Som besökare på Filmtipset samtycker du till användandet av s.k. cookies för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!
 
Betyg idag: 488 Besökare idag: 4 165
annons
Laddar...

Recension av Donnie Darko

Regissör: Richard Kelly
Ã…r: 2001
Till filminfo
Betygsätt:
Antal visningar (4258)    Forumdiskussion (0)
14/7 2003
Recenserad av roadwarrior
D
onnie Darko….. Richards Kellys regidebut och vilken regidebut sedan……Donnie Darko. Detta är en film kanske inte är för alla, vissa hatar den vissa älskar den men jag tror ändå att alla berörs av den. Vi har en ofattbar samling aktörer som alla verkar pressa sig till sitt yttersta för denna filmens skull. En fantastisk Jake Gyllenhaal i huvudrollen som Donnie Darko, Patrick Swayze, Drew Barrymore och Maggie Gyllenhaal för att nämna några.

Vi möter Donnie Darko, en emotionellt störd pojke som vaknar upp, ganska förvirrad på en väg mitt ute i ingenstans. Han bor i det lilla samhället Middlesex som på ytan är det perfekta bostadsområdet för fredsälskande människor och barnfamiljer. Donnie går i skola som alla andra, smygröker med sina polare och intresserar sig för tjejer. En natt vaknar Donnie upp av en röst som kallar på honom. Han reser sig, lämnar sitt rum och möter Frank, en jättelik kanin som avslöjar en fruktansvärd hemlighet. Världen kommer gå under om 28 dagar. Dagen därpå vaknar Donnie upp och finner sitt hus i spillror efter att en gigantisk jetmotor kraschat i hans hus, i hans rum. Härefter följer vi Donnie Darkos resa genom en kaotisk värld fram till det tilltänkta Harmaggedon.

Donnie Darko speglar inte bara en tonårings uppväxt under det glamorösa 80-talet, det är även tänkvärd och djupgående film med många lager och skiftningar. Här tar man upp filosofier kring tidsresande, existentiella frågor, ödet samt förmågan att bestämma över vårt öde. En suggestiv film med ett underbart samarbete mellan ljud och bild. Musiken är drömmande och samtidigt skrämmande och filmen är i sig visuellt vacker med många scener som ger en gåshud. Filmen har beskrivits som en berättelse som släpper alla spärrar och blandar fritt mellan olika genrer, precis som Kelly ville. Han ville ha en film som kändes annorlunda och originell, en film som samtidigt kunde hantera alla olika genrer i samma en och samma historia. Här finns sci fi, skräck, kärlek, spänning, thriller, drama, humor och tragedi. Teorier om filmens egentliga handling är många och jag har vid flera tillfällen omvärderat min egen efter att ha sett filmen tre gånger, alla kan bilda sin uppfattning, det finns inget begränsat område dit man inte kan sträcka sig. Donnie Darko är en upplevelse, en Odysse, en färd in i det mänskliga psyket och tillbaka igen. Och samtidigt som DD kan ses som en filosofisk resa genom tid och rum kan det också ses som en vanlig tonårskilles resa genom livet. En, som tidigare nämnt, mångbottnad film som inte slutar i och med eftertexterna, detta är en film som berör långt efter filmens slut.

En klar femma utan förbehåll.

Recensera denna film själv (endast medlemmar)
Fler recensioner
Länkar
av samma film
The Rest 22 har röstat
connya 19 har röstat
Snurre Sprätt 12 har röstat
westost 39 har röstat
billybob 52 har röstat
cineasten89 29 har röstat
FreddyKrueger 67 har röstat
roadwarrior 126 har röstat
Mandrake 107 har röstat
 
av roadwarrior
Donnie Darko
 126 har röstat
 
Senaste recensioner
Cannibals
1 har röstat
The Favourite
0 har röstat
G.I. Joe: Retaliation
0 har röstat
Army of Darkness - Evil Dead III
0 har röstat
Ett fall för Johnny Cousin
0 har röstat
Olofs frostiga äventyr
2 har röstat
Slender Man
1 har röstat
Annie
0 har röstat
Mördaren - en helt vanlig person
1 har röstat
ReGOREgitated Sacrifice
3 har röstat
Unforgettable
1 har röstat
Love, Simon
1 har röstat
Evil Dead
0 har röstat
Den bästa sommaren
1 har röstat
Psycho II
0 har röstat
Spinal Tap
0 har röstat
Lilja 4-ever
0 har röstat
Den blomstertid nu kommer
3 har röstat
Mystic River
0 har röstat
Hobbit: En oväntad resa
2 har röstat
 
Adhype AB © 2000-2019 Om du vill kontakta oss gällande annonser, maila till info@adhype.se Om Filmtipset Kontakt Medhjälpare Länkar Hjälp Regler & Villkor