Som besökare på Filmtipset samtycker du till användandet av s.k. cookies för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!
 
Betyg idag: 509 Besökare idag: 4 401
annons
annons
Laddar...

Recension av Den mörka kristallen

Regissör: Jim Henson, Frank Oz
År: 1982
Till filminfo
Betygsätt:
Antal visningar (1583)    Forumdiskussion (0)
21/4 2008
Recenserad av Raceai
S
agans handling och det händelseförlopp som förlöper äger rum på en planet vid namn Thra. Planeten har tre solar, The Great Sun, The Rose Sun och The Dying Sun. Solarnas aktivitet och banor runt Thra styrs av en magisk kristall, The Crystal of Truth. Kristallen styr även allt liv på planeten och utan den så skulle totalt kaos uppstå. En uråldrig ras vid namn urSkeks vaktar kristallen i ett gigantiskt palats, allt för att livet på planeten ska råda i total harmoni.

Var tusende år sker en sammanstrålning av de tre solarna och ett gemensamt ljus fyllt av liv skiner ner på kristallen. Vid ögonblicket då filmen tar sin början så har urSkeks av misstags slagit en skärva ur kristallen och kaos är ett faktum. urSkeks delar sig i två halvor, två raser, en är de ”goda” Mystics och en är de ”onda” Skeksis. Samtidigt som solarna sammanstrålar på den trasiga kristallen så skapas en profetia, en profetia som talar om de alvliknande varelserna Gelfling, som innan ondskan tar över kommer att laga kristallen och ställa allt tillrätta. De ”onda” Skeksis som snabbt sätter sina klor av terror i planeten Thra vill absolut inte att detta ska ske eftersom det med all säkerhet betyder deras undergång. De inleder därför en hänsynslös kamp för att systematiskt utrota varenda Gelfling på Thra. Vad de inte vet, är att en Gelfling överlever och är utvald att ta sig ann deras tyranneri och förgöra dem.

Med 15 miljoner dollar i budget så drog Jim Henson, skaparen av Mupparna, Frank Oz (The Little Shop of Horrors) och skaparen av Yoda i Stjärnornas Krig samt Gary Kurtz, producenten till Stjärnornas år 1977 igång ett projekt som skulle nå oanade proportioner - fantasyproduktionen The Dark Crystal. Med en teknik som innebar dockor som skådespelare och hundratals med handgjord rekvisita så bestämde de sig för att skapa tidernas största fantasyfilm. Produktionen blev oerhört komplicerad och det tog dem hela fem år innan allt var färdigt. Anledningen till den långa produktionstiden var just allt det handgjorda. Inga specialeffekter i annan form än relativt simpel trickfilmning användes för att få karaktärerna i filmen att framstå som varelser mer än dockor, för att inte tala om alla miljöer produktionsteamet byggde upp, allt även här, för hand. Enbart dockorna i sig tog över ett år att få helt färdiga. Bakom sig hade teamet det lite smått legendariska George Lucas-ägda effektföretaget Industrial Light & Magic, som även medverkat till filmer som Stjärnornas Krig och Harry Potter.

The Dark Crystal spelade in ungefär 40 miljoner dollar på biografer världen runt. Vinsten var inte hög och absolut inte vad producenter hade räknat med. Anledningen till de relativt låga intäkterna antogs vara den mörka tonen i filmen, den klassades mer som skräck än fantasy, fantasy faktiskt skapad för den yngre tittarskaran. En annan faktor till den låga intäkten var lanseringen av Spielbergs E.T. Den överskuggade det mesta när den släpptes samtidigt som The Dark Crystal 1982. Filmen blev kanske inte en enorm kassasuccé men skaffade sig snabbt en kultstämpel och hyllas världen över av hängivna fans.

Personligen så tycker jag att det är en saga som helt saknar motstycke. Bildspelet tillsammans med handling och dialog är i stort sett ofelbar om man ser till annan film i samma genre. Det är tydligt hur mycket energi och dedikation de har lagt ner på verket. Världen de har byggt upp är fantastisk och man rycks med rakt in i fantasiernas fantasi. En sak till värd att nämnas och faktisk hylla är manuset, faktum är att det är helt skrivet av Jim Henson, med en assisterande David Odell (Masters of the Universe och Supergirl), då menar jag alltså att sagan inte har någon bok i grunden under grundar sig ur en helt ny källa. Jim Henson har väl fantasin för sig helt enkelt. Det är bara att titta lite på det han har gjort tidigare i sin karriär, skapandet av Mupparna säger det mesta om Jims fantasifullhet, sedan har han även gjort annat, vi kan ta Labyrinth med David Bowie och föregångaren (originalet) till Cube, The Cube, som exempel.

Det finns en anledning till varför detta tilltalar mig så mycket och det är givetvis att jag är en stor fan av genren. Jag älskar fantasy i de flesta former och ser gärna mycket och länge. Det är nog en fördel för att uppskatta en film som denna. Ett öppet sinne och en känsla med en ”förståelse” för saker som är så fjärran som det egentligen går, är också en stor fördel.

Jag är definitiv en av dem som hyllar The Dark Crystal och det är en film som alltid kommer att finnas i mitt hjärta.

Jag ger The Dark Crystal betyget 5 av 5 möjliga.

Recensera denna film själv (endast medlemmar)
Fler recensioner
Länkar
av samma film
Raceai 6 har röstat
 
av Raceai
Eden Lake
 25 har röstat
BloodRayne
 16 har röstat
Den mörka kristallen
 6 har röstat
The Pet
 4 har röstat
Creep
 6 har röstat
Conan – barbaren
 16 har röstat
 
Senaste recensioner
Olofs frostiga äventyr
2 har röstat
Slender Man
1 har röstat
Annie
0 har röstat
Mördaren - en helt vanlig person
1 har röstat
ReGOREgitated Sacrifice
3 har röstat
Unforgettable
1 har röstat
Love, Simon
1 har röstat
Evil Dead
0 har röstat
Den bästa sommaren
1 har röstat
Psycho II
0 har röstat
Spinal Tap
0 har röstat
Lilja 4-ever
0 har röstat
Den blomstertid nu kommer
3 har röstat
Mystic River
0 har röstat
Hobbit: En oväntad resa
2 har röstat
The Unsaid
0 har röstat
The Green Inferno
0 har röstat
Star Wars: The Last Jedi
3 har röstat
Ben Hur
0 har röstat
Lethal Invasion
0 har röstat
 
SESN AB © 2000-2017 Om du vill kontakta oss gällande annonser, maila till info@sesn.se Om Filmtipset Kontakt Medhjälpare Länkar Hjälp Regler & Villkor