Som besökare på Filmtipset samtycker du till användandet av s.k. cookies för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!
 
Betyg idag: 560 Besökare idag: 4 649
annons
Laddar...

Recension av Doktor Mabuses testamente

Regissör: Fritz Lang
Ã…r: 1933
Till filminfo
Betygsätt:
Antal visningar (3505)    Forumdiskussion (0)
24/3 2003
Recenserad av Kiril
F
ritz Lang är en av filmens pionjärer som låg bakom flera legendariska filmer under spelfilmens barndom med ?Metropolis? och ?M? (1931) som några av hans mest minnesvärda verk som blev stilbildande exempel för hur film kunde (men framför allt skulle) göras. Bland dessa räknas även den på den tiden väldigt kontroversiella thrillern ?Dr. Mabuses testamente? - den andra av tre filmer om detta galna geni.

Under en period har ett antal märkliga brott begåtts i Berlin och trots massiva insatser från polisstyrkan i staden har de förblivit olösbara. Poliskonstapel Lohmann kontaktas en dag av en av sina tidigare adepter, Hofmeister, som efter att ha hoppat av polisstyrkan och sadlat om till en kriminell karriär, har spionerat på vem som ligger bakom dessa och varför. Innan telefonsamtalet bryts och Hofmeister skrämts bortom allt vett att han låses in på mentalsjukhus, hinner Lohmann få ledtråden ?Mabuse?, något som förbryllar Lohmann, eftersom Mabuse är ett tidigare geni som numer sedan åratal sitter inlåst på samma institution som Hofmeister skrivits in i.

Thomas Kent, en ung man som arresterats av Lohmann ett par år tidigare, men som nu är frigiven, söker sig kort därpå till Lohmann och avslöjar att en konspiration med mål att skapa ett regerande skräckvälde har börjat iscensättas av Dr. Mabuse från cellen han är inspärrad i. Tom arbetar själv som hantlangare för denne Mabuse, men vill på grund av sin kärlek till sin fästmö Lily gå ur organisationen, något som man inte lyckas göra levande. Med Kent som sin högra hand måste Lohmann till varje pris stoppa organisationen innan de utför nya terrordåd.

Tyskland, 1933, en organisation styrd av en galning med mål att med hjälp av folkets rädsla ta över världen. Låter inte det bekant? Kopplingarna till Nazi-Tyskland måste vara mer än en ren slump och det är föga förvånande att filmen totalförbjöds och de flesta exemplaren förstördes kort efter biopremiären av regeringen i Tyskland som samma år som filmen gjordes fick Hitler som rikskansler.

Som samhällskritik betraktad är det en väldigt intressant film och konspirationen är väl genomtänkt som de flesta delar i filmen. Men ur underhållningssynpunkt, som film, hur håller den då?

Faktum är att den håller väldigt väl även bortsett från all kuriosa runt alla filmer från denna tid. Lang har skrivit ett spännande manus och har iscensatt det väldigt väl. Inte förrän sent i filmen lyckas man sätta ihop alla pusselbitar (ingen fara, jag har inte avslöjat hela filmen) och man vill hela tiden veta mer om vad som egentligen händer. Vissa konstiga klipp får man ha överseende med, liksom skådespelarnas teatraliska överspel med tanke på att ljudfilmen var purfärsk när denna gjordes. Att jag inte håller med om dåtidens publik om att filmen skulle vara läskig (min far hade till exempel länge mardrömmar efter att ha sett den som ung), är naturligt, då vi idag är mer bortskämda vad gäller skräck i film. Men de visuella effekterna är imponerande; framför allt med den tidens mått mätt.

Det finns däremot ett litet problem i filmen, nämligen handlingen. Det är bara att läsa om beskrivningen ovan, som jag hade ett rent helvete med att sammanfatta. Rörigt? Ganska så, faktiskt. Ännu rörigare med tanke på att man också har slängt in en stor del övernaturliga inslag i historien. Det spretar lite väl mycket åt olika håll ibland och man förstår först inte vad vissa karaktärer har i filmen att göra när de först introduceras, eftersom deras historier först verkar höra till någon helt annan film än denna. Visserligen får de sin plats i sammanhanget efter ett tag, men det kunde ha skötts smidigare.

Trots denna brist är det tveklöst något som håller än idag och man kan bara lätt fråga sig varför ingen försöker sig på en nyinspelning idag. Eller vad Lang hade kunnat uppnå för mästerverk om han hade levt idag med alla framsteg som har hänt i filmvärlden.

Recensera denna film själv (endast medlemmar)
Fler recensioner
Länkar
av samma film
Kiril 12 har röstat
 
av Kiril
Hellboy
 7 har röstat
Mean Girls
 14 har röstat
One Missed Call
 12 har röstat
Shrek 2
 11 har röstat
Day After Tomorrow
 10 har röstat
Van Helsing
 18 har röstat
Out of Time
 6 har röstat
50 First Dates
 12 har röstat
Big Fish
 47 har röstat
Scary Movie 3
 9 har röstat
 
Senaste recensioner
Cannibals
1 har röstat
The Favourite
0 har röstat
G.I. Joe: Retaliation
0 har röstat
Army of Darkness - Evil Dead III
0 har röstat
Ett fall för Johnny Cousin
0 har röstat
Olofs frostiga äventyr
2 har röstat
Slender Man
1 har röstat
Annie
0 har röstat
Mördaren - en helt vanlig person
1 har röstat
ReGOREgitated Sacrifice
3 har röstat
Unforgettable
1 har röstat
Love, Simon
1 har röstat
Evil Dead
0 har röstat
Den bästa sommaren
1 har röstat
Psycho II
0 har röstat
Spinal Tap
0 har röstat
Lilja 4-ever
0 har röstat
Den blomstertid nu kommer
3 har röstat
Mystic River
0 har röstat
Hobbit: En oväntad resa
2 har röstat
 
Adhype AB © 2000-2019 Om du vill kontakta oss gällande annonser, maila till info@adhype.se Om Filmtipset Kontakt Medhjälpare Länkar Hjälp Regler & Villkor