Som besökare på Filmtipset samtycker du till användandet av s.k. cookies för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!
 
Betyg idag: 596 Besökare idag: 5 068
annons
Laddar...

Recension av Demonernas port

Regissör: Akira Kurosawa
Ã…r: 1950
Till filminfo
Betygsätt:
Antal visningar (2359)    Forumdiskussion (0)
28/4 2003
Recenserad av Juanito
R
ashomon - Demonernas port är den tredje Kurosawa-film jag ser, efter De sju samurajerna (1953) och Revolvern (1949). Som vanligt spelar Kurosawa-kompanjonen Toshiro Mifune en av huvudrollerna (dom gjorde totalt 16! filmer tillsammans). Här gestaltar Mifune en bandit som våldtar en kvinna samtidigt som hennes man, fastbunden bredvid, tvingas se på. Senare hittar en skogshuggare (Takashi Shimura) mannen mördad. Vad som egentligen har hänt är oklart. Vi får se fyra versioner av det hela; banditens, kvinnans, den mördade mannens (via ett medium) och slutligen skogshuggarens version. Vilken är den sanna? När en händelse visas i en tillbakablick och vi som publik ser det hända så antar man att det man ser verkligen är det som har hänt. Här är det inte självklart. På sin tid var det nog ett unikt att berätta på och även idag är det ett annorlunda grepp som vi känner igen det från bl a De misstänkta och nu senast Hero.

Om man sett en del japanska filmer är en av sakerna man lägger märke till att skådisarna ibland, vad jag skulle säga, spelar över en hel del. Speciellt gäller detta Mifune som i Rashomon hoppar, frustar, skuttar och skrattar som den värsta vettvilling. I Revolvern var han dock lite nedtonad, för att i De sju samurajerna återigen vara en sorts pajas. Jag vet att det finns en japansk/asiatisk skådespelartradition när det gäller det här sättet att spela. Alla känslor överdrivs nåt oerhört. Om det även stämmer med hur japaner är i verkliga livet vet jag inte riktigt, men jag tycker mig minnas en japansk företagsledare för en tid sen som på en presskonferens grät, bad om ursäkt, och tog på sig skulden för att nåt hade gått dåligt. Ett sorts skådespel.

Hur som helst, när det gäller Rashomon så kände jag att överspelet (som gäller alla skådisar) ibland fick mig att inte riktigt ta filmen på allvar. Det är en välgjord film, med ett annorlunda upplägg, lagom spännande men precis som för De sju samurajerna så får jag aldrig den där wow-känsla. När man läser andra recensioner som hyllar filmen så känns det som om man missat nåt och man vill ge högre betyg, men i slutändan kanske det är så att Kurosawa helt enkelt inte är min påse (än så länge i alla fall, efter tre filmer). Jag tycker nog faktiskt att Revolvern var snäppet bättre än Rashomon. I alla fall mer spännande.

Recensera denna film själv (endast medlemmar)
Fler recensioner
Länkar
av samma film
BeforeYouDie 4 har röstat
Juanito 22 har röstat
 
av Juanito
Persona
 56 har röstat
Kod okänd
 7 har röstat
Demonernas port
 22 har röstat
Revolvern
 8 har röstat
Giliap
 19 har röstat
Hero
 4 har röstat
Bowling for Columbine
 9 har röstat
The Ring
 10 har röstat
Gudomligt ingripande
 6 har röstat
Tjuren från Bronx
 22 har röstat
 
Senaste recensioner
Olofs frostiga äventyr
2 har röstat
Slender Man
1 har röstat
Annie
0 har röstat
Mördaren - en helt vanlig person
1 har röstat
ReGOREgitated Sacrifice
3 har röstat
Unforgettable
1 har röstat
Love, Simon
1 har röstat
Evil Dead
0 har röstat
Den bästa sommaren
1 har röstat
Psycho II
0 har röstat
Spinal Tap
0 har röstat
Lilja 4-ever
0 har röstat
Den blomstertid nu kommer
3 har röstat
Mystic River
0 har röstat
Hobbit: En oväntad resa
2 har röstat
The Unsaid
0 har röstat
The Green Inferno
0 har röstat
Star Wars: The Last Jedi
3 har röstat
Ben Hur
0 har röstat
Lethal Invasion
0 har röstat
 
Adhype AB © 2000-2019 Om du vill kontakta oss gällande annonser, maila till info@adhype.se Om Filmtipset Kontakt Medhjälpare Länkar Hjälp Regler & Villkor