Som besökare på Filmtipset samtycker du till användandet av s.k. cookies för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!
 
Betyg idag: 508 Besökare idag: 4 910
annons
Laddar...

Recension av Den siste mannen

Regissör: Boris Sagal
Ã…r: 1971
Till filminfo
Betygsätt:
Antal visningar (1500)    Forumdiskussion (0)
27/8 2009
Recenserad av AddeColciago
T
he Omega Man börjar med att vi får se en Charlton Heston som glider fram längs med Los Angeles gator. Vi inser snabbt att gatorna är öde, att rent utav hela staden är öde.

Mannen Heston spelar heter Robert Neville och är den sista människan vid liv. På grund av ett hemmagjort vaccin klarar han sig när hela mänskligheten raderas ut efter ett världskrig som gått för långt. Än finns det människor, men de är kraftigt förvandlade, klarar inte starkt ljus och påminner inte mycket om sitt forna jag. De ser Neville som en symbol för den gamla typen av människa, som låg bakom hela katastrofen och tycker det är bäst om han raderas bort.

Så Neville får alltså fullt upp när alla dessa zombie-liknande varelser ger sig efter honom. Självklart bygger The Omega Man på samma förlaga som I Am Legend, därav den snarlika handlingen. Här är det dock ingen Will Smith med hund, utan bara supertuffe Charlton Heston vi har att sympatisera med.

Han grymtar, pratar med sig själv och ser allmänt bister ut – precis som Heston alltid gör. Eftersom han är i bild nästintill hela filmen krävs det att han använder sin karisma, för annars blir det givetvis rätt tråkigt. Han gör det dock bra här och jag tycker han lyckas vinna över tittarens sympatier.

Överlag är The Omega Man en trevlig film, med det skrämmande budskapet att människan är destruktiv av ren natur. Med hjälp av bra scener, där det folktomma Los Angeles framför allt framhävs av ständiga utzoomningar som verkligen visar hur ensam Heston faktiskt är, skapas en tät stämning.

Dock är många effekter lite halvdana, vilket jag dock finner ganska charmigt. Tillsammans med ett väldigt skönt soundtrack som gungar fram så fort det vankas action blir charmfaktorn total. En del oförståeliga händelser drar dock ner betyget, samt att de elaka blekfisarna varken känns speciellt hemska eller farliga.

En annan rolig grej är att Heston alltid ser till att vara rätt klädd. Oavsett vad han ska göra har han alltid sett till att byta om till passande kläder. Man kan ju tycka att han som ensam kvarleva kanske har annat att tänka på, men tydligen inte.

Det är charmen The Omega Man lever på. Är man sugen på en post-katastrofrulle från 70-talet med Charlton Heston i huvudrollen, då är The Omega Man vad man vill ha.

Recensera denna film själv (endast medlemmar)
Fler recensioner
Länkar
av samma film
AddeColciago 2 har röstat
 
av AddeColciago
The Expendables
 24 har röstat
The Visitor
 0 har röstat
Traffic
 0 har röstat
The Last Days of Lehman Brothers
 1 har röstat
Född den fjärde juli
 1 har röstat
Slå nollan till polisen
 1 har röstat
Dolt hot
 5 har röstat
Frankenstein
 1 har röstat
Spelaren
 3 har röstat
Shutter Island
 15 har röstat
 
Senaste recensioner
Cannibals
1 har röstat
The Favourite
0 har röstat
G.I. Joe: Retaliation
0 har röstat
Army of Darkness - Evil Dead III
0 har röstat
Ett fall för Johnny Cousin
0 har röstat
Olofs frostiga äventyr
2 har röstat
Slender Man
1 har röstat
Annie
0 har röstat
Mördaren - en helt vanlig person
1 har röstat
ReGOREgitated Sacrifice
3 har röstat
Unforgettable
1 har röstat
Love, Simon
1 har röstat
Evil Dead
0 har röstat
Den bästa sommaren
1 har röstat
Psycho II
0 har röstat
Spinal Tap
0 har röstat
Lilja 4-ever
0 har röstat
Den blomstertid nu kommer
3 har röstat
Mystic River
0 har röstat
Hobbit: En oväntad resa
2 har röstat
 
Adhype AB © 2000-2019 Om du vill kontakta oss gällande annonser, maila till info@adhype.se Om Filmtipset Kontakt Medhjälpare Länkar Hjälp Regler & Villkor