Som besökare på Filmtipset samtycker du till användandet av s.k. cookies för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!
 
Betyg idag: 358 Besökare idag: 4 564
annons
Laddar...

Recension av De 12 apornas armé

Regissör: Terry Gilliam
Ã…r: 1995
Till filminfo
Betygsätt:
Antal visningar (4334)    Forumdiskussion (0)
3/8 2009
Recenserad av Rollywood
V
arför man översatte den här filmen till ”De tolv apornas armé” är en bra fråga. Den engelska titeln var ju bara Twelve Monkeys så kunde den inte fått heta ”Tolv apor”? Man kan irritera sig på när de omkonstruerar filmtitlar hit och dit men med en bra handling så får man snabbt rätsida på allt. Som i den här filmen till exempel. Historien, som är delvis baserad på Chris Markers film La Jetée (1962), eller Terrassen som den fick heta på svenska, berättas här på ett mycket bra sätt under ett eget manus. Filmen är mycket originell, vilket också gör den sevärd eftersom man har misslyckats på många andra punkter. Det är svårt att komma in i tidsresorna utan effekter för oss som ser det till vardags på film då effekterna är ovanligt dåliga här. Filmen är gjord 1995 vilket innebär att man hade tillgång till ganska modern filmteknik. Men det gick tydligen passé. Kanske avsiktligt i konstnärligt syfte, vem vet?

Filmen handlar om en apokalyps som inträffar 1997 då 99 % av jordens invånare dör i ett dödligt virus. Några få överlevande listar ut hur man reser tillbaka i tiden och skickar en man, James Cole (Bruce Willis) tillbaka några år innan apokalypsen för att ta reda på hur det hela egentligen gick till. Men något går fel och han blir tagen av polisen. Hur ska han lyckas övertyga någon om att han är från framtiden och inte galen? Den enda som verkar lita på honom är en patient på ett mentalsjukhus, Jeffrey Goines (Brad Pitt). Men kan det verkligen hjälpa Cole?

Det händer mycket i filmen som överaskar publiken och vändningar i handlingen man aldrig kunde ana uppdagar sig hela tiden. Det är verkligen en annorlunda roll både för Bruce Willis och Pitten att spela så psykiskt ur balans. Willis, som annars brukar framstå som hårding eller komiker, är mer lite av en mes och Pitten kan tolkas som om han rökt på mellan replikerna. Det gör det sannerligen svårt att bedöma kvalitén på skådespelet. Men filmen är ju regisserad av Monty Python-regissören Terry Gilliam, vilket bara med de orden klingar värme, originalitet och kvalitet i mångas öron.

De tolv apornas armé har fått väldigt blandad kritik genom åren men för att vara science fiction, som ofta brukar sågas, så har den klarat sig riktigt bra. Jag personligen ser den väl kanske inte som den bästa film jag sett men den är helt klart värd en trea.

Recensera denna film själv (endast medlemmar)
Fler recensioner
Länkar
av samma film
Rollywood 17 har röstat
 
av Rollywood
Bad Boys II
 5 har röstat
Avgrunden
 9 har röstat
Och han älskade dem alla
 1 har röstat
Freaky Friday
 0 har röstat
Spy Hard
 2 har röstat
A Man Apart
 0 har röstat
Ghostbusters II
 2 har röstat
Mitt Super Ex
 0 har röstat
28 dagar
 1 har röstat
My Horrible Year!
 0 har röstat
 
Senaste recensioner
Cannibals
1 har röstat
The Favourite
0 har röstat
G.I. Joe: Retaliation
0 har röstat
Army of Darkness - Evil Dead III
0 har röstat
Ett fall för Johnny Cousin
0 har röstat
Olofs frostiga äventyr
2 har röstat
Slender Man
1 har röstat
Annie
0 har röstat
Mördaren - en helt vanlig person
1 har röstat
ReGOREgitated Sacrifice
3 har röstat
Unforgettable
1 har röstat
Love, Simon
1 har röstat
Evil Dead
0 har röstat
Den bästa sommaren
1 har röstat
Psycho II
0 har röstat
Spinal Tap
0 har röstat
Lilja 4-ever
0 har röstat
Den blomstertid nu kommer
3 har röstat
Mystic River
0 har röstat
Hobbit: En oväntad resa
2 har röstat
 
Adhype AB © 2000-2019 Om du vill kontakta oss gällande annonser, maila till info@adhype.se Om Filmtipset Kontakt Medhjälpare Länkar Hjälp Regler & Villkor