Som besökare på Filmtipset samtycker du till användandet av s.k. cookies för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!
 
Betyg idag: 702 Besökare idag: 4 607
annons
Laddar...

Recension av De fördömdas drottning

Regissör: Michael Rymer
Ã…r: 2002
Till filminfo
Betygsätt:
Antal visningar (1985)    Forumdiskussion (0)
6/6 2002
Recenserad av Karatehunden
E
n besvikelse. Det kan jag börja med att skriva. Jag uppskattade nämligen dels Anne Rice vampyrkrönika (de tre första i alla fall, sedan spårade det ut) och dels Neil Jordans filmatisering av Interview With The Vampire. Anne Rice var inblandad i det projektet i hög grad, vilket absolut inte har varit fallet i denna film. Ryktet säger att Warner var tvungna att få filmen gjord så att inte de skulle förlora rättigheterna. Anne Rice blev helt överkörd. Hon erbjöd sig till och med att skriva manuset gratis, men Warner avböjde.

Handling. Lestat vaknar till liv efter år av sömn och bestämmer sig för att börja sjunga i ett rockband. Han blir känd och i texterna avslöjar han vampyrhemligheter. Till en konsert uppmanar Lestat att alla vampyrer ska komma. Dessa vampyrer vill döda Lestat för att han avslöjat dessa vampyrhemligheter. Alla vampyrers moder Akasha, som Lestat har haft tidigare kontakt med, hörsammar även denna invit. Hon vill döda alla på jorden och vill att Lestat ska vara hennes kung. Fast det finns andra vampyrer som inte vill detta… men vem ska vinna?

Tyvärr har de lämnat ut det mest intressanta i hela boken, nämligen anledningen till varför Akasha bestämmer sig för att komma tillbaks till världen. I boken vill Akasha döda de flesta män på jorden då det är männen som gjort att världen förpestats av krig och girighet. Hon vill skapa ett slags paradis på jorden för människorna. Inte heller är Mekare med i filmen eller själva bakgrundshistorien om Amel som enligt mig är essentiell för historien.

En annan sak jag störde mig på var det overkliga gestaltandet av olika orter. Oavsett om de var i London eller Los Angeles kändes det som att de var i Australien där filmen spelades in. Talamasca kändes inte heller trovärdigt, påminde mer om en skola i någon nedgången förort än ett sällskap som forskar på det ockulta.

Musiken. Jag har alltid föreställt mig Lestats rockmusik som goth i samma skola som the Sisters of Mercy eller the Mission. Här har Korn-sångaren Jonathan Davis fått i uppdrag att göra musiken. Det handlar alltså om amerikansk modern rock, fast med goth-estetiken, vilket jag tycker rimmar illa då goth och nu metal inte har något med varandra att göra. Känslan jag får är att Warner vill casha in på den rådande musiktrenden snarare än att återskapa ursprungsidén i boken.

Skådespeleriet är överlag dåligt. Den enda som jag tycker klarar sig med hedern i behåll av dem i huvudrollerna är Vincent Perez som Marius. Stuart Townsends Lestat är inte i närheten av Tom Cruise gestaltning. Dels för att Tom Cruise utseende passar Lestat mer samt att Tom Cruise behärskade karaktären enda ut i fingertopparna, vilket inte Townsend gör. Akashas roll är avsevärt förminskad och Aaliyah får mest gå runt, prata med kass brytning och göra "sexiga" manövrar. Det är tydligt att action-aspekterna är i fokus och regissören ägnar inte många stunder åt karaktärsutveckling. Apropå det så tycker jag att dramaturgin är förfärlig. Spänning saknas och hela filmen känns mest som en tråkig transportsträcka.

Effekterna. Effekter ska vara subtila och integreras i stämningen tycker jag. Så är det inte i denna film där vampyrerna snarare liknar datorspelsfigurer som hoppar, flyger och brinner upp. Billiga datorgenererade bilder som helt enkelt inte är trovärdiga. Långt ifrån effekterna i Interview With The Vampire.

Detta är en film som enbart är gjord i syfte att tjäna pengar innan deadlinen för rättigheterna skulle gå ut. Det är synd då jag skulle uppskattat en mer trogen filmatisering av boken som faktiskt är bra.

Recensera denna film själv (endast medlemmar)
Fler recensioner
Länkar
av samma film
Karatehunden 8 har röstat
 
av Karatehunden
Avatar
 33 har röstat
Sagan om ringen - härskarringen
 10 har röstat
En vampyrs bekännelse
 30 har röstat
Pusher
 9 har röstat
A.I.
 3 har röstat
Blow
 22 har röstat
Apornas planet
 9 har röstat
The Lost Boys
 8 har röstat
Shadow of the Vampire
 2 har röstat
Amelie från Montmartre
 20 har röstat
 
Senaste recensioner
Cannibals
1 har röstat
The Favourite
0 har röstat
G.I. Joe: Retaliation
0 har röstat
Army of Darkness - Evil Dead III
0 har röstat
Ett fall för Johnny Cousin
0 har röstat
Olofs frostiga äventyr
2 har röstat
Slender Man
1 har röstat
Annie
0 har röstat
Mördaren - en helt vanlig person
1 har röstat
ReGOREgitated Sacrifice
3 har röstat
Unforgettable
1 har röstat
Love, Simon
1 har röstat
Evil Dead
0 har röstat
Den bästa sommaren
1 har röstat
Psycho II
0 har röstat
Spinal Tap
0 har röstat
Lilja 4-ever
0 har röstat
Den blomstertid nu kommer
3 har röstat
Mystic River
0 har röstat
Hobbit: En oväntad resa
2 har röstat
 
Adhype AB © 2000-2019 Om du vill kontakta oss gällande annonser, maila till info@adhype.se Om Filmtipset Kontakt Medhjälpare Länkar Hjälp Regler & Villkor