Som besökare på Filmtipset samtycker du till användandet av s.k. cookies för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!
 
Betyg idag: 420 Besökare idag: 5 575
annons
Laddar...

Recension av El Retorno del Hombre-Lobo

Regissör: Paul Naschy
Ã…r: 1980
Till filminfo
Betygsätt:
Antal visningar (1533)    Forumdiskussion (0)
1/5 2008
Recenserad av Rubbermonster
J
ag ville verkligen gilla den här filmen, det är det som gör besvikelsen så stor... Paul Naschy även känd som Jacinto Molina har haft en lång karriär inom spansk skräck och många filmer han gjorde på 70-talet är fina, gotiska och väldigt gammaldags rysare med influenser från universals monsterfilmer från 30- och 40-talet, fast med stora doser blod och naket. El Retorno del Hombre-lobo, även känd som Night of the werewolf, är i grund och botten just en sådan film, men den faller pladask på det tafatta manuset och de låga doserna med fin exploitation, det som man är van vid.

Filmen börjar i Rumänien på 1600-talet med avrättningen av den legendariska Elisabeth Bathory och hennes anhängare, inklusive varulven Waldemar Daninsky i sitt nionde framträdande som varulven som egentligen bara vill vila den eviga vilan. Nu hoppar vi fram till 1981 där tre kvinnliga studerande reser till Rumänien för att forska i Elisabeth Bathorys historia, två av dem ovetande att den tredje kvinnan är där för att återuppväcka Bathory och bli hennes tjänarinna och härska över jorden, bland annat... Givetvis så lyckas Waldemar Daninsky bli återuppväckt och han, tillsammans med den unga Erika som blir kär i honom, är det som står i vägen för Bathorys ondskefulla rike.

Paul Naschy gör vad han ska, även när det gäller regiarbetet som han den här gången tagit hand om själv och hjälps fint av det sjyssta fotot. Musiken som kommer från CAM, är även den bitvis mycket bra och jag skulle bra gärna vilja veta ifrån vilken film vissa stycken kommer ifrån (CAM är/var ett bibliotek med musik från tidigare filmer som man kunde köpa loss låtar ifrån för en billig penning. Blaand annat så kommer viss musik från Tentacoli, även känd som Tentacles, från 1977). Vad filmen faller på är manuset. Det släpar fram långsamt, och det hoppar fram i tiden på konstiga sätt som får förödande effekter för avnjutningen av filmen. Man hoppar över scener som borde introducera karaktärer och annat som är viktigt för att man ska få en mer flytande känsla. Detta fick mig att bli lite konfunderad och nästan irriterad, vilket inte direkt hjälper filmen. Det dyker även upp lite scener som inte riktigt passar in, och jag antar att de är där bara för att Naschy ville ha några extra scener där han attackarar någon naken kvinna när han är i varulvsform. Detta är en ganska typisk Naschyfilm med lite tuttar och lite blod, men även där faller den på att det är alldeles för lite sådant. Jag vill ha mer senoritas som går omkring halvnakna i genomskinliga nattlinnen och jag vill ha mer blodutgjutelser än vad vi får här. Själva receptet är bra men man har använt för lite ingredienser.

Allt är faktiskt inte helt åt helvete. Naschy tycker uppenbart att det är roligt att spela Waldemar Daninsky och det syns. Julia Saly i rollen som Elisabeth Bathory är en riktig uppenbarelse i konsten att pendla mellan oerhört vacker och oerhört ful och elak och är för mig filmens räddning. Jag fann mig egentligen aldrig riktigt uttråkad och det är väl ett ok betyg. Det kunde dock ha varit så mycket bättre, men jag får väl skylla mig själv som uppenbarligen hade alldeles för höga förväntningar. Knappt godkänt alltså.

Recensera denna film själv (endast medlemmar)
Fler recensioner
Länkar
av samma film
Rubbermonster 2 har röstat
 
av Rubbermonster
Escalofrío
 0 har röstat
Drag Me to Hell
 8 har röstat
Fruktans ö
 1 har röstat
Candyman
 1 har röstat
De dødes tjern
 0 har röstat
13
 1 har röstat
Carver
 0 har röstat
Cthulhu
 3 har röstat
Hell of the Living Dead
 3 har röstat
Djävulsrallyt
 1 har röstat
 
Senaste recensioner
Cannibals
1 har röstat
The Favourite
0 har röstat
G.I. Joe: Retaliation
0 har röstat
Army of Darkness - Evil Dead III
0 har röstat
Ett fall för Johnny Cousin
0 har röstat
Olofs frostiga äventyr
2 har röstat
Slender Man
1 har röstat
Annie
0 har röstat
Mördaren - en helt vanlig person
1 har röstat
ReGOREgitated Sacrifice
3 har röstat
Unforgettable
1 har röstat
Love, Simon
1 har röstat
Evil Dead
0 har röstat
Den bästa sommaren
1 har röstat
Psycho II
0 har röstat
Spinal Tap
0 har röstat
Lilja 4-ever
0 har röstat
Den blomstertid nu kommer
3 har röstat
Mystic River
0 har röstat
Hobbit: En oväntad resa
2 har röstat
 
Adhype AB © 2000-2019 Om du vill kontakta oss gällande annonser, maila till info@adhype.se Om Filmtipset Kontakt Medhjälpare Länkar Hjälp Regler & Villkor