Som besökare på Filmtipset samtycker du till användandet av s.k. cookies för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!
 
Betyg idag: 489 Besökare idag: 4 166
annons
Laddar...

Recension av Det levande slottet

Regissör: Hayao Miyazaki
Ã…r: 2004
Till filminfo
Betygsätt:
Antal visningar (4170)    Forumdiskussion (0)
16/4 2005
Recenserad av Greenleaf
Ä
ntligen har jag sett Hayao Miyazakis nya film som jag hade så stora förväntningar på. Den senaste filmen som han har gjort tycker jag är hans bästa och den ger jag en femma till. Antar att jag inte behöver nämna vad den heter. Hur som helst så märker jag vissa likheter mellan Moving castle och Spirited away. Huvudpersonen har vissa likheter med Yubaba, häxan i Spirited. Sedan finns det även vissa spöken som liknar den ansiktslösa anden.

Annars så påminner Moving Castle lite mer om Miyazakis tidigare, t.ex. Castle in the sky och Nausicaä: Valley of the Winds. De vanliga tingen som man kan se i en Miyazakifilm finns här. Speciellt flygmaskiner, som ofta är med i hans tidigare filmer. En annan typisk nisch är landskapsvyerna som finns här och där i filmerna och bidrar till en harmonisk känsla i miljön.

Hela filmen är ritad i samma stuk som de tidigare. Den enda saken som inte känns "gammal" i stilen är själva slottet, som man får se för första gången i filmens snygga öppningsscen. Här är det inte nåt ståtligt slott inte, utan det är mer som en vandrade bilskrot.

Vad tycker jag om filmen då? Ämnet kretsar mycket till magin. Det finns trollkarlar, onda häxor och lustiga karaktärer, bland annat en magisk eld som heter Calucifer och styr hela slottet. Karaktärerna har Miyazaki lyckats med väldigt väl, vilket han brukar göra. Däremot är den enda karaktären som känns lite tunn faktiskt huvudkaraktären. Hennes personlighet och historia är helt enkelt lite småtråkigt, men vägs upp av hennes omgivning.

Filmen är väldigt snyggt tecknad. Man ser att den liknar mer hans tidigare filmer i stilen, men det är fortfarande väldigt vackert och som vanligt lyckas Ghibli så bra med att visa karaktärernas ansiktsminer på ett väldigt realistiskt sätt.

Jag har aldrig tyckt illa om en Ghiblifilm hittills. Det här är min tionde sedda och Miyazaki håller sin segersvit ännu en gång. Jag kände att handlingen var lite skum ibland, men det ska nog gå över när jag ser den en andra gång.

Annars är det en skön lite berättelse och slottet är underbart. Däremot är den här filmen absolut inte lika bra som hans bästa filmer. Den faller mycket på handlingen och även på lite smådetaljer, men förhoppningsvis blir den bättre andra gången som jag ser den.

Recensera denna film själv (endast medlemmar)
Fler recensioner
Länkar
av samma film
Greenleaf 23 har röstat
 
av Greenleaf
25th Hour
 6 har röstat
Blood and Bones
 1 har röstat
A History of Violence
 32 har röstat
Flightplan
 7 har röstat
The Bow
 3 har röstat
Kingdom of Heaven
 10 har röstat
Ung rebell
 6 har röstat
Gudfadern
 28 har röstat
Brotherhood of War
 15 har röstat
The Rules of Attraction - Lustans lagar
 9 har röstat
 
Senaste recensioner
Cannibals
1 har röstat
The Favourite
0 har röstat
G.I. Joe: Retaliation
0 har röstat
Army of Darkness - Evil Dead III
0 har röstat
Ett fall för Johnny Cousin
0 har röstat
Olofs frostiga äventyr
2 har röstat
Slender Man
1 har röstat
Annie
0 har röstat
Mördaren - en helt vanlig person
1 har röstat
ReGOREgitated Sacrifice
3 har röstat
Unforgettable
1 har röstat
Love, Simon
1 har röstat
Evil Dead
0 har röstat
Den bästa sommaren
1 har röstat
Psycho II
0 har röstat
Spinal Tap
0 har röstat
Lilja 4-ever
0 har röstat
Den blomstertid nu kommer
3 har röstat
Mystic River
0 har röstat
Hobbit: En oväntad resa
2 har röstat
 
Adhype AB © 2000-2019 Om du vill kontakta oss gällande annonser, maila till info@adhype.se Om Filmtipset Kontakt Medhjälpare Länkar Hjälp Regler & Villkor