Som besökare på Filmtipset samtycker du till användandet av s.k. cookies för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!
 
Betyg idag: 492 Besökare idag: 4 284
annons
Laddar...

Recension av Day After Tomorrow

Regissör: Roland Emmerich
Ã…r: 2004
Till filminfo
Betygsätt:
Antal visningar (5107)    Forumdiskussion (0)
27/5 2004
Recenserad av Kiril
K
an man inte krossa hela storstäder utan att klassas som terrorist, så får väl hitta andra lösningar som att få utlopp för ens destruktivitet genom att göra film. Det verkar onekligen vara devisen Roland Emmerich lever efter.
Denna gång använder behöver han dock inte använda fantasifoster som onda aliens som trots sin högteknologi inte lärt sig något alls om internetsäkerhet, eller muterade jätteödlor med King Kong-komplex. Nej, denna gång har han något mer jordnära som medel - växthuseffekten och en ny istid som följd.

Eller nåja, fantasifoster är det fortfarande på många sätt när klimatologen Jack Hall förutspår en drastisk rubbning av Golfströmmen som kan förändra klimatet i hela världen. Ingen lyssnar - naturligtvis - förrän det är alldeles för sent. Katastrofen får - naturligtvis - ödesdigra konsekvenser. Och mitt i stormens öga sitter Jacks försummade son, Sam, fast utan utväg. Så nu ger sig Jack ut på en arktisk räddningsexpedition till ett istida New York.

Hur osannolikt händelseförloppet än må vara, förolämpar "The Day After Tomorrow" inte publikens intelligens à la "Armageddon" eller fjolårets katastrof "The Core". Man håller en mer sansad profil som gör att det hela känns hyfsat plausibelt.
Det hela är i grund och botten ett familjedrama, men med massförstörelsescener som krydda och med en samhällskritik med en underhållande, ironisk twist.

Ett ytligt drama, måhända, men rätt engagerande och med skickliga skådespelare som håller intresset vid liv.
Skådespelarna funkar stabilt in i minsta biroll och trots att Jake Gyllenhaal borde lära sig att någon gång agera med fler ansiktsuttryck än att se ut som en nyvaken, ledsen hundvalp, så gör han det åtminstone med stil.

Nu kommer jag hamna på alla fantasynördars hatlista när jag erkänner att krigsscener mellan dataanimerade orcher och krigare inte väcker min entusiasm det minsta. Det är skit samma hur stora slagen är - jag bryr mig inte.
Att däremot se orkaner dra genom Los Angeles centrum, att se Frihetsgudinnan dränkas av en syndaflod - sådant väcker en kombination av fascination, spänning och obehag. Speciellt när det är så förbannat skickligt gjort som här.

Sällan har väl världen skådat så maffiga, gåshudsframkallande scener som här. Det är så man emellanåt baxnar över det hela. Säg vad ni vill om Emmerich som filmmakare, men han är mästare på att ta en enorm budget och bokstavligen spränga den i luften.

Recensera denna film själv (endast medlemmar)
Fler recensioner
Länkar
av samma film
Rollywood 6 har röstat
Greenleaf 4 har röstat
Silverbullit 5 har röstat
connya 6 har röstat
cineasten89 12 har röstat
Kiril 10 har röstat
 
av Kiril
Hellboy
 7 har röstat
Mean Girls
 14 har röstat
One Missed Call
 12 har röstat
Shrek 2
 11 har röstat
Day After Tomorrow
 10 har röstat
Van Helsing
 18 har röstat
Out of Time
 6 har röstat
50 First Dates
 12 har röstat
Big Fish
 47 har röstat
Scary Movie 3
 9 har röstat
 
Senaste recensioner
Cannibals
1 har röstat
The Favourite
0 har röstat
G.I. Joe: Retaliation
0 har röstat
Army of Darkness - Evil Dead III
0 har röstat
Ett fall för Johnny Cousin
0 har röstat
Olofs frostiga äventyr
2 har röstat
Slender Man
1 har röstat
Annie
0 har röstat
Mördaren - en helt vanlig person
1 har röstat
ReGOREgitated Sacrifice
3 har röstat
Unforgettable
1 har röstat
Love, Simon
1 har röstat
Evil Dead
0 har röstat
Den bästa sommaren
1 har röstat
Psycho II
0 har röstat
Spinal Tap
0 har röstat
Lilja 4-ever
0 har röstat
Den blomstertid nu kommer
3 har röstat
Mystic River
0 har röstat
Hobbit: En oväntad resa
2 har röstat
 
Adhype AB © 2000-2019 Om du vill kontakta oss gällande annonser, maila till info@adhype.se Om Filmtipset Kontakt Medhjälpare Länkar Hjälp Regler & Villkor