Som besökare på Filmtipset samtycker du till användandet av s.k. cookies för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!
 
Betyg idag: 356 Besökare idag: 4 989
annons
Laddar...

Recension av Cube

Regissör: Vincenzo Natali
Ã…r: 1997
Till filminfo
Betygsätt:
Antal visningar (4118)    Forumdiskussion (0)
5/11 2003
Recenserad av MfAP
S
ex människor vaknar upp i konstiga, kubiska rum, utan att veta hur eller varför de har kommit dit. Rummen sitter ihop som i ett rätvinkligt koordinatsystem, och visar sig utgöra en väldigt stor kub. Alla rum ser likadana ut, med undantag för färgen på belysningen. Vissa är ofarliga, medan andra innehåller dödliga fällor. Våra vänner försöker förstå hur det hela hänger ihop - vad kuben är, vem som har byggt den, varför de är i den och framför allt hur de ska ta sig ut.

Det är en udda samling stereotyper vi har att göra med - en hetlevrad polis, ett mattesnille med glasögon, en autistisk man med ticks, en cyniker, en läkare och en fransk, hårdnackad utbrytarkung. (På sätt och vis påminner de om arbetslaget i tragiska "Species".) Stämningen i gruppen är genomgående dålig, och de stackarna gör av med minst hälfen av all energi på gräl med varandra.

"Cube" har sina positiva sidor. Till att börja med är det en intressant idé, och man drabbas faktiskt av en genuin nyfikenhet kring den mystiska kuben. Dessutom är det fullt möjligt att filmen haft en extremt liten budget. Förmodligen har man bara jobbat med ett eller högst ett par kubiska rum, men ändå får man intrycket av att storkuben verkligen är stor. Det är alltid lika skönt att få se bevis på att en stor budget varken är nödvändigt eller tillräckligt för att göra bra film.

Tyvärr är inte heller en låg budget någon sådan garanti. "Cube" lider av ett dåligt manus, som dessutom är illa framfört. Karaktärerna är stereotyper, som samtliga är överspelade. Dessutom är filmen bitvis långtråkig med långa transportsträckor, som kanske borde klippas bort. Här och där gör den försök till filosofiska resonemang, men utan finess eller omsorg. Det psykologiska "experimentet" blir också poänglöst i och med skådespelarnas dåliga insatser - man kommer helt enkelt aldrig karaktärerna tillräckligt nära för att förstå vad som kan röra sig i deras huvuden. Sist men inte minst är "Cube" totalt osannolik - även då man godtagit allt det som gärna får vara osannolikt i fantasifulla science fictionfilmer.

Det är synd att man inte har lyckats göra mer av en så intressant idé. Möjligen hade kortfilmsformatet passat bättre. Säkert är i alla fall att filmskaparna behöver lite mer övning.

Recensera denna film själv (endast medlemmar)
Fler recensioner
Länkar
av samma film
henrik_a87 2 har röstat
MfAP 86 har röstat
 
av MfAP
King Arthur
 8 har röstat
Spring Lola
 25 har röstat
Three Kings
 10 har röstat
Matrix Revolutions
 38 har röstat
Cube
 86 har röstat
Labyrint
 10 har röstat
Den stora illusionen
 16 har röstat
Romeo + Julia
 13 har röstat
Amelie från Montmartre
 31 har röstat
American Beauty
 23 har röstat
 
Senaste recensioner
Cannibals
1 har röstat
The Favourite
0 har röstat
G.I. Joe: Retaliation
0 har röstat
Army of Darkness - Evil Dead III
0 har röstat
Ett fall för Johnny Cousin
0 har röstat
Olofs frostiga äventyr
2 har röstat
Slender Man
1 har röstat
Annie
0 har röstat
Mördaren - en helt vanlig person
1 har röstat
ReGOREgitated Sacrifice
3 har röstat
Unforgettable
1 har röstat
Love, Simon
1 har röstat
Evil Dead
0 har röstat
Den bästa sommaren
1 har röstat
Psycho II
0 har röstat
Spinal Tap
0 har röstat
Lilja 4-ever
0 har röstat
Den blomstertid nu kommer
3 har röstat
Mystic River
0 har röstat
Hobbit: En oväntad resa
2 har röstat
 
Adhype AB © 2000-2019 Om du vill kontakta oss gällande annonser, maila till info@adhype.se Om Filmtipset Kontakt Medhjälpare Länkar Hjälp Regler & Villkor