hollywoodfilmer. Haggis skrev manus till Clint Eastwoods boxningsdrama "Million Dollar Baby" och regidebuterade med "Crash", en av de intelligentaste Hollywoodfilmer på många år.

"Crash" tar avstamp i en seriekrock på en motorväg i Los Angeles, en seriekrock där också raser, kulturer och etniciteter kolliderar på många plan. Titeln "Crash" syftar därmed snarare på raden av kulturkrockar än den plåt som knycklas på motorvägen.

Säger man ”rasfördomar” och ”Los Angeles” tänker förmodligen de flesta på polisbrutalitet riktad mot svarta. Visst – den aspekten finns med i "Crash", men Haggis lösgör sig hastigt från fördomarna om fördomarna, växlar perspektiv flera gånger och blottar en komplex väv av dolda verkligheter som gång på gång lurar tittaren och ställer allt på huvud. Den vita rasistens attityd kommer i ett förklarat sken och han själv framstår plötsligt som hjälte, den svarta rasisten konfronteras med andra svarta verkligheter, idealisten begår illdåd, den svarta chefen mörkar den vita snutens övergrepp för att skydda sin karriär.

Gång på gång krockar fördomar, attityder och förväntningar, och i ett samhälle som Los Angeles är steget från upptrappning till ett avlossat skott aldrig långt. Gång på gång visar Haggis också på att konflikterna i själva verket ligger mellan individer, det är inte raser och etniska grupper som står emot varandra. I myllret konflikter finns trots en upptrappning mot slutet av filmen också frön till försoning och förståelse.

"Crash" är en film som inte öppnar sig med de första scenerna; Haggis vågar göra det lite svårt för tittaren och har skapat ett fragmenterat berättande där episodernas inbördes betydelse öppnar sig först så småningom, ungefär som om man skulle se en intrikat klippt slow motion-upptagning av en exploderande glödlampa visad baklänges. Obegripliga splitter samlas så småningom till begripliga konturer – i detta fall om och om igen, i nya skepnader. Haggis sätt att berätta liknar den gamle mästaren Robert Altmans, "Crash" är också en film för den som gillade "Magnolia".

Kompositionen är genial, det finns planteringar man inte ens anar är planteringar och sammankopplingar som känns rent magiska. Filmens cykliska uppbyggnad gör att slutet knyter an till början och ger den inledande gåtan en helt oväntad lösning. Det vilar också något av Paul Austers tro på slumpens betydelse över filmens människoöden. "Crash" måste rimligtvis räknas som en av årets bästa filmer.

Recensera denna film själv (endast medlemmar)
Fler recensioner
Länkar
av samma film
othis 34 har röstat
connya 16 har röstat
Greenleaf 9 har röstat
 
av othis
Den bästa av mödrar
 11 har röstat
Crash
 34 har röstat
Sideways
 17 har röstat
Million Dollar Baby
 10 har röstat
Harry Potter och fången från Azkaban
 3 har röstat
Om en pojke
 1 har röstat
Eva & Adam
 4 har röstat
Star Wars: Episod II - Klonerna anfaller
 3 har röstat
Jalla! Jalla!
 3 har röstat
Hip Hip Hora!
 5 har röstat
 
Senaste recensioner
Mupparna på Manhattan
1 har röstat
Den onda cirkeln
0 har röstat
The Prophet's Game
0 har röstat
Hajen
0 har röstat
Split
0 har röstat
Låt den rätte komma in
0 har röstat
House on the Hill
0 har röstat
Dennis firar jul
0 har röstat
Tomtetass och jakten på julen
0 har röstat
Skräcken i svarta lagunen
0 har röstat
Austin Powers: The Spy Who Shagged Me
2 har röstat
The Square
2 har röstat
Summer of Sam
0 har röstat
Maniac
1 har röstat
Awakening the Zodiac
0 har röstat
Trassel
0 har röstat
Röjar-Ralf
1 har röstat
Tryggare kan ingen vara
0 har röstat
Vad hände med Baby Jane?
0 har röstat
The Mole People
0 har röstat
 
SESN AB © 2000-2017 Om du vill kontakta oss gällande annonser, maila till info@sesn.se Om Filmtipset Kontakt Medhjälpare Länkar Hjälp Regler & Villkor