Som besökare på Filmtipset samtycker du till användandet av s.k. cookies för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!
 
Betyg idag: 392 Besökare idag: 4 865
annons
Laddar...

Recension av Drakarnas rike

Regissör: Rob Bowman
Ã…r: 2002
Till filminfo
Betygsätt:
Antal visningar (2835)    Forumdiskussion (1)
27/3 2003
Recenserad av weng-weng
C
hristian Bale har behållit sin torso från American psycho, filmen som blev ett stort genombrott för honom och placerade honom i ett vuxnare karaktärsfack. Här ställs han bredvid och ofta framför mannen med det omöjliga efternamnet; Matthew McConaughey.

Bale är den unge men vise engelsmannen och McConaughey den vilda, aggressive amerikanen med en cigarr i munnen, tatueringar över bröstet, pipan från en tanks mellan benen och en väsande röst. Tillsammans skriker männen och visar upp två utsökta torsos, så perfekta att det känns som ett märkligt misstag att det vid den obligatoriska fistfighten som kunde blivit en av filmens höjdpunkter, endast är McConaughey som får slåss i bar överkropp.

Egentligen är drakarna som omnämns i titeln oftast i periferin, för att inte tala om kvinnan, (det är förstås bara en), här gestaltad av Izabella Scorupco. Scorupco har inte spelat upp sig avsevärt sedan jag träffade på henne i Vertical Limit men här smälter hon lättare in i omgivningen av oregisserade barn och fult animerade drakar som varierar i storlek från scen till scen.
Det är osannolikt att hon skulle vara helikopterpilot och det är störande att hon måste snubbla i slutet och få hjälp av Bale. Men filmer som dessa kräver en manlig hjälte och när epilogen presenteras med Bale och Scorupco som lyckligt par kommer hon äntligen till sin rätt, sött leende under ett mysigt huckle.

Det går att göra filmer med liknande teman utan att det faller platt. Bäst visas det förstås av filmatiseringarna av Sagan om Ringen (vars trailer var kvällens höjdpunkt när jag såg denna på bio), även här finns det drakar men som tur är även utrymme för ett skratt då och då.

I drakarnas rike är det raka vägen framåt med mungiporna knutna under hakan. Det är skitigt krig och mörkt som dödens natt men utan pondus eller spänning. Istället görs filmen med den typen av one-liners som är tänkta att fungera dramaturgiskt trixigt när man byter plats på orden senare i filmen. I de flesta filmer faller dessa platt, så också här.

Drakarnas rike har en inledning som håller ett tag, ett par passager som är roliga på samma sätt som de gamla Godzillafilmerna men annars är det bara något att beklaga sig över och undra varför det inte går att visa Woody Allens senaste istället.

Recensera denna film själv (endast medlemmar)
Fler recensioner
Länkar
av samma film
song of joy 1 har röstat
weng-weng 11 har röstat
pelikan 5 har röstat
 
av weng-weng
Ett fall för Johnny Cousin
 0 har röstat
Dance of the Dwarfs
 0 har röstat
Tvätten
 1 har röstat
Det dödliga spelet
 1 har röstat
They Live
 2 har röstat
Sleeping Beauty
 8 har röstat
Friends with Benefits
 1 har röstat
F
 0 har röstat
Baby on Board
 2 har röstat
Apflickorna
 23 har röstat
 
Senaste recensioner
Cannibals
1 har röstat
The Favourite
0 har röstat
G.I. Joe: Retaliation
0 har röstat
Army of Darkness - Evil Dead III
0 har röstat
Ett fall för Johnny Cousin
0 har röstat
Olofs frostiga äventyr
2 har röstat
Slender Man
1 har röstat
Annie
0 har röstat
Mördaren - en helt vanlig person
1 har röstat
ReGOREgitated Sacrifice
3 har röstat
Unforgettable
1 har röstat
Love, Simon
1 har röstat
Evil Dead
0 har röstat
Den bästa sommaren
1 har röstat
Psycho II
0 har röstat
Spinal Tap
0 har röstat
Lilja 4-ever
0 har röstat
Den blomstertid nu kommer
3 har röstat
Mystic River
0 har röstat
Hobbit: En oväntad resa
2 har röstat
 
Adhype AB © 2000-2019 Om du vill kontakta oss gällande annonser, maila till info@adhype.se Om Filmtipset Kontakt Medhjälpare Länkar Hjälp Regler & Villkor