Som besökare på Filmtipset samtycker du till användandet av s.k. cookies för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!
 
Betyg idag: 492 Besökare idag: 4 849
annons
Laddar...

Recension av De sju samurajerna

Regissör: Akira Kurosawa
Ã…r: 1954
Till filminfo
Betygsätt:
Antal visningar (2910)    Forumdiskussion (0)
31/10 2005
Recenserad av NeZa
V
i befinner oss i 1500-talets japan där en liten och fattig by ständigt blir överfallen av banditer. Byns vise gubbe råder befolkningen att anlita samurajer som ska hjälpa dem att försvara sig mot nästa anfall. Tre utsedda personer i byn får i uppdrag att ge sig in mot staden och få tag på fyra stycken professionella krigare. De återvänder med sju helt olika samurajer.

Äntligen, efter en näst intill oändlig väntan, har jag sett detta historiska och inspirerande mästerverk. Filmen har legat i min dvd hylla i några månader nu utan att det blivit av att jag sett den. Mest på grund av att den är så lång. Men nu har jag äntligen tagit mig tid att se den.
Akira Kurosawas De Sju Samurajerna har allt och lite till.
Varenda scen i den nästan 3,5 timmes långa filmen är otroligt välgjorda och många av de är rent ut sagt fotografiska mästerverk. Det är en ren njutning att se på den.
Förutom fotot är en annan karaktäristisk faktor för denna film de underbara karaktärerna. Det finns mängder av dem och de är oerhört välskrivna, underhållande och intressanta. Jag och troligtvis många andra gillar Toshiro Mifunes personlighet mest. Han gestaltar sin karaktär fantastiskt som en naiv, lyrisk, spontan och energirik person. Men det finns såklart en mängd andra karaktärer som man bara inte kan få nog av. Några av de är Takashi Shimuras vise och sympatiska karaktär och även Seiji Miyahuchis lite mystiske och oerhört lugna personlighet.
Jag blev också djupt imponerad av alla dessa bi-roll skådespelare som levde sig in i sina karaktärer med en oerhörd entusiasm och det känndes realistisk i allra högsta grad. Med tanke på filmens längd anser nog många att den är långtråkig och händelsefattig och att hela filmen är en stor väntan på slutet då den slutgiltiga striden ska äga rum. För mig är det tvärtom. Jag njuter av varenda minut jag får uppleva av som sagt det obeskrivliga fotot, den vackra naturen, de härliga dialogerna och det minst sagt imponerande skådespeleriet. Och när väl tiden kommer då banditerna anfaller och kriget är i full gång blir jag även där precis som jag hade förväntat mig, ännu en gång djupt imponerad av Akira Kurosawa och hans underbara ensemble. En annan anmärkningsvärd sak angående karaktärerna är deras humor och deras ständigt skrattande åt framförallt pajasen Mifune. Alltså är samurajer inga stenhårda krigare utan helt vanliga människor med humoristiska och sympatiska sidor.
Historien om ett antal samurajer som med sina svärd och liv ska för nästan ingen betalning alls skydda en stackars liten by är relativt simpel men ändå genialisk.
Det är oerhört många detaljer som sätter guldkant i tillvaron. En scen jag gillar skarpt är när Takashi Shimura ingriper när ett barn blivit kidnappat och låtsas vara präst. En annan oförglömlig scen är när Mifune kommer in, dyngrak i huset där de andra samurajerna sitter och samtalar. Man (iallafall jag) förväntar sig då en bestämd och arg reaktion av de andra krigarna men istället börjar de skratta och driva med honom. Jag kan fortsätta rabbla upp underbara scener med Toshirô Mifune men de flesta här har ju redan upplevt dem.
Jag måste bara nämna scenen då man för första gången får se Seiji Miyaguchi (eller andra, vet inte ritkigt). Detta är filmkonst. När han fäktas med en annan samuraj med först vanliga pinnar och sedan med svärd.
Det skilljer så otroligt mycket från dagens fäktningar då stuntmän hoppar runt okontrollerat och slåss på allt som rör sig. Här är de enstaka rörelserna oerhört genomtänkta och det förekommer en intensiv spänning under hela striden.
Sen, plötsligt avgörs det på en halv sekund och jag sitter förstummad framför TV rutan.
Att inte nämna musiken i denna film vore att synda. Den är precis som allt annat genialiskt och som musik ska vara, otroligt stämmningssättande.
Nu har jag bara kastat över en massa komplimanger över De Sju Samurajerna och när det kommer till den negativa kritiken har jag inget att tillägga.
Detta är en revolutionerande samurajfilm som har inspirerat och glatt en hel värld, inklusive mig.


Recensera denna film själv (endast medlemmar)
Fler recensioner
Länkar
av samma film
BeforeYouDie 8 har röstat
NeZa 21 har röstat
Kubrick 30 har röstat
 
av NeZa
Föräldrarna
 11 har röstat
Fönstret åt gården
 12 har röstat
Oh, vilket party
 1 har röstat
Frenzy
 3 har röstat
Viskningar och rop
 20 har röstat
Sheriffen
 3 har röstat
En kärlekshistoria
 16 har röstat
12 edsvurna män
 16 har röstat
Psycho
 8 har röstat
King Kong
 6 har röstat
 
Senaste recensioner
Cannibals
1 har röstat
The Favourite
0 har röstat
G.I. Joe: Retaliation
0 har röstat
Army of Darkness - Evil Dead III
0 har röstat
Ett fall för Johnny Cousin
0 har röstat
Olofs frostiga äventyr
2 har röstat
Slender Man
1 har röstat
Annie
0 har röstat
Mördaren - en helt vanlig person
1 har röstat
ReGOREgitated Sacrifice
3 har röstat
Unforgettable
1 har röstat
Love, Simon
1 har röstat
Evil Dead
0 har röstat
Den bästa sommaren
1 har röstat
Psycho II
0 har röstat
Spinal Tap
0 har röstat
Lilja 4-ever
0 har röstat
Den blomstertid nu kommer
3 har röstat
Mystic River
0 har röstat
Hobbit: En oväntad resa
2 har röstat
 
Adhype AB © 2000-2019 Om du vill kontakta oss gällande annonser, maila till info@adhype.se Om Filmtipset Kontakt Medhjälpare Länkar Hjälp Regler & Villkor