Som besökare på Filmtipset samtycker du till användandet av s.k. cookies för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!
 
Betyg idag: 1 611 Besökare idag: 5 607
annons
annons
Laddar...

Recension av Die Another Day

Regissör: Lee Tamahori
År: 2002
Till filminfo
Betygsätt:
Antal visningar (2327)    Forumdiskussion (0)
28/6 2003
Recenserad av Kiril
Ä
nda sedan barnsben har jag älskat Bondfilmerna. Nu, fyrtio år efter premiären av den första Bondfilmen, kommer den tjugonde i installationen. Bara ett sådant jubileum väcker höga förväntningar. En stark medial exponering redan från filmens inspelning och en explosiv trailer, har spätt på dessa ytterligare.

Precis som sig bör, har superagenten James Bond i uppdrag att hindra en galning som hotar världen och på väg till att avväpna denne, träffar Bond en drös fagra damer, dricker några Vodka Martinis (skakade såklart) och använder diverse tekniska prylar som han spränger sönder ett antal fordon och byggnader med.

Denna gång har Bond blivit förrådd och blivit tillfångatagen i samband med ett misslyckat rutinuppdrag i Nordkorea. 14 månader senare, får MI6 och CIA reda på att Bond antagligen avslöjat konfidentiella uppgifter och tvingas lämna terroristen Zao (Yune) som varit inblandad i Bonds tillfångatagande mot Bond. Naturligtvis är dessa uppgifter felaktiga - Bond tror att en av Zaos kontakter ligger bakom dessa anklagelser och beger sig på en jakt på upprättelse. Och snart leder vägarna mot diamanthandlaren Gustav Graves (Stephens) ispalats på Island.

Kanske borde jag inte ha väntat mig att ribban skulle ligga så högt. Redan valet av regissör borde ha givit mig några varningstecken. Hur mycket jag än uppskattade ”Krigarens själ” (”Once Were Warriors”), var det trots allt åtta år sedan Tamahori gjorde den och det han uträttat sedan dess, har jag inte kunnat beskriva i särskilt positiva ordalag. Att det dessutom dyker upp ett gäng brister i andra delar av filmen, bättrar inte hans förutsättningar.

En stor brist är något så heligt i Bonds värld som Bondbrudarna. Det ryktades tidigt att Michelle Yeoh skulle reprisera sin roll som Wai-Lin från ”Tomorrow Never Dies”, men inte kunde på grund av inspelningsschemat och att den rollen skrevs om till karaktären Jinx som Halle Berry fick. Det ryktas numer att man överväger att göra en spin-off serie till Bond med just den senare karaktären. Det märks.

Kalla mig konservativ eller sexistisk om ni vill, men en ”god” Bondbrud ska vara en übersmart forskare till bimbo. Skärpt, men ändå våpig och med ett fantastiskt utseende. Berry är bra och snygg, men ingen Bondbrud. Hon blir mer som en sidekick som kan slåss, kan klara sig själv – ja till och med knäcka Bond i vissa tillfällen. Och Rosamund Pike är alldeles för färglös som Miranda Frost (läs Bondbrud #2). Precis samma obalans i karaktärer som stjälpte just ”Tomorrow Never Dies” som jag räknar som den absolut svagaste Bondfilmen med Brosnan.

Dessvärre har man också försökt att göra en Bondfilm som är lite mer high-tech. Samma slags kameraåkningar som Tony Scott använde i ”Enemy of the State” används här, men helt utan funktion och vissa specialeffekter är horribla. Ha ”Flykten från L.A.” i bakhuvudet när ni ser ”Die Another Day”, så vet ni vad jag menar.

Men trots att jag vräkt ur mig hård kritik, drog jag ändå till med en ”tvåa”? Japp. Det finns mycket som väger upp de negativa kvalitéerna. Stephens och Yune är de bästa skurkarna på länge – karismatiska och diaboliska. Actionscenerna är (mestadels) välgjorda, alla one-liners är underbart löjliga och Brosnan är jämte Sean Connery den bäste James Bond.

Jag antar att min skepticism beror på att jag har mina meningar om hur en Bondfilm ska vara och att jag hoppades att denna skulle motsvara allt detta och mer. Så sätt inte ribban så högt och underhålls. Och Bond är garanterat att föredra framför wannabeen "xXx".

Recensera denna film själv (endast medlemmar)
Fler recensioner
Länkar
av samma film
ontherocks 5 har röstat
timj 5 har röstat
Kiril 14 har röstat
Paths_of_Glory 6 har röstat
 
av Kiril
Hellboy
 7 har röstat
Mean Girls
 14 har röstat
One Missed Call
 12 har röstat
Shrek 2
 11 har röstat
Day After Tomorrow
 10 har röstat
Van Helsing
 18 har röstat
Out of Time
 6 har röstat
50 First Dates
 12 har röstat
Big Fish
 46 har röstat
Scary Movie 3
 9 har röstat
 
Senaste recensioner
Austin Powers: The Spy Who Shagged Me
0 har röstat
The Square
0 har röstat
Summer of Sam
0 har röstat
Maniac
1 har röstat
Awakening the Zodiac
0 har röstat
Trassel
0 har röstat
Röjar-Ralf
1 har röstat
Tryggare kan ingen vara
0 har röstat
Vad hände med Baby Jane?
0 har röstat
The Mole People
0 har röstat
Tin Man
0 har röstat
Carrie
0 har röstat
Cannibal Holocaust
0 har röstat
Gul gul gul är vår undervattningsbåt
0 har röstat
Psycho
0 har röstat
Super Mario Bros.
2 har röstat
Harry Potter och fången från Azkaban
2 har röstat
Psycho
1 har röstat
Rent
0 har röstat
Rock 'n' Roll High School
1 har röstat
 
Entertainity AB © 2000-2016 Om du vill kontakta oss gällande annonser, maila till ads@n24g.se Om Filmtipset Kontakt Medhjälpare Länkar Hjälp Regler & Villkor