Som besökare på Filmtipset samtycker du till användandet av s.k. cookies för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!
 
Betyg idag: 464 Besökare idag: 5 029
annons
Laddar...

Recension av Deer Hunter

Regissör: Michael Cimino
Ã…r: 1978
Till filminfo
Betygsätt:
Antal visningar (3288)    Forumdiskussion (9)
27/5 2004
Recenserad av Orvar_Säfström
K
rig - många har uttalat sig, från filosofer till kungar, presidenter, militärer och pacifister. Men jag vet ingen som har gjort det så bra som Michael Cimino.

Det har nog alltid funnits en viss pojkromantisering kring krig i alla tider, unga män som ger sig ut i strid för att döda åt sitt fosterland. Steve, Nick, Mike är hårt arbetande gruvarbetare i en sömnig stad någonstans i Klippiga Bergen. Under rasande Vietnamkriget kallar Uncle Sam på deras uppmärksamhet, de släpps av från en helikopter och sedan börjar helvetet.

De blir tillfångatagna, brutalt misshandlade och tvingas delta i rysk roulettespel. Denna händelse sätter både fysiska och psykiska sår; Steve blir rullstolsbunden, Nick lyckas aldrig glömma bort händelserna i fånglägret, han dras så småningom in i de olagliga ryska roulettespelen som anordnas på Saigons bakgator.

Den visar inte bara hur soldaterna själva påverkas av de fruktansvärda händelserna, utan också indirekt hur deras anhöriga påverkas, minst lika mycket. Vilket gör den till mest omystifierade och korrekta krigsfilm någonsin. Här finns inga tendenser till sentimentalitet och det behövs inte heller, den är tillräckligt stark ändå.

När jag skriver denna recension sitter jag och lyssnar till filmens soundtrack och det ska sägas att ingen annan filmmusik lyckas fånga så mycket sorg och melankoli som Stanley Myers musik till denna film. Musiken är en avsevärd faktor som bygger upp filmen och som lämnar dig som en tröst när filmen tagit slut och eftertexterna börjat rulla in.

John Savage gör här sin bästa roll, John Cazale spelar fumlig och lite lätt korkad som bara han kan, Robert de Niro gör stort intryck, som den som klarade sig mest lindrigt ifrån kriget, men ändå tvingas leva med insikten att det aldrig kommer bli som förut. Christopher Walken gör sitt livs roll, blicken i hans ögon i slutscen kommer för mig, som för många andra, alltid sitta kvar på näthinnan. Meryl Streep gör ett mycket starkt kvinnoporträtt och ingen utav de andra skådisarna gör dig heller besviken.

The Deer Hunter har beskyllts för att vara pro Amerika med hänsyftning till slutscenen –till det kan jag bara säga att scenen blir vad du tolkar den till, den kan lika gärna vara svidande kritik i andras ögon. Pro eller inte, efter denna film kommer du för evigt att se på krig ur andra ögon –och jag kan ärligt säga att det är den film som berört mig allra mest. Se den!

Recensera denna film själv (endast medlemmar)
Fler recensioner
Länkar
av samma film
Mixen 2 har röstat
Jämte 13 har röstat
Orvar_Säfström 50 har röstat
RosaPantern 20 har röstat
Michael 23 har röstat
 
av Orvar_Säfström
Soluppgång
 12 har röstat
Night of the Living Dead
 24 har röstat
Blade Runner
 35 har röstat
Cinema Paradiso
 15 har röstat
Gudfadern del II
 36 har röstat
Deer Hunter
 50 har röstat
Rumble Fish
 13 har röstat
Lost in Translation
 41 har röstat
Apocalypse
 40 har röstat
Tokyo Godfathers
 26 har röstat
 
Senaste recensioner
Cannibals
1 har röstat
The Favourite
0 har röstat
G.I. Joe: Retaliation
0 har röstat
Army of Darkness - Evil Dead III
0 har röstat
Ett fall för Johnny Cousin
0 har röstat
Olofs frostiga äventyr
2 har röstat
Slender Man
1 har röstat
Annie
0 har röstat
Mördaren - en helt vanlig person
1 har röstat
ReGOREgitated Sacrifice
3 har röstat
Unforgettable
1 har röstat
Love, Simon
1 har röstat
Evil Dead
0 har röstat
Den bästa sommaren
1 har röstat
Psycho II
0 har röstat
Spinal Tap
0 har röstat
Lilja 4-ever
0 har röstat
Den blomstertid nu kommer
3 har röstat
Mystic River
0 har röstat
Hobbit: En oväntad resa
2 har röstat
 
Adhype AB © 2000-2019 Om du vill kontakta oss gällande annonser, maila till info@adhype.se Om Filmtipset Kontakt Medhjälpare Länkar Hjälp Regler & Villkor