Som besökare på Filmtipset samtycker du till användandet av s.k. cookies för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!
 
Betyg idag: 311 Besökare idag: 4 269
annons
Laddar...

Recension av Den siste samurajen

Regissör: Edward Zwick
Ã…r: 2003
Till filminfo
Betygsätt:
Antal visningar (2675)    Forumdiskussion (0)
27/1 2004
Recenserad av gnoff
K
apten Nathan Algren är försupen och försörjer sig på att åka runt och göra reklam för gevär från Winchester. Största anledningen att han dricker är för att försöka glömma de brott mot indianer han begått då han följde order mot sitt förnuft och sin medmänsklighet.

Nathan får plötsligt besök av sin gamle vän Zebulon Grant som han tidigare trott var död. De två och deras tidigare överordnade. Överste Bagley erbjuds en stor summa pengar av representanter från Japan. De vill att amerikanerna skall träna deras soldater i modern stridskonst med moderna vapen, Samurajernas väg skall snart vara förbi och landet samt deras armé moderniseras.

Väl i Japan visar det sig snart att den otränade armén som mest består av bönder skall kastas ut i strid mot den respekterade Katsumoto. Han är en känd Samuraj som är Kejsaren trogen och anser att ära är det viktigaste en man har, men är mot de moderna stridskonsterna.

Nathans vän Zebulon dör i striden och själv tas han till fånga, hans liv räddas av Katsumoto själv som låter honom leva för att lära sig mer om sin fiende.

Under den vinter Nathan spenderar i byn där Katsumoto och hans män övervintrar lär sig amerikanen delar av språket och börjar också till viss del förstå det liv som Samurajerna lever. Han blir själv fascinerad av detta och börjar träna deras stridskonster.

Snart ställs Nathan inför valet att slåss mot Katsumoto, att åka hem till Amerika, eller att följa sitt hjärta och ställa sig på Samurajernas sida i vad som kan bli deras sista strid.Filmen känns för mig väldigt realistisk i många avseenden, i och med att de verkar ha lagt mycket krut på att göra kostymer, rustningar, vapen och annat så naturtrogna som möjligt. Vidare att väldigt många Japanska skådespelare används och att det Japanska språket och talas i stället för den eviga engelskan man annars alltid får dras med.

Att man i SF:s svenska bioversion dessutom endast använder svensk textning, även då Japanska talas, är ett stort plus. Då man får se både engelsk och svensk text samtidigt brukar irritera mig mycket. Visst finns det många stunts i filmen, men så vitt jag kunde se väldigt få datorgenererade effekter. Istället har man satsat på en mängd statister och till och med Tom Cruise gör stridsscenerna själv.

Musiken av Hans Zimmer är mycket välgjord, även om hans musik i Gladiator är snäppet bättre.
Jag anser att Tom Cruise är mycket bra i rollen som Nathan Algren, tvärt emot många andra jag hört säga att just han drar ner betyget på filmen.

Klart sevärd film som jag anser man bör njuta av på bio, där man kan få lite rättvisa i de maffiga stridsscenerna. Även om filmen är nästan två och en halv timme lång känns den inte tråkig, utan mer att man får historia och naturscener mer än att man koncentrerar sig enbart på action. Speciellt kul också en scen där man får se attackerande Ninjas, där man verkar ha lagt ner stor energi på att ta fram replikor på deras vapen och att använda deras stridskonst.

Detta kommer antagligen att bli en av de stora filmerna under våren 2004, nu får man väl vänta på Troy som kommer i maj.

Recensera denna film själv (endast medlemmar)
Fler recensioner
Länkar
av samma film
EvilNed 6 har röstat
JoeZ 9 har röstat
cineasten89 12 har röstat
gnoff 15 har röstat
 
av gnoff
Den siste samurajen
 15 har röstat
A Tale of Two Sisters
 9 har röstat
My Wife is a Gangster
 3 har röstat
Guds stad
 10 har röstat
Pearl Harbor
 9 har röstat
The Texas Chainsaw Massacre - Motorsågsmassakern
 19 har röstat
 
Senaste recensioner
Cannibals
1 har röstat
The Favourite
0 har röstat
G.I. Joe: Retaliation
0 har röstat
Army of Darkness - Evil Dead III
0 har röstat
Ett fall för Johnny Cousin
0 har röstat
Olofs frostiga äventyr
2 har röstat
Slender Man
1 har röstat
Annie
0 har röstat
Mördaren - en helt vanlig person
1 har röstat
ReGOREgitated Sacrifice
3 har röstat
Unforgettable
1 har röstat
Love, Simon
1 har röstat
Evil Dead
0 har röstat
Den bästa sommaren
1 har röstat
Psycho II
0 har röstat
Spinal Tap
0 har röstat
Lilja 4-ever
0 har röstat
Den blomstertid nu kommer
3 har röstat
Mystic River
0 har röstat
Hobbit: En oväntad resa
2 har röstat
 
Adhype AB © 2000-2019 Om du vill kontakta oss gällande annonser, maila till info@adhype.se Om Filmtipset Kontakt Medhjälpare Länkar Hjälp Regler & Villkor