Som besökare på Filmtipset samtycker du till användandet av s.k. cookies för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!
 
Betyg idag: 487 Besökare idag: 4 177
annons
Laddar...

Recension av Den gröna milen

Regissör: Frank Darabont
Ã…r: 1999
Till filminfo
Betygsätt:
Antal visningar (3909)    Forumdiskussion (0)
22/6 2004
Recenserad av Snah
O
BS! Detta är inte en recension, utan mer en fristående kommentar som innehåller spoilers. Den bör således läsas _efter_ filmen.

Hyfsat medryckande till en början, men sedan börjar de klichéartade sterotyperna dimpa ned. Inte nog med att John Coffey är en fånge (1) han är dessutom dömd till döden (2) för ett mord han inte begått (3). Men detta är inte nog: John Coffey är svart (stigma 1), enormt storväxt (stigma 2) och dessutom smått efterbliven (stigma 3). Var det slut där? Nejdå, det visar sig också att John Coffey, den stora efterblivna jättenegern, dessutom är en mesig cry-baby. Alltså den stora vänliga jättenegercry-babyn John Coffey! (dsvjJC) Men vänta, det är inte slut där: efter en stund förstår man att dsvjJC har en övernaturlig gåva ; han kan bota sjuka, väcka döda till liv! Gud vilken äcklig, fördomsfull stereotyp; dsvjJC - storväxt och efterbliven (=2 funktionshinder), men med en GÅVA!!! Att sammankoppla personer med funktionshinder med "övernaturliga gåvor" är en dokumenterad och stundtals enerverande stereotyp; den blinde tiggaren som är synsk, typ. Alltså: dsvjJC, men nu utläses det: den stora vänliga jättenegercry-babyn Jesus Coffey! Way to go, Jesus!

Och filmen då? Vad hände med den, Snah? Tja, det är svårt att ta en film som innehåller sådana uppenbara mediala sterotyper på allvar. Varningsklockorna för Hollywoodskräp ringer mycket då. Filmen knyts först ihop med en grandios snyftscen. Då avrättas dsvjJC (snyft 1) för ett brott han inte begått (snyft 2 - oh nej, dsvjJC är ju så fin och god (snyft 3) - och fångvaktarna vet att han är oskyldig (snyft 4) , och de gråter också (buäää! snyft 5), och det är ju ändå den stora mysiga, hyggloburro dsvjJC som kolar (buääääääääää! snyft 6). När den är över så kommer man vips ihåg att filmen i början hade en fånig "gammal man som tittar bakåt i tiden"-början. Nu knyts filmen ihop igen med ngn kass historia; oj!, det var visst fantasy man tittade på. Nej, sådan här dynga ger jag till Skräphögen ((c) Fragglarna)!

Recensera denna film själv (endast medlemmar)
Fler recensioner
Länkar
av samma film
Heartofarebel 12 har röstat
Snah 40 har röstat
Paths_of_Glory 22 har röstat
Flonk 22 har röstat
RosaPantern 17 har röstat
 
av Snah
Den gröna milen
 40 har röstat
Irreversible
 22 har röstat
 
Senaste recensioner
Cannibals
1 har röstat
The Favourite
0 har röstat
G.I. Joe: Retaliation
0 har röstat
Army of Darkness - Evil Dead III
0 har röstat
Ett fall för Johnny Cousin
0 har röstat
Olofs frostiga äventyr
2 har röstat
Slender Man
1 har röstat
Annie
0 har röstat
Mördaren - en helt vanlig person
1 har röstat
ReGOREgitated Sacrifice
3 har röstat
Unforgettable
1 har röstat
Love, Simon
1 har röstat
Evil Dead
0 har röstat
Den bästa sommaren
1 har röstat
Psycho II
0 har röstat
Spinal Tap
0 har röstat
Lilja 4-ever
0 har röstat
Den blomstertid nu kommer
3 har röstat
Mystic River
0 har röstat
Hobbit: En oväntad resa
2 har röstat
 
Adhype AB © 2000-2019 Om du vill kontakta oss gällande annonser, maila till info@adhype.se Om Filmtipset Kontakt Medhjälpare Länkar Hjälp Regler & Villkor