Som besökare på Filmtipset samtycker du till användandet av s.k. cookies för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!
 
Betyg idag: 342 Besökare idag: 4 288
annons
annons
Laddar...

Recension av Edge of Tomorrow

Regissör: Doug Liman
År: 2014
Till filminfo
Betygsätt:
Antal visningar (2113)    Forumdiskussion (0)
3/6 2014
Recenserad av Mat1az
I
filmen Groundhog Day (Måndag Hela Veckan) från 1993 vaknar Bill Murrays karaktär upp varje morgon till samma dag, om och om igen, i en tidsloop. Upplägget i Doug Limans Sci-Fi äventyr Edge of Tomorrow är i grunden detsamma. Skillnaden här är att historien utspelar sig i en nära framtid där människan är i krig mot utomjordiska varelser. Och det är människan som håller på att förlora.

Tidsloopen, som Tom Cruises karaktär Cage fastnat i, gör att varje gång han dör så återvänder han till sin första dag i kriget. Och som den ovana krigaren han är så blir det väldigt ofta. Men för varje gång han dör får han mer erfarenhet. Slutligen lyckas han också få en insikt i hur människan kan vinna kriget.

Historien bringar i sig inte direkt något nytt till genren, det hela känns mest som ett kollage av andra filmer. Men det som saknas i originalitet tas igen med ett fartfyllt tempo. Underhållningsvärdet är högt och rent visuellt är det också väldigt slående. Coolast är de vapenbestyckade exoskeletten som förvandlar krigarna till vad som närmast kan beskrivas som mänskliga pansarvagnar.

Det är roligt att se Cruise göra en stabil roll – egentligen tre roller. Han går från stackars fegis till livrädd rekryt i kriget till att avsluta som en fullbordad mördarmaskin. Förvandlingen är intressant att se och alla skeden sköts galant av Cruise.

Säga vad man vill om personen och scientologen Tom Cruise. Skådespelaren är det ändå svårt att inte beundras över. Även fast femtiostrecket har passerats så känns actionhjälterollen mer självklar än någonsin för honom. Och är man av helt motsatt åsikt (och lite sadistisk) kan man trösta sig med att se honom dödas om och om igen genom hela filmen.

Emily Blunts karaktär ”Full Metal Bitch” Rita bidrar med lite friska vindar. Hon visar att man kan vara en cool och "bad ass" tjej på film utan att behöva klä av sig halvnaken eller vara beroende av stora starka pojkar.

Med lite mer originalitet i manuset hade detta lätt kunnat bli ett mästerverk inom genren. Överlag är det ändå väldigt underhållande och spännande att se på, även om en viss enkelhet lite för ofta gör sig påmind. Kan man bara se lite mellan fingrarna så har man mycket att se fram emot här.

Recensera denna film själv (endast medlemmar)
Fler recensioner
Länkar
av samma film
Mat1az 4 har röstat
Albion1 3 har röstat
 
av Mat1az
Mission: Impossible - Rogue Nation
 4 har röstat
Ant-Man
 6 har röstat
Mad Max: Fury Road
 4 har röstat
The Water Diviner
 0 har röstat
Avengers: Age of Ultron
 4 har röstat
Fast & Furious 7
 5 har röstat
Big Game
 0 har röstat
Big Eyes
 1 har röstat
The Imitation Game
 3 har röstat
Interstellar
 9 har röstat
 
Senaste recensioner
Olofs frostiga äventyr
2 har röstat
Slender Man
1 har röstat
Annie
0 har röstat
Mördaren - en helt vanlig person
1 har röstat
ReGOREgitated Sacrifice
3 har röstat
Unforgettable
1 har röstat
Love, Simon
1 har röstat
Evil Dead
0 har röstat
Den bästa sommaren
1 har röstat
Psycho II
0 har röstat
Spinal Tap
0 har röstat
Lilja 4-ever
0 har röstat
Den blomstertid nu kommer
3 har röstat
Mystic River
0 har röstat
Hobbit: En oväntad resa
2 har röstat
The Unsaid
0 har röstat
The Green Inferno
0 har röstat
Star Wars: The Last Jedi
3 har röstat
Ben Hur
0 har röstat
Lethal Invasion
0 har röstat
 
SESN AB © 2000-2017 Om du vill kontakta oss gällande annonser, maila till info@sesn.se Om Filmtipset Kontakt Medhjälpare Länkar Hjälp Regler & Villkor