Som besökare på Filmtipset samtycker du till användandet av s.k. cookies för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!
 
Betyg idag: 1 107 Besökare idag: 5 508
annons
annons
Laddar...

Recension av Den galopperande detektiven

Regissör: Tom Shadyac
År: 1994
Till filminfo
Betygsätt:
Antal visningar (3722)    Forumdiskussion (0)
14/9 2004
Recenserad av connya
D
iskussionen om komik förde jag litegrann när jag recenserade den pinsammt dåliga Freddy Got Fingered. Men det är precis lika svårt varenda gång man ska ge sig på att skriva om en komedi att försöka se om det är en bra film, om den är rolig etc. Hur definierar man en bra komedi? En del säger att en komedi fyller sitt syfte så länge man skrattar, en del säger att en bra komedi också behöver ett bra manus förutom just själva skrattmomenten.
Själv försöker jag att inte fundera så mycket kring det. Givetvis ska en komedi vara rolig, men jag tycker nog också den ska beröra lite. Eller som i fallet med Jim Carreys genombrottsfilm; vara sådär minnesvärd i scener som i såväl repliker.

Jim Carrey spelar Ace Venture; djurdetektiv. När Miami Dolphs maskot Snowflake kidnappas ger han sig ut på sin största uppgift hitills; att hitta den försvunna delfinen och få tillbaka honom innan premiären av SuperBowl drar igång. En enkel handling där det hela handlar om att Jim Carrey ska få i form av en av sina mest minnesvärda karaktärer få visa upp sitt kroppspråk och sina ansiktsutryck.
Jag måste erkänna att Ace Ventura fick mig att älska Jim Carrey. Och således är jag helt såld på denna filmen av just den enkla anledningen jag skrev häruppe; scenerna, replikerna och detaljerna som Jim Carrey visar upp. det är komedi iklätt en enkel Amerikansk handling och avskyr man Jim Carrey har man givetvis svårt att tycka om det här. Men jag föll direkt för denna charmiga skådespelare som förhöjer varenda liten scen och vartenda litet skämt med sin personliga stil.

Regissören Tom Shadyac som sedan kom att göra b.la Liar, Liar och Bruce Almighty med samma skådespelare i huvudrollen tar tillvara på Carreys repetaoar av utryck och leveranssätt och fogar ihop det.
Antingen älskade eller hatade man det. Men jag såg också i Jim Carrey en skådespelare med fruktansvärd närvaro; vilket han senare skulle komma att bevisa i flera andra filmer. Det känns lite trist att säga att detta är Jim Carreys film men det känns faktiskt som att det är så det är. Givetvis ska Story och manusförfattaren Jack Bernstein också ha en del av äran. Men Ace Ventura fick iallafall mig att vika mig av skratt flera gånger mest för att jag tyckte Jim Carrey var fantastisikt rolig.

Recensera denna film själv (endast medlemmar)
Fler recensioner
Länkar
av samma film
connya 10 har röstat
 
av connya
Flickan
 14 har röstat
2012
 31 har röstat
Terminator Salvation
 10 har röstat
Taken
 15 har röstat
The Dark Knight
 25 har röstat
Cloverfield
 11 har röstat
Next
 4 har röstat
Tenacious D - världens bästa rockband
 22 har röstat
Livet är underbart
 13 har röstat
En långvarig förlovning
 11 har röstat
 
Senaste recensioner
The Roommate
0 har röstat
The Revenant
0 har röstat
Ett päron till farsa firar jul
0 har röstat
The Voices
0 har röstat
Star Wars: The Last Jedi
2 har röstat
Bright
0 har röstat
Mupparna på Manhattan
1 har röstat
Den onda cirkeln
0 har röstat
The Prophet's Game
0 har röstat
Hajen
1 har röstat
Split
0 har röstat
Låt den rätte komma in
0 har röstat
House on the Hill
0 har röstat
Dennis firar jul
0 har röstat
Tomtetass och jakten på julen
0 har röstat
Skräcken i svarta lagunen
0 har röstat
Austin Powers: The Spy Who Shagged Me
2 har röstat
The Square
2 har röstat
Summer of Sam
0 har röstat
Maniac
1 har röstat
 
SESN AB © 2000-2017 Om du vill kontakta oss gällande annonser, maila till info@sesn.se Om Filmtipset Kontakt Medhjälpare Länkar Hjälp Regler & Villkor