Som besökare på Filmtipset samtycker du till användandet av s.k. cookies för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!
 
Betyg idag: 477 Besökare idag: 5 000
annons
Laddar...

Recension av Dark City

Regissör: Alex Proyas
Ã…r: 1998
Till filminfo
Betygsätt:
Antal visningar (3183)    Forumdiskussion (0)
14/11 2006
Recenserad av RasmusOrsén
K
lassisk science-fictionfilm från 90-talet. En lysande film som tyvärr inte blev så uppmärksammad. Många kända skådespelare och Alex Proyas står för både manus och regi.

En kväll vaknar John Murdoch (Rufus Sewell) upp i sitt badkar. Men han minns inte vad han heter eller var han har varit de senaste tre veckorna. Då ringer telefonen och en röst varnar honom för att "de" kommer och hämtar honom och att han är anklagad för mord så han måste lämna lägenheten omedelbart. Förvirrad av hela situationen klär John på sig och lämnar lägenheten. John börjar nu sökandet på vem han är...

Han har ett minne, han minns vad orten han växte upp på hette men när han börjar fråga runt i staden vet alla vad det är men ingen vet hur man hittar dit. Han lyckas spåra upp sin fru (Jennifer Connelly) som försöker hjälpa honom. Men då knackar det på dörren och en polis (William Hurt) står utanför för att få tag i honom. Desperat flyr John återigen för att finna svar.

Trots att polisen är honom hack i häl lyckas han söka upp mannen i telefonen. Det är en viss Dr. Schreber (Kiefer Sutherland). Han påstår sig veta vad som hänt John...

Dark City är en mycket orginell film. En av historiens klart bästa science-fictionfilmer. Trots en ganska liten budget så är scenografin otrolig. En film man inte glömmer i första taget. Man engagerar sig djupt i filmen även om den inte är känslomässigt dramatisk.

Filmen är både skriven och regisserad av Alex Proyas som tidigare gjort The Crow och senare också I, Robot. Han har verkligen talang för science-fiction men enligt mig är den bästa filmen han gjort Dark City.

Kiefer Sutherland borde få en utmärkelse för sina prestationer i den här filmen då han spelar en mycket udda karaktär. En av hans bästa roller någonsin. Rufus Sewell är väl lite stel i huvudrollen men med biroller spelade av Jennifer Connelly och William Hurt blir det en underbar film.

Bortsett från Rufus Sewells lite stela intryck och reserverade karaktär så är det här en av de bästa science-fictionfilmerna genom tiderna. Därför förtjänar den en mycket stark fyra.

Recensera denna film själv (endast medlemmar)
Fler recensioner
Länkar
av samma film
AddeColciago 3 har röstat
RasmusOrsén 6 har röstat
Greenleaf 3 har röstat
 
av RasmusOrsén
The Escort
 0 har röstat
Pirates of the Caribbean: Svarta Pärlans förbannelse
 7 har röstat
Like Minds
 0 har röstat
Knight Rider 2000
 1 har röstat
American Pie - Band Camp
 7 har röstat
Wallander - Bröderna
 1 har röstat
Trollkarlen från Övärlden
 2 har röstat
Simone
 1 har röstat
Nicky och Gino
 0 har röstat
Robin Hood - Prince of Thieves
 4 har röstat
 
Senaste recensioner
Cannibals
1 har röstat
The Favourite
0 har röstat
G.I. Joe: Retaliation
0 har röstat
Army of Darkness - Evil Dead III
0 har röstat
Ett fall för Johnny Cousin
0 har röstat
Olofs frostiga äventyr
2 har röstat
Slender Man
1 har röstat
Annie
0 har röstat
Mördaren - en helt vanlig person
1 har röstat
ReGOREgitated Sacrifice
3 har röstat
Unforgettable
1 har röstat
Love, Simon
1 har röstat
Evil Dead
0 har röstat
Den bästa sommaren
1 har röstat
Psycho II
0 har röstat
Spinal Tap
0 har röstat
Lilja 4-ever
0 har röstat
Den blomstertid nu kommer
3 har röstat
Mystic River
0 har röstat
Hobbit: En oväntad resa
2 har röstat
 
Adhype AB © 2000-2019 Om du vill kontakta oss gällande annonser, maila till info@adhype.se Om Filmtipset Kontakt Medhjälpare Länkar Hjälp Regler & Villkor