Som besökare på Filmtipset samtycker du till användandet av s.k. cookies för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!
 
Betyg idag: 439 Besökare idag: 4 480
annons
Laddar...

Recension av District 9

Regissör: Neill Blomkamp
Ã…r: 2009
Till filminfo
Betygsätt:
Antal visningar (4161)    Forumdiskussion (1)
27/8 2009
Recenserad av sethgecko
P
å pappret är det en väldigt intressant idé att skildra apartheid med utomjordingar som offer för rasism, men funkar det på film?
District 9 tar sin början som en dokumentär. Där det berättas att utomjordingarna kom till Sydafrika och Johannesburg för ca 25 år sedan och snabbt blev placerade i ett slags flyktingläger som sedan permanterades och fick namnet District 9. Filmen tar fart när befolkningen i Johannesburg har fått nog av utomjordingarna och myndigheterna bestämmer sig för att flytta dessa till ett nytt område, långt från Johannesburg. Filmens hjälte heter Wikus Van De Merwe och är en kontorsråtta för företaget MNU. MNU är ett privat vaktbolag ungefär och är ansvariga för att flytta utomjordingarna. Wikus är precis som de andra människorna i filmen väldigt fördomsfull mot utomjordingarna och använder den nedsättande termen ”räkor” för att beskriva dem, men någonting händer Wikus och han förändrar attityden.

Att filmen utspela sig som en dokument är intressant och det ger en känsla av verklighet som är svåröverträffbar. Dock känns det lite som ett avsnitt av amerikanska The Office när Wikus går runt i kåkstaden där utomjordingarna bor. Dokumentarkänslan bryter verkligen inte den fjärde väggen, men det känns ändå som en bra idé. Om dokumentarkänslan ger filmen en komedisk touch så blir det mer skräckbetonat när det dokumentära slutar. Det är en intressant brytning och påminner om From Dusk till Dawn och brytningen mellan thriller och skräck som sker där.

Förhandsrapporterna på District 9 har gjort gällande att Peter Jackson haft rätt mycket att säga till om, trots att han inte skrivit manus eller regisserat utan bara producerat. Märks det? Nja. Först måste man ju särskilja vad som är Peter Jacksons stil och det är inte det lättaste. Är det hober som rusar runt och blir jagade genom skogar? Nä, det är ju Tolkien det. Är det jätteapor som rusar runt i New York? Nä, det var ju Merian C. Cooper och Ernest B. Schoedsack. Är det nyzeeländska draman om förbjuden kärlek. Kanske, men Jacksons stil kan ju lika mycket vara splatter/gore-komedier. Kort sagt, att särskilja Jacksons stil är extremt svårt, för att inte säga omöjligt och trots allt är det ju inte Jackson som regisserat District 9.

Jag återkommer till likheten med amerikanska The Office. Wikus känns som Michael Scott (Steve Carell) i The Office. Han försöker vara alla till lags och lite rolig sådär, men det funkar inget vidare och hans nervositet lyser igenom hela tiden. Problemet med filmen och Wikus karaktär är att han inte känns särskilt sympatisk, inte ens när han börjar förändras är han sympatisk och därför blir det svårt att få någon sympati med honom och det han försöker göra. Mot slutet blir det mest E.T. av alltihop och det kanske är en bra måttstock för somliga, för mig är det inte det. Visst, stundtals är det jättebra, men framförallt är det den första halvan av filmen, sedan blir det en lång sträcka till ett rätt förutsägbart slut.

Recensera denna film själv (endast medlemmar)
Fler recensioner
Länkar
av samma film
frienatic 11 har röstat
AddeColciago 8 har röstat
wst 24 har röstat
Kryxor 11 har röstat
sethgecko 52 har röstat
 
av sethgecko
Captain America: The First Avenger
 4 har röstat
Jackass 3
 3 har röstat
Scott Pilgrim vs. the World
 6 har röstat
Robin Hood
 6 har röstat
Robin Hood
 8 har röstat
Draktränaren
 29 har röstat
Precious
 9 har röstat
Till vildingarnas land
 12 har röstat
Funny People
 7 har röstat
Capitalism: A Love Story
 19 har röstat
 
Senaste recensioner
Cannibals
1 har röstat
The Favourite
0 har röstat
G.I. Joe: Retaliation
0 har röstat
Army of Darkness - Evil Dead III
0 har röstat
Ett fall för Johnny Cousin
0 har röstat
Olofs frostiga äventyr
2 har röstat
Slender Man
1 har röstat
Annie
0 har röstat
Mördaren - en helt vanlig person
1 har röstat
ReGOREgitated Sacrifice
3 har röstat
Unforgettable
1 har röstat
Love, Simon
1 har röstat
Evil Dead
0 har röstat
Den bästa sommaren
1 har röstat
Psycho II
0 har röstat
Spinal Tap
0 har röstat
Lilja 4-ever
0 har röstat
Den blomstertid nu kommer
3 har röstat
Mystic River
0 har röstat
Hobbit: En oväntad resa
2 har röstat
 
Adhype AB © 2000-2019 Om du vill kontakta oss gällande annonser, maila till info@adhype.se Om Filmtipset Kontakt Medhjälpare Länkar Hjälp Regler & Villkor