Som besökare på Filmtipset samtycker du till användandet av s.k. cookies för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!
 
Betyg idag: 547 Besökare idag: 5 311
annons
Laddar...

Recension av Elegy

Regissör: Isabel Coixet
Ã…r: 2008
Till filminfo
Betygsätt:
Antal visningar (3091)    Forumdiskussion (0)
14/10 2008
Recenserad av Andy_B
J
ag såg spanskan Coixets "The Secret Life of Words" ganska nyligen och gillade den väldigt mycket. Hennes nya film är nästan lika bra. Den bygger på den amerikanska författaren Philip Roths roman "The Dying Animal" från 2001 som är Roths tredje bok om den fiktiva professorn David Kepesh. Alla tre böcker handlar om Kepeshs sexuella begär. I denna film följer vi honom (spelad av Ben Kingsley) i äldre dagar när han blir förälskad (Eller är det bara sexuellt attraherad? Vet han skillnaden? Vet han vad kärlek är? Skäms han för sin ålder?) i en ung studentska. Spelad av Penélope Cruz.

Coixet berättar i ett lugnt tempo och med mycket dialog, förvänta er inte något annat. Men det blir aldrig ointressant. Den erfarne Nicholas Meyer har lyckats med att adaptera manuset till film. Och Kingsley lyckas på ett ärligt och rättframt sätt gestalta mannens (inte nödvändigtvis den äldre kanske?) slitningar mellan sexuella frustrationer och, att våga ge sig hän, släppa taget, erkänna sin plats eller vad det nu egentligen handlar om. Kärlek. Bortom kroppen, gammal eller ung.

Det är intressant att se en "påstådd" feminist som Coixet ge sig på en frustrerad mans berättelse och det skapar ju en intressant balans om inte annat. Det får plats mer i filmen än så också: Vi upplever vänskapen mellan Kepesh och hans kollega, och förhållandet mellan Kepesh och sonen Kenneth. Det är en bra film på många plan. Jag har förstått att många reagerat på slutet av filmen i förhållande till boken och det kan jag förstå. Gör er en tjänst att, om inte läsa boken, åtminstone kolla upp hur den vill berätta slutet.

Jag kan tycka att "The Secret Life of Words" var en mer finstilt film där "Elegy", utan att jämföra dem till innehåll, använder sig av lite bredare penslar, vilket jag normalt inte uppskattar. Men det är fortfarande en mycket bra film. Och just det, fram med näsdukarna!

Recensera denna film själv (endast medlemmar)
Fler recensioner
Länkar
av samma film
AddeColciago 1 har röstat
Andy_B 5 har röstat
 
av Andy_B
Tinker Tailor Soldier Spy
 4 har röstat
The Skin I Live In
 7 har röstat
Win Win
 1 har röstat
Jägarna 2
 23 har röstat
Cowboys and Aliens
 4 har röstat
Captain America: The First Avenger
 4 har röstat
Beginners
 4 har röstat
Transformers 3
 12 har röstat
The Tree of Life
 9 har röstat
Insidious
 5 har röstat
 
Senaste recensioner
Cannibals
1 har röstat
The Favourite
0 har röstat
G.I. Joe: Retaliation
0 har röstat
Army of Darkness - Evil Dead III
0 har röstat
Ett fall för Johnny Cousin
0 har röstat
Olofs frostiga äventyr
2 har röstat
Slender Man
1 har röstat
Annie
0 har röstat
Mördaren - en helt vanlig person
1 har röstat
ReGOREgitated Sacrifice
3 har röstat
Unforgettable
1 har röstat
Love, Simon
1 har röstat
Evil Dead
0 har röstat
Den bästa sommaren
1 har röstat
Psycho II
0 har röstat
Spinal Tap
0 har röstat
Lilja 4-ever
0 har röstat
Den blomstertid nu kommer
3 har röstat
Mystic River
0 har röstat
Hobbit: En oväntad resa
2 har röstat
 
Adhype AB © 2000-2019 Om du vill kontakta oss gällande annonser, maila till info@adhype.se Om Filmtipset Kontakt Medhjälpare Länkar Hjälp Regler & Villkor